Jyväskylän yliopisto

Väitös: 18.4.2023 Kyberturvallisuuden koulutuksessa tulisi panostaa turvalliseen tuotekehitykseen ja järjestelmien hallintaan

Jaa
Tietoteknisten ohjelmistohaavoittuvuuksien löytämisestä, tietomurroista ja vakoilusta on kasvanut aiempaa suurempia uhkia yhteiskunnassa. Karo Saharinen tutki väitöskirjassaan kyberturvallisuusalan opetuksen järjestämisestä korkeakouluissa sekä Suomessa että ulkomailla. Tutkimuksen mukaan koulutuksen tulisi panostaa erityisesti turvalliseen tuotekehitykseen, järjestelmien ylläpitoon sekä kyberturvallisuuden hallinnointiin liittyvään opetussisältöön. Saharisen mukaan myös koulutuksen määrän pitäisi olla Suomessa suurempi.
Karo Saharinen. Kuva:
Karo Saharinen. Kuva:

Karo Saharinen tutki väitöskirjassaan kyberturvallisuuden opetuksen järjestämistä korkeakouluissa kansallisesti ja kansainvälisesti. Väitöskirjan artikkeleissa tutkittiin kyberturvallisuuden opetussuunnitelmien sisältöjä Suomessa ja ulkomailla, työnantajien tarpeita rekrytoitavien työntekijöiden osaamisesta sekä sitä minkälaisiin tehtäviin valmistuneet olivat päätyneet.

– Kun aloitin tekemään väitöskirjaa, niin kyberturvallisuudesta ei ollut hirveästi olemassa kansallisia tai kansainvälisiä standardeja siitä, mitä osaajille pitäisi kouluttaa. Nyt asia on enemmän pinnalla ja erilaisia standardeja on tullut paljon lisää esimerkiksi EU-tasolla, Saharinen kertoo.

Saharinen sanoo, että opetussuunnitelmien sisältöjä suunnitellessa on tärkeää ottaa huomioon sekä yhteiskunnan että teollisuuden tarpeet.

– Tavoitteena on, että valmistuneilla olisi työssä tarvittava osaaminen ja isossa kuvassa myös, että koko kybertoimintaympäristö pysyisi luotettavana. Koko IT-alalle tarjottavasta kyberturvallisuuden koulutuksesta olisi hyötyä, ettei esimerkiksi Vastaamon tyylisiä tapauksia pääsisi sattumaan. On vieläkin tutkinto-ohjelmia joissa kyberturvallisuus ei ole pakollisena aiheena, Saharinen sanoo.

Tällä hetkellä Suomessa on puhtaasti kyberturvallisuuteen painottuvia tutkinto-ohjelmia yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa. Saharisen mukaan niissä on kuitenkin aloituspaikkoja turhan vähän suhteessa hakijoiden lukumäärään.

– Hakijoiden määräkin kertoo kyberturvallisuusalan tutkinnon tarpeellisuudesta teollisuudessa, Saharinen toteaa.

Saharisen mukaan tilannetta parantaa kyberturvallisuusalan koulutuksen ja informaatiopsykologisen tutkimuksen vuoden 2022 lopulla saama lisärahoitus, jossa kehitetään avoimia opintokokonaisuuksia ja tarkemmin eri aloille soveltuvia opintojaksoja kyberturvallisuudesta.

Kyberturvallisuus tulisi ottaa alusta alkaen mukaan tuotekehitysprosessiin

Tutkimuksen johtopäätöksenä kyberturvallisuuden korkeakoulututkinnoissa tulisi panostaa turvalliseen tuotekehitykseen, järjestelmien ylläpitoon ja kyberturvallisuuden hallinnointiin. Saharisen mukaan näille osa-alueille oli selkeästi kysyntää työnantajien keskuudessa.

Turvallisella tuotekehityksellä tarkoitetaan prosessia, jossa kuluttajille tarkoitettu tuote tai palvelu pystytään kehittämään alusta asti tietoturvalliseksi ja toimivaksi.

– Kuluttajille tarjotaan koko ajan entistä enemmän esimerkiksi puhelinsovelluksia ja muita helppoja sähköisen asioinnin menetelmiä. Ihanteellista olisi saada kyberturvallisuus osaksi näiden tuotteiden ja niiden taustajärjestelmien kehitystä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja siksi aiheet pitäisi huomioida entistä paremmin jo kouluttautumisvaiheessa, Saharinen sanoo.

Saharinen kertoo, että turvallisen tuotekehityksen tuloksena syntyneen järjestelmän ylläpitäminen, käyttäminen ja suojeleminen on helpompaa. Järjestelmät on helpompi pitää päivitettyinä ja tietoturvallisina.

– Työllistyneitä tutkiessa oli ilahduttavaa nähdä työtehtävien sijoittuvan kybertoimintaympäristön ylläpitämiseen, suojeluun ja puolustamiseen. Näitä taitoja voi harjoitella esimerkiksi opintojaksoilla, joissa osallistutaan kyberharjoituksiin, Saharinen mainitsee.

Järjestelmien turvallisen kehittämisen ja ylläpidon lisäksi koulutuksessa olisi hyvä panostaa myös kyberturvallisuuden hallinnointiin, jotta yrityksissä pysyisi yllä riittävä tietotaito ja osaaminen yritykseen kohdistuvien tietoteknisten riskien ja uhkakuvien arviointiin.

– Kun yritykseen kohdistuvat riskit pystytään arvioimaan oikein, niin silloin myös resurssit osataan kohdentaa oikein. Koulutetaanko esimerkiksi henkilöstöä, hankitaanko lisää teknisiä suojausmenetelmiä vai panostetaanko vain ylläpitoon ja valvontaan, Saharinen kertoo.

Kyberturvallisuuden hallinnointi liittyy Saharisen mukaan erityisesti ylemmän korkeakoulutason tutkinto-ohjelmiin.

Tietoteknisten haavoittuvuuksien löytämisestä on tullut yhteiskunnassa arkipäivää ja suomalaiset ovat joutuneet kokemaan kyberhyökkäyksiä niin terveydenhuollossa, pankkisektorilla, korkeakouluissa kuin kunnissakin. Tästä syystä digitaalisten palveluiden katkeamattoman tarjoamisen varmistamiseksi on kyberturvallisuuden ammattilaisten tarve kasvanut työelämässä.

– Väitöstutkimuksen esitetyillä tuloksilla opetusta järjestävät organisaatiot voivat tarkastella omaa opetustarjontaansa tutkittuun tietoon perustuen ja pystyä paremmin vastaamaan siihen kyberturvallisuusosaajien kysyntään, jota meillä yhteiskunnassa tällä hetkellä on, Saharinen sanoo.

Insinööri (YAMK) Karo Saharisen ohjelmisto- ja tietoliikennetekniikan väitöskirjan "Research into the Aspects of Cybersecurity Education in Higher Education" tarkastustilaisuus järjestetään tiistaina 18.4. klo 12. Yleisö voi seurata väitöstilaisuutta salissa Agora Auditorio 2, tai verkkovälitteisesti. Linkki Moniviestimen suoraan lähetykseen: https://r.jyu.fi/dissertation-saharinen-180423

Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Mikko-Jussi Laakso (Turun yliopisto) ja kustoksena professori Timo Hämäläinen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Karo Saharinen on valmistunut insinööri AMK (2008) ja YAMK tutkinto-ohjelmista (2013) Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Työurallaan hän on työskennellyt muun muassa puhelinyhtiön tietoliikenneasentajana, ilmavoimissa suojaustasollisten tietoverkkojen insinöörinä ja lehtorina Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Jamkissa hän on ollut tutkintovastaavana kyberturvallisuuden AMK-tutkinto-ohjelmassa 2015–2017 ja YAMK-tutkinto-ohjelmassa vuodesta 2018 lähtien.

Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa ja se on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9511-9.

Lisätietoja

Karo Saharinen

karo.saharinen@jamk.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Karo Saharinen. Kuva:
Karo Saharinen. Kuva:
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimukseen yli miljoonan rahoitus6.6.2023 09:35:14 EEST | Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi nyt neljättä kertaa rahoitusta sosiaalityön yliopistotasoisille tutkimushankkeille. Ne vahvistavat sosiaalityön tutkimusperustaista työkulttuuria ja huomioivat hyvinvointialueet sosiaalihuollon keskeisenä toimintaympäristönä. Jyväskylän yliopisto koordinoi kahta hanketta ja on partnerina kahdessa hankkeessa, kaikkiaan yli 1 100 000 euron yhteissummalla.

Väitöstutkimus kokoaa yhteen pedagogisia ratkaisuja kehitysvammaisten oppilaiden opetuksen tueksi2.6.2023 11:02:13 EEST | Tiedote

KM Lauri Räty tarkasteli väitöstutkimuksessaan kehitysvammaisten oppilaiden opetukseen liittyviä pedagogisia ratkaisuja. Tarkastelun kohteena olivat kansainvälisiset tutkimusartikkelit, suomalaisten opettajien kirjoittamat oppilaiden henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevat asiakirjat (HOJKS) sekä yhden perusopetuksen pienryhmän oppituntien videotallenteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme