Tampereen yliopisto

Väitös: Analytiikalla voidaan tehostaa toimintaa ja kilpailukykyä sekä luoda digitaalista liiketoimintaa sosiaali- ja terveysalan yrityksissä

Jaa

Data ja liiketoiminta-analytiikka ovat avainasemassa digitalisaation hyödyntämisessä ja muodostavat kilpailuetua monissa yrityksissä eri toimialoilla, myös yksityisellä sosiaali- ja terveyssektorilla. Toiminnan tehostaminen, digitaalisten tuotteiden ja palvelujen kehitys sekä uudet liiketoiminta-avaukset luovat yrityksille arvoa. Kauppatieteiden maisteri Milla Ratia tutkii väitöskirjassaan analytiikan arvonluontia.

Milla Ratia
Milla Ratia

Digitalisaatio ja sen myötä lisääntyvät datamäärät koskettavat meitä kaikkia. Useat toimialat elävät laaja-alaista digitalisaation murrosta ja yritysten menestys tulee yhä enemmän määräytymään sen mukaan, kuinka hyvin tähän murrokseen osataan vastata. Menestyksekkään liiketoiminnan rakentaminen edellyttää jo itsessään datapohjaista päätöksentekoa.

Dataa voi syntyä esimerkiksi organisaation omissa operatiivisissa prosesseissa, erilaisista digitaalisista palveluista, asiakasymmärryksen kasvattamisen seurauksena tai erilaisista sensoreista. Tämän monimuotoisen datan hyödyntämisen mahdollistajana toimii liiketoiminta-analytiikka, joka voi olla perusmuotoista raportointia tai edistyksellisempää analytiikkaa ja tekoälyä.

Lukuisat toimialat ja organisaatiot, kuten myös sosiaali- ja terveydenhuollon alan yritykset, pyrkivät myös operatiiviseen tehokkuuteen prosesseissaan ja tavoittelevat kustannustehokkuutta. Lisäksi yrityksillä on paineita tuoda markkinoille uusia digitaalisia tuotteita ja palveluita.

— Optimoimalla hallinnollisia prosesseja ja yrityksen johtamiseen liittyviä prosesseja voidaan saavuttaa huomattavia kustannussäästöjä. Myös operatiivista tehokkuutta pyritään edistämään hyödyntämällä liiketoiminnan analytiikkaa, sanoo Ratia.

Kilpailu markkinoilla kiristyy jatkuvasti ja tästä johtuen tehostamisen mahdollistavat datan laaja-alaiseen hyödyntämiseen tähtäävät teknologiat ovat saavuttaneet suuren suosion. Erityisessä suosiossa ovat analytiikkatyökalut, jotka mahdollistavat organisaatioiden eri järjestelmiin siiloutuneiden datavarantojen hyödyntämisen päätöksenteossa.

Yritykselle voi syntyä arvoa datapohjaisen päätöksenteon ja tehostamisen lisäksi liiketoiminnan kehityksestä. Liiketoiminnan kehitys voi koskea nykyisiä liiketoimintaprosesseja ja -toimintaa tai täysin uusien tuotteiden ja palveluiden kehitystä. Arvonluonti voi olla lähtöisin jopa täysin uuden liiketoiminnan kehityksestä ja innovaatioista. Tämä edellyttää organisaatiolta erilaisia kyvykkyyksiä, kuten ihmisiä, prosesseja, teknologiaa ja dataa.

— Väitöskirjassani tarkastelen liiketoiminnan analytiikan arvonluontia yksityisellä sote-sektorilla eri arvonluontiasteikkojen kautta. Mitä ne ovat ja mitä niiden käytännön toteuttaminen edellyttää, Ratia täsmentää.

Ratian väitöskirjatutkimus keskittyy erityisesti siihen, minkälaista arvoa analytiikalla voidaan luoda yksityisellä sosiaali- ja terveydenhuollon sektorilla sekä mitä kyvykkyyksiä arvonluonnin eri asteikot edellyttävät.  

Tutkimus osoitti, että liiketoiminnan analytiikka voi luoda yritykselle arvoa. Tätä arvoa voidaan luoda usealla arvonluonnin eri asteella, jolloin kompleksisuus ja kyvykkyydet, joita arvonluontiin edellytetään, lisääntyvät, kun arvonluonti siirtyy seuraavalle tasolle. Yksityisellä sote-sektorilla arvonluonti voi olla yrityksen oman toiminnan ja operatiivisten prosessien tehostamista, uusien digitaalisten tuotteiden ja palveluiden kehittämistä asiakkaille tai uuteen liiketoimintaan tähtääviä innovaatioita.

Milla Ratia on koulutukseltaan ekonomi ja hänellä on laaja-alainen kokemus analytiikan ja digitalisaation johtamisesta eri toimialoilta. Tällä hetkellä hän työskentelee digitalisaatiojohtajana energia-alan konsernissa.

Kauppatieteiden maisteri Milla Ratian tietojohtamisen alaan kuuluva väitöskirja Business Analytics Creating Value in the Private Healthcare Sector tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa perjantaina 28.1.2022 klo 12 alkaen. Vastaväittäjänä toimii professori Asta Pundziené Kaunasin teknillisestä yliopistosta Liettuasta. Kustoksena toimii professori Nina Helander johtamisen ja talouden tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Milla Ratia
milla.ratia@gmail.com

Kuvat

Milla Ratia
Milla Ratia
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Kutsu: Seminaari luotaa viestintätieteitä ja juhlistaa Kaarle Nordenstrengin akateemista uraa11.5.2022 13:24:30 EEST | Tiedote

Tampereen yliopisto järjestää Communication Studies Locally and Globally (Tiedotusoppia paikallisesti ja kansainvälisesti) -seminaarin viime kesänä 80 vuotta täyttäneen emeritusprofessori Kaarle Nordenstrengin kunniaksi. Seminaarissa tarkastellaan suomalaisen viestintätieteellisen tutkimuksen paikkaa kansainvälisellä viestintätutkimuksen kentällä ja keskustellaan viestintätieteiden tulevaisuudesta. Seminaari pidetään perjantaina 13.5.2022.

Väitös: Tekoäly auttaa luokittelemaan poikkeavaa dataa11.5.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

Koneoppimisen perinteiset luokitusalgoritmit pyrkivät oppimaan luokittelumallin useille ennalta määritetyille luokille. Tietyissä tilanteissa tietojen kerääminen joistakin luokista voi kuitenkin olla haastavaa. Väitöskirjassaan DI Fahad Sohrab kehitti lähestymistavan, jossa aliavaruuden optimointi ja yhden luokan luokittelumallin oppiminen täydentävät toisiaan mallin luokittelukyvyn parantamiseksi.

Väitös: Moniammatillinen koulutus on hyödyksi opeteltaessa diabeteksen hoitoa11.5.2022 10:00:00 EEST | Tiedote

Terveydenhuollon moniammatillinen koulutus, jossa kahden tai useamman ammattiryhmän edustajat oppivat yhdessä toinen toisiltaan, on nähty yhtenä avaintekijänä potilaskeskeisen ja laadukkaan hoidon toteutumisessa. Diabeteksen moniammatillinen koulutus ei ole vakiintunut toimintatapa, ja siitä on olemassa melko vähän aikaisempaa tietoa. Terveystieteiden maisteri Sanna Kangas tutki väitöskirjassaan diabeteksen moniammatillisen koulutuksen vaikutuksia lääketieteen ja sairaanhoidon opiskelijoiden nykyiseen ja tavoiteltuun diabetesosaamiseen sekä käsityksiin moniammatillisesta yhteistyöstä diabeteksen hoidossa

Väitös: Sairaalalle uusien implanttien käyttöönotto voi johtaa komplikaatioiden yleistymiseen lonkan tekonivelkirurgiassa10.5.2022 10:00:00 EEST | Tiedote

Lonkan tekonivelkirurgiassa oikeanlaisten komponenttien käyttö on keskeistä leikkauksen onnistumisen kannalta. Lääketieteen lisensiaatti Oskari Pakarinen tutki väitöskirjassaan kilpailutusprosessin seurauksena leikkauksissa käytettävien komponenttien vaihtumisen vaikutusta tekonivelen sijoiltaanmenojen eli luksaatioiden ja periproteettisten eli implantin välittömässä läheisyydessä tapahtuvien murtumien yleisyyteen. Lisäksi väitöskirjassa perehdyttiin luksaatioiden ehkäisyyn.

Väitös: Markkinoinnin tulee lunastaa potentiaalinsa kestävän kuluttamisen edistämisessä9.5.2022 09:46:53 EEST | Tiedote

Markkinointi yhdistetään usein kaupalliseen liiketoimintaan, vaikka sen avulla voidaan myös edistää laajemmin yhteiskunnallista hyvinvointia. Tätä kutsutaan sosiaaliseksi markkinoinniksi. KTM Ulla-Maija Sutinen esittää väitöskirjassaan, kuinka ruokahävikin vähentämistä voidaan edistää sosiokulttuuriseen muutokseen pyrkivän sosiaalisen markkinoinnin avulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme