Jyväskylän yliopisto

Väitös 4.6.2021: Moderni ohjelmistokehitys tukeutuu avoimen lähdekoodin käyttöön - Koronavilkku-sovellus ajankohtainen esimerkki (Tuunanen)

Jaa

FM Timo Tuunanen käsittelee väitöskirjassaan tietokoneohjelmistojen toteuttamista avointa lähdekoodia hyödyntäen. Tehokasta uudelleenkäyttöä varten tarvitaan automatisoituja tekniikoita, joiden avulla avoimen lähdekoodin ohjelmistoja voidaan käyttää uudelleen tekijänoikeuksia ja lisenssiehtoja kunnioittaen.

FM Timo Tuunanen
FM Timo Tuunanen

Koronavilkku-sovellus on ajankohtainen esimerkki avoimen lähdekoodin hyödyntämisestä

Lähes kaikki nykypäivänä kehitettävät tietokoneohjelmistot käyttävät ainakin jossain määrin hyväkseen avointa eli uudelleenkäytön mahdollistavaa lähdekoodia. Koronavilkku-sovellus on ajankohtainen esimerkki tällaisesta ohjelmistosta. Koronavilkku-sovellus julkaistiin 31.8.2020 sovelluskaupoissa vain noin puoli vuotta epidemian alkamisen jälkeen. Ohjelmiston saattaminen käyttöön näin nopealla aikataululla ei olisi ollut mahdollista ilman avointa lähdekoodia, jota käytettiin sovelluksen toteuttamiseksi.

– Sen lisäksi, että Koronavilkku-sovellus käyttää hyväkseen avointa lähdekoodia, se myös julkaistiin nimenomaan avoimen lähdekoodin ohjelmistona. Tämän ansiosta sen toiminnallisuutta ja turvallisuutta voi arvioida kuka tahansa riippumaton asiantuntija. Se takaa sovelluksen oikean toiminnallisuuden ja henkilötietojen turvallisen käsittelyn, Timo Tuunanen kertoo.

– Koronavilkku-sovelluksen Android-versiossa näitä uudelleenkäytettyjä ohjelmisto-osia on peräti yli 100. Uudelleen käytettyjen avointen lähdekoodien lista löytyy sovelluksen Asetukset-valikosta. Täten sovellus noudattaa näiden osien käyttöehtoja, Tuunanen jatkaa.

Tekijänoikeudet uudelleenkäytön haasteena

Ohjelmistojen lähdekoodia suojaavat tekijänoikeudet samaan tapaan kuin esimerkiksi kirjoja tai elokuvia. Lisenssit määrittävät tekijänoikeuden alaisen materiaalin käyttöehdot. Tuunasen tutkimuksessa selvisi, että ohjelmistokehittäjille on haastavaa tunnistaa ja ymmärtää lisenssiehdot, jotka ovat mahdollisesti tuhansien lähdekooditiedostojen joukossa. Näiden tukemiseksi kehitettiin automatisoituja menetelmiä, joilla lisenssitiedot kerätään lähdekooditiedostoista. Samalla varmistetaan, että lisenssien ehtoja ei rikota esimerkiksi yhdistämällä keskenään epäyhteensopivien lisenssien alaisia ohjelmistoja.

– Avoimen lähdekoodin lisenssit antavat oikeuden tekijänoikeuksien hyödyntämiseen. Lisenssit sisältävät ehtoja, joita uudelleenkäyttäjän tulee ymmärtää ja noudattaa. Lisenssiehtojen rikkominen voi johtaa tekijänoikeuskorvauksiin tai ohjelmistojen vetämiseen pois markkinoilta. Nämä voivat johtaa taloudellisiin tappioihin tai mainehaittoihin tekijänoikeuksia rikkoville organisaatioille, Tuunanen toteaa.

FM Timo Tuunasen ohjelmisto- ja tietoliikennetekniikan väitöskirjan "Tool Support for Open Source Software License Compliance: The First Two Decades of the Millennium" tarkastustilaisuus pidetään 4.6.2021 klo 12.00 ja sitä voi seurata verkkovälitteisesti linkistä: https://r.jyu.fi/dissertation-tuunanen-040621.

Teos on julkaistu sarjassa JYU Dissertations 371, Jyväskylä 2021, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-8596-7 (PDF). Linkki väitöskirjaan: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8596-7

Vastaväittäjänä toimii professori Kari Smolander (LUT-yliopisto) ja kustoksena professori Tommi Kärkkäinen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Puhelinnumero, johon yleisö voi tilaisuuden lopussa osoittaa mahdolliset lisäkysymyksensä (kustokselle): +358 40 8054896

Timo Tuunanen kirjoitti ylioppilaaksi Kilpisen lukiosta vuonna 1995. Hän valmistui Jyväskylän yliopiston tietotekniikan laitokselta syksyllä 2000 filosofian maisteriksi ja hänellä on lisäksi lastentarhanopettajan pätevyys (kasvatustieteiden kandidaatin tutkinto). Valmistumisensa jälkeen hän on työskennellyt ohjelmistotekniikan asiantuntijana sekä konsulttina viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajan. Lisäksi hän on toiminut Jyväskylän yliopistossa assistenttina.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Timo Tuunanen
puh. 040 837 4899
timo.tuunanen@iki.fi

Kuvat

FM Timo Tuunanen
FM Timo Tuunanen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Hyvä juoksukyky edistää tehokasta aineenvaihduntaa myös ikääntyessä12.6.2021 08:30:00 EEST | Tiedote

Juoksukyky kertoo terveydestä ja ennustaa odotettavissa olevia elinvuosia. Toistaiseksi ei tiedetä, missä määrin perinnöllinen juoksukyky vaikuttaa kehon aineenvaihduntaan ikääntymisen yhteydessä. Jyväskylän ja Shanghain yliopistojen yhteistyönä tehty tutkimus selvitti perimän ja ikääntymisen vaikutuksia eri kudosten aineenvaihduntaan ja havaitsi, että rasvakudoksella voi olla aiempaa suurempi merkitys terveelle vanhenemiselle.

Väitös 18.6.2021: Taitavia tenavia ympäri Suomen: lapset tietävät olevansa hyviä liikkujia, mutta motorisissa taidoissa löytyi alueellisia eroja Suomen sisällä (Niemistö)10.6.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Lasten motoriset taidot paranevat iän myötä. Liikuntaharrastaminen ja ulkona vietetty aika sekä temperamenttipiirteet, kuten lapsen aktiivisuus ja kyky ylläpitää tarkkaavaisuutta, tukevat motoristen taitojen oppimista. Maaseudulla asuvilla lapsilla oli parhaimmat motoriset taidot Suomessa, selviää tuoreesta Jyväskylän yliopiston väitöstutkimuksesta. Yleisesti alle kouluikäiset lapset kokevat olevansa hyviä liikkujia.

Väitös 19.6.2021: ”Pystynkö minä?” – Lasten uskomukset omista kyvyistään merkityksellisiä lukutaidon kehittymiselle (Peura)9.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Lasten myönteiset uskomukset omista kyvyistään lukemisessa vahvistavat lukutaidon kehitystä, selviää tuoreesta väitöskirjatutkimuksesta. Myönteiset kokemukset oppimistilanteista auttavat kehittämään uskoa omiin kykyihin, mutta huolestuttavaa on, että osa lapsista kokee saavansa vähemmän kannustavaa palautetta ja vertaiskokemuksia lukemisessa ajan myötä.

Tekoäly tunnistaa nuoret, joiden kestävyyskunto on tulevaisuudessa heikko9.6.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Hyvällä kestävyyskunnolla on yhteys nuorten terveyteen ja fyysiseen aktiivisuuteen. Heikkoa kestävyyskuntoa voidaan kehittää elintapainterventioilla, mutta toimenpiteiden kohdentaminen murrosikäisillä on haastavaa, sillä aiemmin käytetyissä menetelmissä on epätarkkuutta yksilötasolla. Tuore tutkimus osoitti, että nuoria joille elintapainterventioita voidaan suositella, pystytään tunnistamaan tekoälyn avulla kokonaisvaltaisen elämäntilanteen perusteella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme