Jyväskylän yliopisto

Väitös 2.12.: Toimintamalli ohjaa organisaatiota digitaalisen muutoksen äärellä (Hämäläinen)

Jaa

Nopeasti kehittyvät digitaaliset ratkaisut, kuten data-analytiikan ja tekoälyn hyödyntäminen avaavat uusia mahdollisuuksia organisaatioiden toiminnan tehostamiseksi ja kehittämiseksi. Tuore väitöstutkimus esittelee toimintamallin, joka pyrkii tukemaan yrityksiä digitaalisen transformaation aikakaudella.

Digitaaliset ratkaisut voivat mahdollistaa organisaatioiden toiminnan tehostamisen lisäksi myös uusien liiketoimintamallien ja arvonluontimahdollisuuksien kehittämisen globaalilla tasolla.

– Mahdollisuuksistaan huolimatta monissa organisaatioissa uudet digitaaliset ratkaisut herättävät epäilyksiä. Nopean kehityssyklin johdosta uusiin digitaalisiin innovaatioihin kohdistuu myös paljon epävarmuustekijöitä, KTM Mervi Hämäläinen valottaa.

Nopean tahdin ja epävarmuustekijöiden vuoksi uuden teknologian integroiminen organisaation toimintaan, rakenteisiin ja prosesseihin koetaan usein monimutkaiseksi. Tämän seurauksena useat hankkeet organisaatioiden uudistamiseksi uusien digitaalisten ratkaisujen avulla epäonnistuvat.

Vaiheittaista tukea digitalisaatioon

Tietojärjestelmätieteen alalta väittelevä Hämäläinen esittää väitöstyössään toimintamallin, joka avaa organisaation digitaaliselle muutokselle ja muutoksen onnistumiselle keskeisiä teemoja. Organisaation digitaalinen transformaatio –toimintamallikoostuu neljästä osa-alueesta: strategiasta, teknologiasta, johtamisesta ja hallinnasta sekä sidosryhmäyhteistyöstä.

– Mallissa painotetaan muun muassa organisaation johdon osallisuutta ja sitoutumista digitaalisen muutosprosessin läpiviemiseksi. Ylin johto on myös keskeisessä roolissa digitaalisen kyvykkyyden ja organisaatiokulttuurin kehittämisessä, jotka puolestaan tukevat digitaalista uudistumista, Hämäläinen kertoo.

Väitöstutkimus antaa käytännönläheisen ja systemaattisen näkökulman organisaation uudistamiseen digitaalisten työkalujen avulla kaikilla sektoreilla. Toimintamallissa arvioidaan olemassa olevia digitaalisia innovaatioita sekä niiden mahdollisia vaikutuksia kyseisen organisaation toimintaan. Malli tukee myös johtamaan organisaation digitaalisen uudistamisen systemaattista toteuttamista, käytännön toimia ja avaintulosmittareiden kehittämistä, unohtamatta organisaation tärkeitä sidosryhmiä.

KTM Mervi Hämäläisen tietojärjestelmätieteen väitöskirjan "Organization´s Digital Transformation – Towards a systematic approach to organization´s digital transformation" tarkastustilaisuus järjestetään Jyväskylän yliopiston Vanhassa Juhlasalissa (S212) maanantaina 2.12.2019 kello 12 alkaen. Vastaväittäjänä toimii professori Jukka Heikkilä (Turun yliopisto) ja kustoksena professori Pasi Tyrväinen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Lisätietoja:

Mervi Hämäläinen, mervihamalainen@gmail.com, +35840 190 7163

Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations numerona 152, Jyväskylä 2019, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-7951-5. Julkaisu on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7951-5.

Mervi Hämäläinen on toiminut hallinnon, liiketoiminnan kehittämisen ja markkinoinnin tehtävissä ICT- ja terveydenhoitoalan yrityksissä Suomessa ja ulkomailla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiedottaja Kirke Hassinen, viestinta@jyu.fi, +35840 024 7458

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme