Jyväskylän yliopisto

Väitös 23.1.2020: Sukupuoli kulkee naisartistien mediakuvauksessa taiteellisen osaamisen kanssa rinnakkain (Karjalainen)

Jaa

Tuore väitöskirja paljastaa, että mediassa luodaan kuvaa naislaulajista nostalgisina ja romantisoituina hahmoina.

Noora Karjalainen
Noora Karjalainen

Noora Karjalainen tarkastelee väitöskirjassaan naisfolklaulajien mediarepresentaation rakentumista. Väitöskirjassa tutkimuksen kohteena on neljä nykynaisfolklaulajaa, Julie Fowlis, Muireann Nic Amhlaoibh, Kate Rusby ja Emily Portman. Tutkimusmateriaali koostuu artisteista kirjoitetuista konsertti- ja levyarvioista, haastatteluista sekä artikkeleista.

– Tutkimuksen perusteella nykypäivän länsimaista, englanninkielisen ja kelttiläisen kansanmusiikkikentän naisfolklaulajaa rakennetaan mediassa juuri naisartistina. Sukupuoli ja taiteellinen osaaminen punoutuvat yhteen artistien mediakuvauksissa, joita säätelee kulttuurisen muistamisen prosessi, Karjalainen kertoo.

Kulttuurinen muistaminen tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä kokemuspohjaa ja ymmärrystä maailmasta ja sen ilmiöistä, joita jokainen meistä rakentaa jatkuvasti sekä yksilönä että sosiaalisten ryhmien jäsenenä.

Sukupuolittuneet kuvaukset toistuvat mediassa

Tutkimusmateriaalista Karjalainen löysi neljä toistuvaa narratiiviteemaa laulajien mediarepresentaatiossa. Tutkimuksessa narratiivi nähdään osana mediakuvausten muodostumista. Se ilmenee aineistossa siinä, miten artisteja, heidän esiintymistään ja musiikkiaan kuvataan mediassa.

– Aineistosta voi havaita esimerkiksi alkuperän narratiivin, joka kuvaa naisfolklaulajaa nostalgisena ja romantisoituna hahmona, Karjalainen kertoo esimerkiksi.

Muita paljastuneita narratiiviteemoja ovat autenttisuuden narratiivi ja esittämisen narratiivit, jotka nousevat laulajien äänten, laulajuuden ja musiikin kuvauksista. Nämä narratiiviteemat yhdistyvät mukavan toiseuden narratiivissa, joka korostaa representaatioprosessin yhteiskunnallisia vallan rakenteita.

Karjalaisen mukaan tarkasteltujen artistien näkyvyys kansanmusiikin kentällä sekä toistuvat teemat näissä mediateksteissä osoittavat, että kyseessä on laajempi ilmiö, joka koskee muitakin saman musiikkigenren artisteja.

– Tutkimuksella on myös yhtymäkohtia naiskuvan rakentumiseen mediassa yleisemminkin. Vaikka tutkimus keskittyy muusikoihin, samankaltaisia metodeja ja tutkimusaineistoja voisi soveltaa esimerkiksi tämänhetkisten poliittisesti vaikuttavien naisten mediarepresentaation analysointiin, Karjalainen sanoo.

FM Noora Karjalaisen väitöskirjatyön “Woman, Artist, Other. Female Folk Singers in the Media” tarkastustilaisuus on yliopiston vanhassa juhlasalissa (S212) torstaina 23.1. klo 12.00. Vastaväittäjänä dosentti FT Taru Leppänen (Turun yliopisto) ja kustoksena FT Helen Mäntymäki. Väitöstilaisuus on englanninkielinen.

Lisätietoja
Noora Karjalainen, noora.p.karjalainen@jyu.fi

Karjalainen kirjoitti ylioppilaaksi Pellon lukiosta 2001. Hän valmistui Vaasan yliopistosta filosofian maisteriksi, pääaineena englannin kieli vuonna 2009. Karjalainen aloitti tohtorikoulutettavana Vaasan yliopistossa vuonna 2014 ja siirtyi yliopistojen välisessä liikkeenluovutuksessa Jyväskylän yliopiston tohtorikoulutettavaksi 2017.

Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations numerona 176, Jyväskylä 2019, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-8003-0. Julkaisu on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8003-0 (PDF).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäharjoittelija Marke Rissanen, 040 831 6228, marke.s.k.rissanen@jyu.fi

Kuvat

Noora Karjalainen
Noora Karjalainen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kansainvälinen tutkijaryhmä: Luontohaittojen hyvittäminen on velvoitettava lailla21.2.2020 09:45:11 EETTutkimus

Luontohaitat eli elinympäristöjen heikennykset ovat yksi suurimmista maailmanlaajuisista ihmiskunnan kohtaamista haasteista. Ihmisen itsensä aiheuttamat luontohaitat johtavat monenlaisiin ongelmiin: ne heikentävät luonnon monimuotoisuutta, kaventavat ruoantuotannon mahdollisuuksia, voimistavat ilmastomuutosta ja lisäävät konfliktien sekä luonnonkatastrofien riskejä. Jyväskylän yliopisto oli mukana kansainvälisessä, monitieteisessä tutkijaryhmässä, joka esittää keinoja luontohaittojen hillitsemiseksi. Ryhmän mukaan luontohaittojen hyvittäminen olisi velvoitettava lailla ja käyttöön olisi otettava maankäytön kansallinen kirjanpito esittelemään luonnovarojen käytön haitat ja hyödyt. Strategia julkaistiin Nature Sustainability –tiedejulkaisussa 10. helmikuuta 2020.

Jokereiden kotiyleisölle yhteispohjoismainen jääkiekkosarja houkuttelevampi vaihtoehto kuin jatkaminen KHL:ssä tai paluu Suomen Liigaan19.2.2020 07:30:00 EETTiedote

Jääkiekkojoukkue Jokereiden siirto Suomen Liigasta KHL:ään sekä joukkueen taival KHL:ssä omistuskytköksineen ja taloudellisine tappioineen on saanut vuosittain runsaasti julkisuutta. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkijat ovat selvittäneet muun muassa sen, mitä mieltä Jokereiden kotiyleisö on joukkueen KHL-tulevaisuudesta ja pääsylippujen hinnoista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme