Väitös 5.5.: Opettajien työhyvinvointi ennustaa ohjausvuorovaikutuksen laatua

KM Viola Soinisen väitöstutkimuksen tulokset osoittivat esiopettajien syksyllä kokeman stressin ennustavan kielteisesti tunnetuen ja toiminnan organisoinnin laatua ryhmässä keväällä.
”Voi olla, että kuormittuneella esiopettajalla ei ole resursseja myönteisen ilmapiirin ylläpitämiseen”, Jyväskylän yliopistosta väittelevä Soininen pohtii, ”tämän lisäksi voimavarojen pitäisi riittää myös lasten näkökulmien huomioonottamiseen, ennakoivaan käyttäytymisen ohjaamiseen ja tehokkaaseen ajankäyttöön.”
Toisaalta esiopettajien keväällä kokema työn imu oli myönteisesti yhteydessä ohjauksellisen tuen laatuun, minkä lisäksi ensimmäisen luokan opettajien syksyllä kokema työn imu ennusti myönteisesti kaikkia ohjausvuorovaikutuksen osa-alueita keväällä. Näitä osa-alueita ovat tunnetuki, toiminnan organisointi ja ohjauksellinen tuki.
Soinisen mukaan näyttää siis siltä, että stressi on yhteydessä heikompaan ja työn imu vahvempaan ohjausvuorovaikutuksen laatuun ryhmässä.
”Tästä syystä esi- ja alkuopettajien työhyvinvointiin tulee kiinnittää erityistä huomiota. On tärkeää löytää keinoja vähentää opettajien kuormittuneisuutta ja vahvistaa työn imua, jotta oppimista tukeva ohjausvuorovaikutus voidaan taata”, Soininen korostaa.
Opettajien ohjausvuorovaikutuksessa yksilöllisiä eroja
Väitöstutkimuksessa tunnistettiin esiopettajien keskuudesta neljä ohjausvuorovaikutuksen profiilia: korkein laatu, keskimääräinen laatu, matalampi laatu ja vähäinen kielteisyys, sekä matalampi laatu ja keskimääräinen kielteisyys.
Profiileja vertailemalla huomattiin, että myönteisintä työhyvinvointia raportoivat ne esiopettajat, jotka kuuluivat keskimääräisen ohjausvuorovaikutuksen laadun profiiliin.
”Vaikuttaa siis siltä, että hyvään – ei siis korkeimpaan mahdolliseen – ohjausvuorovaikutuksen laatuun tähtääminen voi olla opettajan työhyvinvoinnin kannalta paras vaihtoehto. Armollisuus itseä kohtaan onkin hyvä ohjenuora”, väittelijä muistuttaa.
Laadukas ohjausvuorovaikutus tukee oppilaiden sosiaalista kompetenssia
Väitöstutkimuksen tulokset osoittivat myös, että oppilaiden prososiaalisen, eli yhteistyötä jaempatiaa edistävän käyttäytymisen sekä ohjauksellisen tuen välillä oli vastavuoroinen yhteys ensimmäisen luokan aikana. Luokissa, joissa ohjauksellisen tuen laatu oli syksyllä vahva, oppilaat olivat prososiaalisempia keväällä. Toisaalta luokissa, joissa oppilaat olivat prososiaalisempia syksyllä, ohjauksellisen tuen laatu oli vahvempi keväällä.
”Aiemmat tutkimukset ovat tutkineet lähinnä ohjausvuorovaikutuksen merkitystä oppilaiden sosiaaliselle kompetenssille. Sen sijaan oppilaiden sosiaalisen kompetenssin roolista ohjausvuorovaikutukseen on vain vähän aiempaa tutkimusta, joten tämä tutkimustulos oli omasta mielestäni erityisen mielenkiintoinen”, Soininen kertoo.
Oppilaiden prososiaalinen käyttäytyminen oli myönteisesti yhteydessä myös opettajien kokemaan työn imuun: luokissa, joissa oppilaat olivat prososiaalisempia syksyllä, opettajat kokivat vahvempaa työn imua keväällä.
Soinisen mielestä oppilaiden sosiaalisen kompetenssin vahvistaminen on tärkeää, sillä tutkimustulosten mukaan se ennusti myönteisesti sekä ohjauksellisen tuen laatua että opettajien työhyvinvointia. Yksi keino sosiaalisen kompetenssin vahvistamiseksi on korkealaatuinen ohjauksellinen tuki eli esimerkiksi monipuoliset keskustelut oppilaiden kanssa, oppimista tukeva tarkka palaute sekä rikkaan kielen käyttäminen opetuksessa, Soininen nimeää.
Väitöstutkimus on osa laajempaa Teacher and Student Stress and Interaction in Classroom (TESSI) -tutkimusta. Väitöstutkimus koostui kolmesta osatutkimuksesta, joista kahteen ensimmäiseen osallistui 47–54 keskisuomalaista esiopettajaa ja kolmanteen 51 1. luokan opettajaa ja 815 1. luokan oppilasta. Tutkimusmenetelminä hyödynnettiin muun muassa ristiviiveanalyysia, latenttia profiilianalyysia sekä monitasomallinnusta.
KM Viola Soinisen väitöskirja ”Teacher–child interactions in relation to teachers’ stress, work engagement, and children’s social competence” tarkastetaan perjantaina 5.5. kello 12 Agora Auditorio 3:ssa. Vastaväittäjänä toimii professori Siv M. Gamlem (Volda University College) ja kustoksena professori Marja-Kristiina Lerkkanen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.
Tilaisuutta voi seurata myös verkon välityksellä.
Lisätietoja
Viola Soininen, violasoininen@gmail.com, puh. 050 578 073
Viola Soininen on valmistunut luokanopettajaksi Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitokselta. Hän on työskennellyt projektitutkijana TESSI-tutkimushankkeessa sekä väitöskirjatutkijana Jyväskylän yliopistolla.
Väitöstutkimusta ovat rahoittaneet Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitos, Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto, OKKA-säätiö sekä Työsuojelurahasto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kirke HassinenViestinnän asiantuntija
Puh:+359 50 4626920kirke.m.hassinen@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimuksen mukaan ryhmälauluopetus edistää nuorten hyvinvointia kehollisuuden ja hengitystietoisuuden kautta9.5.2025 09:48:03 EEST | Tiedote
Ryhmälauluopetus voi vahvistaa nuorten itsetuntoa, lievittää stressiä ja vähentää sosiaalista ahdistusta, todetaan FM, MuM Mari Koistisen musiikkikasvatuksen väitöstutkimuksessa.
Viisaus ei ole pelkkää tietämistä8.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus haastaa arkikäsitykset viisaudesta. Toisin kuin usein ajatellaan, pelkkä tieto ei tee ihmistä viisaaksi.
Pyöräillen vai vanhempien kyydillä kouluun? Vanhempien liikunnallisuus ja lyhyet matkat edistävät aktiivista kulkemista8.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Koulumatkojen kulkeminen aktiivisesti, esimerkiksi pyöräillen tai kävellen, on vähentynyt merkittävästi, osoittaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan pitkittäistutkimus. Tutkimuksessa verrattiin 1980-luvulla koulua käyneiden koulumatkaliikkumista heidän lastensa koulumatkaliikkumiseen 2010-luvun lopulla. Vanhempien rooli on tärkeä, sillä heidän liikunnallisuutensa vaikuttaa myönteisesti lasten aktiiviseen koulumatkaliikkumiseen.
Uudet professorit esittäytyivät juhlaluennoilla 7.5.20257.5.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston uudet professorit esittäytyivät keskiviikkona 7.5.2025. Juhlaluentonsa pitivät taloustieteen professori Mika Haapanen, kognitiivisen neurotieteen professori Piia Astikainen, kansainvälisen kehitystutkimuksen professori Tiina Kontinen sekä aivojen kehityksen professori Jan Kujala.
Tuoretta professoria Miriam Nokiaa kiehtoo muistin hermostollinen perusta7.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala on nimittänyt Miriam Nokian psykologian professorin tehtävään. Professuurin erityisalana on käyttäytymisen muutoksen taustalla olevat, erityisesti keskus- ja autonomisen hermoston perusmekanismit.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme