Tampereen yliopisto

Väitös: Asiakaslähtöinen kotihoidon palvelu edellyttää erilaisten näkökulmien yhdistämistä

Jaa

Iäkkäiden ihmisten kotihoidon asiakasmäärä kasvaa lähivuosina voimakkaasti. Asiakaslähtöinen iäkkäiden ihmisten kotihoidon palvelu edellyttää vahvaa asiakkaan ja perheen osallistumista, laajaa moniammatillista palveluntarpeen arviointia, palvelumallien uudistamista teknologiaa hyödyntäen sekä tiivistä yhteistyötä kotihoidon toimijoiden, johtajien ja poliittisten päättäjien välillä. KT, THM Päivi Sanerma tuotti väitöstutkimuksessaan arviointikriteerit sekä suositukset asiakaslähtöisen kotihoidon toteuttamiseksi.

Päivi Sanerma (kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Päivi Sanerma (kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto

Kasvatustieteen tohtori Päivi Sanerman tutkimuksen taustalla on uuden tiedon tarve, kun iäkkäiden ihmisten palvelut keskittyvät kotiin ja kotihoidon asiakasmäärä kasvaa voimakkaasti. Kotihoidon palvelujen asiakaslähtöisyys on määritelty arvoperustaksi ja palvelujen toteuttamisen toimintatavaksi. Iäkkäiden ihmisten asuminen kotona yhä kauemmin sekä aktiivinen ja laadukas elämä ovat niin Suomen kuin EU:n ikääntymistä koskevia ja terveyspoliittisia tavoitteita. Uudenlaista ajattelua kotihoidon kehittämiseen tarvitaan, koska osaavasta henkilöstä on työvoimapulaa ja kotihoidon houkuttelevuus työnä on vähentynyt.

Väitöskirjatutkimuksen tutkimusintressi syntyi tarpeesta kehittää näyttöön perustuvaa kotihoidon asiakkaiden asiakaslähtöistä palvelua ja hoitoa sekä niiden arviointia. Päivi Sanerma keskittyi artikkeliväitöskirjassaan tutkimaan asiakaslähtöisen kotihoidon lähtökohtia ja sen edellytyksiä keskeisenä sote-palveluna erityisesti iäkkäille ihmisille.

Artikkeliväitöskirja koostuu yhteenveto-osasta ja kolmesta osatutkimuksesta, joissa kotihoidon asiakkaat ja läheiset, kotihoidon henkilöstö ja palvelujohtajat arvioivat kotihoidon asiakaslähtöisyyttä omista näkökulmistaan.

Tutkimus tuotti kotihoidon asiakaslähtöisyyden arviointikriteerit ja suositukset

Ensimmäisessä osatutkimuksessa kotihoidon asiakkaat ja heidän läheisensä arvioivat palvelukokemuksiensa perusteella kotihoidon asiakaslähtöisyyttä. Tulosten mukaan he arvostivat erityisesti palvelun saavutettavuutta, jatkuvuutta sekä palvelun tuomaa turvaa. Palvelujen kohtuullinen hinta oli asiakkaan läheisille tärkeää. Laatutekijöistä kiireettömyys, ystävällisyys ja hoitajan osaaminen korostuivat asiakaslähtöisen lähestymistavan tunnuspiirteinä.

Toisessa osatutkimuksessa henkilöstö ja kotihoidon johtajat arvioivat kotihoidon asiakaslähtöisyyteen liittyviä tekijöitä sekä niiden muutosta viime vuosina. Kotihoidon keskeiset kehittämistoimet ovat kohdistuneet palvelumallien uudistamiseen, asiakasohjauksen vahvistamiseen ja moniammatillisuuden kehittämiseen, digitalisaation käyttöönottoon sekä henkilöstön kehittämiseen, mutta toiminnan jatkuvaa kehittämistä tarvitaan edelleen.

Kolmannen osatutkimuksen tuloksena ilmeni, että keskeisiä tekijöitä ovat asiakkaan ja perheen mahdollisuudet palvelukumppanuuteen, perheiden erilaisten vuorovaikutusmallien tunnistaminen yhteistyössä sekä henkilöstön hyvinvointi ja monipuolinen palveluosaaminen vaativassa kotihoidon työssä.

Väitöskirjan yhteenveto-osassa tutkimuksen lopputuloksena syntyi ymmärrys siitä, mitä asiakaslähtöinen kotihoito toteutuessaan edellyttää ja vaatii.

– Asiakaslähtöisen kotihoidon tunnistetut lähestymistavat pitäisi ottaa huomioon laajemmin palvelujen suunnittelussa, toteutuksessa, arvioinnissa sekä sote-alan ammattilaisten koulutuksessa eri koulutusasteilla, Sanerma toteaa.

Päivi Sanerma on kotoisin Lahdesta ja asuu Lempäälässä. Hän toimii tutkijayliopettajan tehtävässä Hämeen ammattikorkeakoulussa, Hamk Smart -tutkimusyksikössä. Hänen tutkimusalueensa keskittyy kotihoidon ja sote-alan palveluiden digitalisaation ja sote-toimijoiden uudenlaiseen osaamiseen, työhyvinvointiin sekä sote-alan robotiikkaan ja teknologiaan liittyviin kysymyksiin. Sanerma toimii myös projektipäällikkönä tutkimusalueensa tutkimus- ja kehittämishankkeissa.

Kasvatustieteen tohtori Päivi Sanerman hoitotieteen alaan kuuluva väitöskirja Prerequisites of a Client-centered Approach in Home Care Services for Older People : A Multiple Constituency Evaluation tarkastetaan julkisesti Tampereen yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa perjantaina 2.12.2022 klo 12, Arvo-rakennuksen auditoriossa F115 (Arvo Ylpönkatu 34, Tampere) Vastaväittäjänä toimii professori Riitta Suhonen Turun yliopistosta. Kustoksena toimii professori Eija Paavilainen yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Päivi Sanerma
paivi.sanerma@tuni.fi

Kuvat

Päivi Sanerma (kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Päivi Sanerma (kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

"Mielipidevaikuttamista on paljon enemmän kuin kuvittelemme" – Venäjän disinformaatio aiheena seminaarissa Nokia Areenan Paidiassa 31.1.202327.1.2023 12:24:21 EET | Tiedote

Disinformaatiolla vaikuttamiseen on useita syitä, joiden ytimessä ovat pyrkimykset vaikuttaa kohdemaan väestön polarisointiin ja sitä kautta poliittisiin päätöksiin. Näiden tarkoituksena on heikentää yhteiskuntaa. Tutkijatohtori Pekka Kallioniemi järjestää Rajapinta ry:n seminaarin tiistaina 31.1.2023 Paidiassa. Sen aiheena on Venäjän disinformaatio ja mielipidevaikuttaminen. Monipuoliset puhujat lähestyvät aihetta eri näkökulmista ja tarjoavat syväluotaavan katsauksen ajankohtaiseen ilmiöön ja ongelmaan.

Liettuaan on kehitteillä tekoälyn huippuosaamiskeskus - mukana suomalaisosaamista24.1.2023 11:00:00 EET | Tiedote

Tampereen yliopisto on mukana kehittämässä kestävään asumiseen ja työntekoon keskittyvää huippuosaamiskeskusta Liettuaan. Uudessa keskuksessa kehitetään ja sovelletaan tekoälyyn perustuvia tutkimus- ja innovaatioratkaisuja tuotannon, energian, terveyden ja liikenteen alojen tarpeisiin. EU:n Horisontti Eurooppa tukee Tampereen yliopiston osuutta hankkeesta 2,5 miljoonan euron rahoituksella.

Opettajien muovautuvuusajattelu vaikuttaa oppilaiden yhdenvertaisuuteen20.1.2023 11:48:49 EET | Tiedote

Syksyllä 2022 päättynyt CORE-hanke tutki suomalaisten opettajien ja opettajaksi opiskelevien kulttuurienvälisiä valmiuksia muovautuvuususkomusten näkökulmasta. Suomen Akatemian rahoittamassa hankkeessa selvitettiin, miten perustavanlaatuiset uskomukset, koskien ihmisiä ja kulttuureja, ohjaavat opettajien tapaa tehdä työtään. Havaintojen perusteella ihmisten ja kulttuurien muovautuvuuteen uskovat opettajat pitävät yhdenvertaisuuden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden tavoittelua tärkeämpänä kuin opettajat, jotka mieltävät inhimilliset ominaisuudet pysyviksi ja kulttuurit muuttumattomiksi. Myös eriarvoisuuden syyt ja omat vaikuttamismahdollisuudet siihen mielletään hyvin eri tavoin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme