Jyväskylän yliopisto

Väitös 2.12.: Toimintamalli ohjaa organisaatiota digitaalisen muutoksen äärellä (Hämäläinen)

Jaa

Nopeasti kehittyvät digitaaliset ratkaisut, kuten data-analytiikan ja tekoälyn hyödyntäminen avaavat uusia mahdollisuuksia organisaatioiden toiminnan tehostamiseksi ja kehittämiseksi. Tuore väitöstutkimus esittelee toimintamallin, joka pyrkii tukemaan yrityksiä digitaalisen transformaation aikakaudella.

Digitaaliset ratkaisut voivat mahdollistaa organisaatioiden toiminnan tehostamisen lisäksi myös uusien liiketoimintamallien ja arvonluontimahdollisuuksien kehittämisen globaalilla tasolla.

– Mahdollisuuksistaan huolimatta monissa organisaatioissa uudet digitaaliset ratkaisut herättävät epäilyksiä. Nopean kehityssyklin johdosta uusiin digitaalisiin innovaatioihin kohdistuu myös paljon epävarmuustekijöitä, KTM Mervi Hämäläinen valottaa.

Nopean tahdin ja epävarmuustekijöiden vuoksi uuden teknologian integroiminen organisaation toimintaan, rakenteisiin ja prosesseihin koetaan usein monimutkaiseksi. Tämän seurauksena useat hankkeet organisaatioiden uudistamiseksi uusien digitaalisten ratkaisujen avulla epäonnistuvat.

Vaiheittaista tukea digitalisaatioon

Tietojärjestelmätieteen alalta väittelevä Hämäläinen esittää väitöstyössään toimintamallin, joka avaa organisaation digitaaliselle muutokselle ja muutoksen onnistumiselle keskeisiä teemoja. Organisaation digitaalinen transformaatio –toimintamallikoostuu neljästä osa-alueesta: strategiasta, teknologiasta, johtamisesta ja hallinnasta sekä sidosryhmäyhteistyöstä.

– Mallissa painotetaan muun muassa organisaation johdon osallisuutta ja sitoutumista digitaalisen muutosprosessin läpiviemiseksi. Ylin johto on myös keskeisessä roolissa digitaalisen kyvykkyyden ja organisaatiokulttuurin kehittämisessä, jotka puolestaan tukevat digitaalista uudistumista, Hämäläinen kertoo.

Väitöstutkimus antaa käytännönläheisen ja systemaattisen näkökulman organisaation uudistamiseen digitaalisten työkalujen avulla kaikilla sektoreilla. Toimintamallissa arvioidaan olemassa olevia digitaalisia innovaatioita sekä niiden mahdollisia vaikutuksia kyseisen organisaation toimintaan. Malli tukee myös johtamaan organisaation digitaalisen uudistamisen systemaattista toteuttamista, käytännön toimia ja avaintulosmittareiden kehittämistä, unohtamatta organisaation tärkeitä sidosryhmiä.

KTM Mervi Hämäläisen tietojärjestelmätieteen väitöskirjan "Organization´s Digital Transformation – Towards a systematic approach to organization´s digital transformation" tarkastustilaisuus järjestetään Jyväskylän yliopiston Vanhassa Juhlasalissa (S212) maanantaina 2.12.2019 kello 12 alkaen. Vastaväittäjänä toimii professori Jukka Heikkilä (Turun yliopisto) ja kustoksena professori Pasi Tyrväinen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Lisätietoja:

Mervi Hämäläinen, mervihamalainen@gmail.com, +35840 190 7163

Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations numerona 152, Jyväskylä 2019, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-7951-5. Julkaisu on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7951-5.

Mervi Hämäläinen on toiminut hallinnon, liiketoiminnan kehittämisen ja markkinoinnin tehtävissä ICT- ja terveydenhoitoalan yrityksissä Suomessa ja ulkomailla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiedottaja Kirke Hassinen, viestinta@jyu.fi, +35840 024 7458

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston asiantuntijat taustoittavat vuoden nobelistien saavutukset yleisöluennolla5.12.2019 08:00:00 EETTutkimus

Samaan aikaan kun Tukholmassa vietetään Nobel-illallisia tiistaina 10. joulukuuta, pääsemme Jyväskylässä Nobel-kattauksen äärelle! Jyväskylän yliopisto järjestää tiedeillan, jossa Jyväskylän yliopiston asiantuntijat esittelevät fysiikan, kemian, lääketieteen ja taloustieteen vuoden 2019 Nobel-palkitut ja heidän läpimurtoihin johtaneet aiheensa. Kaikille avoin yleisöluento on tiistaina 10.12. klo 18-19.30 Jyväskylän kaupunginkirjaston Unonsalissa (Vapaudenkatu 39-41).

Tut­ki­mus osoit­ti ensi ker­ran me­ka­nis­min, jol­la isän­tä­so­lun omat kal­paii­ni-ent­syy­mit edis­tä­vät en­te­ro­vi­rusin­fek­tio­ta3.12.2019 10:10:26 EETTutkimus

Pitkään on arveltu, että jotkut solun omat proteaasit (valkuaisaineita pilkkovat entsyymit) osallistuisivat virusinfektion edistämiseen enterovirusten infektoimissa soluissa. Tähän mennessä on ollut epäselvää, mitä nämä proteaasit ovat. Jyväskylän yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa osoitettiin ensi kertaa, että viruksen sisältämien proteaasien lisäksi isäntäsolun omat kalpaiini-entsyymit pystyvät pilkkomaan viruksen polyproteiinia ja siten tuottamaan viruspartikkelien kasauksessa tarvittavia kapsidiproteiineja. Tuloksia voidaan hyödyntää antiviraalihoitojen kehittämisessä. Tutkimus julkaistiin Viruses-tiedejulkaisussa marraskuussa 2019.

Väitös 11.12.2019: Historia ja yritysten yhteiskuntavastuu3.12.2019 08:00:00 EETTutkimus

Tutkimuksen kapea-alaistuminen voi rajoittaa sen tulosten käytettävyyttä etenkin monitahoisten yhteiskunnallisten kysymysten yhteydessä. Vastaavasti rahoittajat ja tutkijat suosivat yhä enemmän poikkitieteellisiä tutkimushankkeita. Tutkimus osoittaa, että vaikka poikkitieteellisyyden tarjoamat mahdollisuudet kuulostavat lupaavilta, voivat niiden pohjalta asetetut tavoitteet olla erittäin hankalia toteuttaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme