Tampereen yliopisto

Väitös: Asiakaslähtöinen kotihoidon palvelu edellyttää erilaisten näkökulmien yhdistämistä

Jaa
Iäkkäiden ihmisten kotihoidon asiakasmäärä kasvaa lähivuosina voimakkaasti. Asiakaslähtöinen iäkkäiden ihmisten kotihoidon palvelu edellyttää vahvaa asiakkaan ja perheen osallistumista, laajaa moniammatillista palveluntarpeen arviointia, palvelumallien uudistamista teknologiaa hyödyntäen sekä tiivistä yhteistyötä kotihoidon toimijoiden, johtajien ja poliittisten päättäjien välillä. KT, THM Päivi Sanerma tuotti väitöstutkimuksessaan arviointikriteerit sekä suositukset asiakaslähtöisen kotihoidon toteuttamiseksi.
Päivi Sanerma (kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Päivi Sanerma (kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto

Kasvatustieteen tohtori Päivi Sanerman tutkimuksen taustalla on uuden tiedon tarve, kun iäkkäiden ihmisten palvelut keskittyvät kotiin ja kotihoidon asiakasmäärä kasvaa voimakkaasti. Kotihoidon palvelujen asiakaslähtöisyys on määritelty arvoperustaksi ja palvelujen toteuttamisen toimintatavaksi. Iäkkäiden ihmisten asuminen kotona yhä kauemmin sekä aktiivinen ja laadukas elämä ovat niin Suomen kuin EU:n ikääntymistä koskevia ja terveyspoliittisia tavoitteita. Uudenlaista ajattelua kotihoidon kehittämiseen tarvitaan, koska osaavasta henkilöstä on työvoimapulaa ja kotihoidon houkuttelevuus työnä on vähentynyt.

Väitöskirjatutkimuksen tutkimusintressi syntyi tarpeesta kehittää näyttöön perustuvaa kotihoidon asiakkaiden asiakaslähtöistä palvelua ja hoitoa sekä niiden arviointia. Päivi Sanerma keskittyi artikkeliväitöskirjassaan tutkimaan asiakaslähtöisen kotihoidon lähtökohtia ja sen edellytyksiä keskeisenä sote-palveluna erityisesti iäkkäille ihmisille.

Artikkeliväitöskirja koostuu yhteenveto-osasta ja kolmesta osatutkimuksesta, joissa kotihoidon asiakkaat ja läheiset, kotihoidon henkilöstö ja palvelujohtajat arvioivat kotihoidon asiakaslähtöisyyttä omista näkökulmistaan.

Tutkimus tuotti kotihoidon asiakaslähtöisyyden arviointikriteerit ja suositukset

Ensimmäisessä osatutkimuksessa kotihoidon asiakkaat ja heidän läheisensä arvioivat palvelukokemuksiensa perusteella kotihoidon asiakaslähtöisyyttä. Tulosten mukaan he arvostivat erityisesti palvelun saavutettavuutta, jatkuvuutta sekä palvelun tuomaa turvaa. Palvelujen kohtuullinen hinta oli asiakkaan läheisille tärkeää. Laatutekijöistä kiireettömyys, ystävällisyys ja hoitajan osaaminen korostuivat asiakaslähtöisen lähestymistavan tunnuspiirteinä.

Toisessa osatutkimuksessa henkilöstö ja kotihoidon johtajat arvioivat kotihoidon asiakaslähtöisyyteen liittyviä tekijöitä sekä niiden muutosta viime vuosina. Kotihoidon keskeiset kehittämistoimet ovat kohdistuneet palvelumallien uudistamiseen, asiakasohjauksen vahvistamiseen ja moniammatillisuuden kehittämiseen, digitalisaation käyttöönottoon sekä henkilöstön kehittämiseen, mutta toiminnan jatkuvaa kehittämistä tarvitaan edelleen.

Kolmannen osatutkimuksen tuloksena ilmeni, että keskeisiä tekijöitä ovat asiakkaan ja perheen mahdollisuudet palvelukumppanuuteen, perheiden erilaisten vuorovaikutusmallien tunnistaminen yhteistyössä sekä henkilöstön hyvinvointi ja monipuolinen palveluosaaminen vaativassa kotihoidon työssä.

Väitöskirjan yhteenveto-osassa tutkimuksen lopputuloksena syntyi ymmärrys siitä, mitä asiakaslähtöinen kotihoito toteutuessaan edellyttää ja vaatii.

– Asiakaslähtöisen kotihoidon tunnistetut lähestymistavat pitäisi ottaa huomioon laajemmin palvelujen suunnittelussa, toteutuksessa, arvioinnissa sekä sote-alan ammattilaisten koulutuksessa eri koulutusasteilla, Sanerma toteaa.

Päivi Sanerma on kotoisin Lahdesta ja asuu Lempäälässä. Hän toimii tutkijayliopettajan tehtävässä Hämeen ammattikorkeakoulussa, Hamk Smart -tutkimusyksikössä. Hänen tutkimusalueensa keskittyy kotihoidon ja sote-alan palveluiden digitalisaation ja sote-toimijoiden uudenlaiseen osaamiseen, työhyvinvointiin sekä sote-alan robotiikkaan ja teknologiaan liittyviin kysymyksiin. Sanerma toimii myös projektipäällikkönä tutkimusalueensa tutkimus- ja kehittämishankkeissa.

Kasvatustieteen tohtori Päivi Sanerman hoitotieteen alaan kuuluva väitöskirja Prerequisites of a Client-centered Approach in Home Care Services for Older People : A Multiple Constituency Evaluation tarkastetaan julkisesti Tampereen yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa perjantaina 2.12.2022 klo 12, Arvo-rakennuksen auditoriossa F115 (Arvo Ylpönkatu 34, Tampere) Vastaväittäjänä toimii professori Riitta Suhonen Turun yliopistosta. Kustoksena toimii professori Eija Paavilainen yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Päivi Sanerma
paivi.sanerma@tuni.fi

Kuvat

Päivi Sanerma (kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Päivi Sanerma (kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote

Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.

Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote

Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.

Doktorsavhandling: Skolans diskussionskultur och socialt kapital stärker svenskspråkiga ungdomars förtroende för sin politiska förmåga19.6.2025 10:20:10 EEST | Tiedote

Politices magister Venla Hannuksela undersöker i sin doktorsavhandling varför finländska ungdomar som tillhör den svenskspråkiga minoriteten har större tilltro till sin förmåga att förstå och påverka politik än finskspråkiga ungdomar. Forskningen identifierar två förklaringar: ett öppnare politiskt diskussionsklimat i svenskspråkiga skolor och starkare sociala gemenskaper bland svenskspråkiga. Även om minoritetsstatus delvis förklarar situationen för svenskspråkiga ungdomar, kan satsningar på politiska diskussioner i skolor och på att motverka ungas ensamhet stärka alla ungdomars möjligheter till politiskt deltagande.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye