Jyväskylän yliopisto

Väitös 3.10.2020: Teknologia ei määritä työyhteisön vuorovaikutusta (Laitinen)

Jaa

FM Kaisa Laitinen tutki väitöskirjassaan vuorovaikutusta teknologian avulla työskentelevissä tiimeissä ja työyhteisön sosiaalisessa mediassa. Vuorovaikutusteknologian rooli näyttäytyy tutkijan mukaan arkikeskustelussa usein turhan yksioikoisena.

Kaisa Laitinen, kuvaaja Riikka Liikanen
Kaisa Laitinen, kuvaaja Riikka Liikanen

– Teknologiaa saatetaan herkästi syyttää omasta viestintäkäyttäytymisestä tai päinvastoin odotetaan sen parantavan työyhteisön viestintää miltei itsestään, Laitinen kuvaa.

Työssä viestitään monenlaisten teknologioiden avulla. Tekniset alustat mahdollistavat vuorovaikutuksen laajemmin koko organisaation kesken tai kohdennetummin, esimerkiksi tiimissä. Teknologiavälitteisen vuorovaikutuksen ymmärtäminen on tärkeää erityisesti silloin, kun työyhteisöjen jäsenet kohtaavat toisiaan liki yksinomaan digitaalisissa viestintäympäristöissä.

Työelämästä kerättyyn havainnointi- ja haastatteluaineistoon pohjautuva väitöskirja valottaa vuorovaikutusteknologiaan liittyviä merkityksiä monenlaisista näkökulmista. Laitisen tulosten mukaan teknologian avulla työyhteisöissä voidaan esimerkiksi ilmaista tunteita, jakaa tietoa ja ylläpitää suhdeverkostoja.

Työntekijät myös puhuvat teknologiasta sitä käyttäessään ja huomioivat alustaan liittyviä toiminnan mahdollisuuksia, eli affordansseja, tietoa jakaessaan. Teknologia siis asettaa joitain reunaehtoja yhteydenpidolle. Vuorovaikutusteknologia ei kuitenkaan määritä viestintää, sillä juuri vuorovaikutuksessa muovataan ja jaetaan alustojen käyttöä ohjaavia merkityksiä.

– Teknologiavälitteisen vuorovaikutuksen ominaispiirteitä ohjaavat usein muut asiat teknologian ominaisuuksia vahvemmin, Laitinen toteaa.

Tutkimuksen tulokset lisäävät ymmärrystä vuorovaikutuksen ilmiöistä teknologiavälitteisissä ympäristöissä. Väitöskirjatutkija korostaakin tällaisten tutkimusasetelmien tärkeyttä.

– Kun keskitytään teknologian ominaisuuksien sijaan vuorovaikutuksen kysymyksiin, voidaan teknologiavälitteistä vuorovaikutusta ymmärtää yli alustarajojen, Laitinen kiteyttää.

FM Kaisa Laitisen viestinnän väitöskirjan "Vuorovaikutusteknologia työyhteisössä: Teknologiavälitteinen vuorovaikutus virtuaalitiimeissä ja työyhteisön sosiaalisessa mediassa" tarkastustilaisuus pidetään 3.10.2020 klo 12–15 verkkovälitteisesti osoitteessa: https://r.jyu.fi/dissertation-laitinen-031020. Vastaväittäjänä toimii professori Kirsimarja Blomqvist (LUT-kauppakorkeakoulu) ja kustoksena professori Anu Sivunen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus on suomenkielinen.

Yleisö voi tilaisuuden lopussa osoittaa mahdolliset kysymyksensä kustokselle, puh. +358407354279

Taustatietoja

Kaisa Laitinen kirjoitti ylioppilaaksi Voionmaan lukiosta keväällä 2010. Vuonna 2015 hän valmistui filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta pääaineenaan puheviestintä. Valmistuttuaan Laitinen on työskennellyt päätoimisesti tutkimusavustajana, apurahatutkijana ja tohtorikoulutettavana Jyväskylän yliopistossa.

Väitöskirjatyö on edistynyt osana tutkimushankkeita Interpersonal Communication Competence in Virtual Teams (InViTe, Suomen Akatemia), Paradoxes and Tensions of Employees’ Information Sharing on Social Media (PARIS, Suomen Akatemia) ja Enterprise Social Media, Communication Practices and Networks (EntNet, Yleisradio).

Vuonna 2017 päätoimista tutkimustyötä rahoitti Työsuojelurahasto. Laitinen on lisäksi toiminut vierailevana tutkijana University of Texas at Austin -yliopistossa Yhdysvalloissa keväällä 2018. Matkan rahoittajana toimi KAUTE-säätiö. Tällä hetkellä Laitinen työskentelee yliopistonopettajana Jyväskylän yliopiston kieli- ja viestintätieteiden laitoksella.

Julkaisun tiedot

Teos on julkaistu sarjassa JYU Dissertations numerona 287, 96 s. + alkuperäiset artikkelit, Jyväskylä 2020, ISSN 2489-9003; 287, ISBN 978-951-39-8301-7 (PDF). Linkki väitöskirjaan: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8301-7

Lisätietoja

Kaisa Laitinen, 0401867233, kaisa.a.m.laitinen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kaisa Laitinen, kuvaaja Riikka Liikanen
Kaisa Laitinen, kuvaaja Riikka Liikanen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Palvelujärjestelmä ei kohtaa haavoittavissa elämäntilanteissa eläviä naisia28.10.2020 14:02:57 EETTiedote

Tarjoaako sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestelmä apua ja tukea haavoittavissa elämäntilanteissa eläville naisille vai tuottaako se uusia haavoittavia kokemuksia? Tätä on kysytty sosiaalityön professori Marjo Kurosen johtamassa, Suomen Akatemian rahoittamassa (2016-2020) tutkimushankkeessa ”Haavoittuvissa elämäntilanteissa olevat naiset hyvinvointipalvelujärjestelmän muutoksessa”.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme