Jyväskylän yliopisto

Väitös 16.10.2020: Urheilujoukkueiden pelaajilla on ristiriitaisia käsityksiä joukkueen yhteisestä tavoitteesta

Jaa
Yhteiset tavoitteet voivat olla urheilujoukkueen sisällä ymmärretty eri tavoin. KM Kim Forsblom tarkasteli liikuntapsykologian väitöstutkimuksessaan naisten SM-sarjassa pelaavien jääkiekko-, ringette- ja salibandyjoukkueiden kollektiivisia tavoitteita ja tavoitteenasettelua. Lähes joka toisessa joukkueessa vallitsi pelaajien kesken ristiriitainen käsitys yhteiseksi ajatellusta lopputulostavoitteesta eli siitä, millaista sijoitusta joukkue tavoitteli.
Kim Forsblom.
Kim Forsblom.

Tulosten mukaan lopputulostavoitteen selvyyteen joukkueen sisällä vaikuttivat kokemus ryhmän tiiviydestä sekä pelaajien aiemmat menestyskokemukset.

- Joukkueissa on saatettu kauden aikana ajautua tilanteeseen, jossa osa pelaajista kokee joukkueen jo saavuttaneen yhteiseksi mielletyn tavoitteen, kun osa puolestaan ajattelee tavoitteen edellyttävän vielä viimeisten pelien voittamista. Voidaan olettaa, ettei tavoiteristiriita lisää joukkueen yritteliäisyyttä ja sinnikkyyttä parhaalla mahdollisella tavalla, pohtii Forsblom.

Tutkimuksessa pyrittiin selvittämään lopputulostavoitetta koskevaan ristiriitaan johtaneita syitä. Erilaiset kokemukset ryhmän kiinteydestä vaikuttivat osaltaan tavoiteristiriidan syntyyn, sillä kaikki pelaajat eivät kertoneet tavoitteita koskevia mielipiteitään koko joukkueen kuullen.

- Valmentajien olisikin arvokasta rakentaa ryhmän ilmapiiriä sellaiseksi, että myös enemmistön näkemyksistä poikkeavat, tavoitteita koskevat mielipiteet tulisivat kuulluiksi, toteaa Forsblom.

Tavoitteilla pyritään suuntaamaan keskittymistä suorituksen kannalta olennaisiin seikkoihin. Tutkimukseen osallistuneet joukkueet asettivat jopa yli 20 yhteistä suoritus- ja prosessitavoitetta, jotka liittyivät esimerkiksi taktisiin asioihin kuten erikoistilanteiden tehokkuuden parantamiseen sekä lajitaitoihin, kuten laukaisutaidon kehittämiseen.

- On todennäköistä, että keskittymisen kannalta olisi tehokkaampaa asettaa vain muutamia yhteisiä tavoitteita, Forsblom esittää.

Tutkimukseen osallistuneiden joukkueiden tavoitteenasettelun käytänteet erosivat toisistaan huomattavasti. Kolmasosa joukkueista toteutti kirjallisuudessa esitettyjä, tutkimustuloksiin perustuvia tavoitteenasettelun ohjeita täsmällisesti. Vastaavasti joka kolmas joukkue ei noudattanut ohjeita käytännössä lainkaan. Hieman yllättäen tavoitteenasetteluun käytetyt keinot eivät heijastuneet joukkueiden SM-sarjassa saavuttamiin pistemääriin.

- Tavoitteenasettelun tehokkuuden tarkasteluun tarvitaan sarjapisteiden ja -sijoitusten rinnalle myös muita mittareita. Joukkue voi hyötyä tavoitteenasettelusta paljonkin, vaikka se ei näkyisi suoraan sarjataulukossa, pohtii Forsblom.

Väitöstutkimuksensa loppupäätelmänä Forsblom esittää ryhmän kollektiiviselle tavoitteelle uuden, aiempaa täsmällisemmän määritelmän.

- Kollektiivinen tavoite on jokaisen joukkueen jäsenen tunnistama päämäärä, jota kohti joukkue yhdessä pyrkii. Kollektiivisessa tavoitteessa edistymistä ja sen saavuttamista arvioidaan yhdessä sovittujen kriteerien ja aikataulujen mukaisesti, Forsblom sanoo.

KM Kim Forsblomin liikuntapsykologian väitöskirjan ”Kilpailukauden aikaiset kollektiiviset tavoitteet ja tavoitteenasettelu naisten SM-tason palloilujoukkueissa” tarkastustilaisuus järjestetään perjantaina 16.10. klo 12. Vastaväittäjänä professori Pasi Koski (Turun yliopisto) ja kustoksena professori Taru Lintunen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Yleisö voi seurata tilaisuutta verkkovälitteisesti. Linkki löytyy osoitteesta: https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/arkisto/2020/08/16-10-2020-km-kim-forsblom-liikuntatieteellinen-tiedekunta-liikuntapsykologia/tiedote Yleisö voi esittää tilaisuuden lopussa mahdolliset kysymyksensä kustoksen puhelinnumeroon +358 40 805 3960.

Julkaisun tiedot:
”Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations numerona 294, Jyväskylä 2020, ISSN 2489-9003, ISBN 9978-951-39-8320-8 Julkaisu on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa osoitteessa: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/72067.

Taustatietoja:
Kim Forsblom kirjoitti ylioppilaaksi Lauttasaaren yhteiskoulusta vuonna 1997. Hän valmistui kasvatustieteen maisteriksi Tampereen yliopiston opettajankoulutuslaitoksesta vuonna 2002. Tällä hetkellä Forsblom työskentelee psyykkisen valmennuksen asiantuntijana Pääkaupunkiseudun urheiluakatemiassa Urheassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kim Forsblom, kim.forsblom@urhea.fi, 050 582 4316

Kuvat

Kim Forsblom.
Kim Forsblom.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Iäkkäiden ihmisten liikkuminen palautuu hitaasti ennalleen koronaviruspandemian jäljiltä26.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Iäkkäiden ihmisten elinpiiri pieneni ja koetut mahdollisuudet liikkua kodin ulkopuolella heikkenivät koronaviruspandemian alussa alkukesällä 2020, vaikka liikunnan määrä lisääntyi. Noin kaksi vuotta pandemian puhkeamisen jälkeen vuosina 2021–2022 tehdyssä seurantatutkimuksessa iäkkäiden ihmisten liikkumisessa tapahtuneiden muutosten havaittiin jossain määrin palautuneen, mutta ei täysin pandemiaa edeltäneelle tasolle.

Vertailututkimus sai jatkoa: Onko suomalaisnuorten kuva yhteiskunnasta muuttunut?24.4.2024 13:39:02 EEST | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselle noin 1,2 miljoonan euron rahoituksen kansainväliseen vertailevaan ICCS 2027 -tutkimukseen, jossa arvioidaan 8.-luokkalaisten nuorten yhteiskunnallisia tietoja, asennoitumista kansalaistaitoihin ja kansalaisuuteen sekä sitoutumista ja halukkuutta sitoutua aktiiviseen kansalaisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye