Tampereen yliopisto

Väitös: Elimistön immuunivasteella on merkittävä vaikutus haimasyöpäpotilaiden selviytymiseen

Jaa

Elimistön immuunivaste tuhoaa taudinaiheuttajien lisäksi myös vioittuneita tai haitalliseksi muuntuneita soluja kuten syöpäsoluja. LL Kyösti Tahkola tutki väitöskirjassaan paikallisen immuunivasteen vaikutusta haimasyöpäpotilaiden ennusteeseen sekä mekanismeja, joilla kasvain pyrkii estämään immuunivasteen toimintaa.

Kyösti Tahkola. Kuva: Leena Tahkola
Kyösti Tahkola. Kuva: Leena Tahkola

Haimasyöpä on länsimaissa yleistyvä sairaus ja sen ennuste on nykyhoidoillakin säilynyt varsin huonona. Kirurgia on edelleen ainoa hoitomuoto, jolla tauti saatetaan voida parantaa pysyvästi. Valtaosassa tapauksista tauti on diagnosoitaessa jo edennyt leikkaushoidon ulottumattomiin.

Elimistön immuunivasteen on pitkään tiedetty olevan tärkeä syöpää ehkäisevä ja sen kasvua rajoittava tekijä. Siitä huolimatta lääketutkimus keskittyi pitkään kehittämään ennen kaikkea syöpäsoluja tuhoavia lääkkeitä. Viimeisen vuosikymmenen aikana on herännyt kiinnostus hyödyntää immuunivastetta syövän hoidossa.

— Joissakin syöpätaudeissa on immuunivastetta vahvistavilla lääkkeillä saatu erittäin lupaavia tuloksia. Haimasyövän hoidossa tätä ei ole ainakaan vielä nähty, Tahkola kertoo.

— Pyrimme tutkimuksen alkuvaiheessa selvittämään leikkauksella poistettuja syöpäkasvaimia tutkimalla, voiko kasvainalueen tulehdussolujen määrään perustuvalla luokituksella ennustaa leikkauksella poistetun haimasyövän käyttäytymistä. Näin näyttää olevan.

Haimasyöpäkasvaimen mikroympäristö on erittäin monimutkainen ja osin huonosti tunnettu kokonaisuus, jossa syöpäsolut vaikuttavat immuunipuolustuksen soluihin monin tavoin pyrkien vähentämään niiden määrää alueella ja estämällä niiden toimintaa. Väitöstutkimuksessa tätä vuorovaikutusta selvitettiin tutkimalla muun muassa kasvaimen alueella esiintyvien säätelymolekyylien vaikutusta potilaiden selviytymiseen.

— Jotta tulevaisuudessa taistelu haimasyöpää vastaan voitaisiin voittaa, tarvitaan kirurgian lisäksi perinteisiä syöpälääkkeitä, mutta myös elimistön luonnollisen immuunipuolustuksen vahvistamista eli immunomodulaatiota. Lisäksi hoidot tulisi toteuttaa yksilöllisesti kasvainsolujen ja niiden mikroympäristön piirteisiin nojautuen. Tähän tämä tutkimus antaa omalta osaltaan keinoja.

LL Kyösti Tahkola on kotoisin Raahesta. Hän on suorittanut lääketieteen lisensiaatin tutkinnon Oulun yliopistossa vuonna 2009 ja valmistunut gastrokirurgian erikoislääkäriksi Tampereelta vuonna 2019. Hän asuu Jyväskylässä ja työskentelee gastrokirurgina Keski-Suomen Sairaala Novassa.

Lääketieteen lisensiaatti Kyösti Tahkolan gastrokirurgian alaan kuuluva väitöskirja Host Immune Response and Tumour Microenvironment in Pancreatic cancer -Impact on Patients’ Survival tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 10.12.2021 klo 12 alkaen Finn-Medi 5:n auditoriossa, Biokatu 12. Vastaväittäjänä toimii professori Juha Saarnio Oulun yliopistosta. Kustoksena toimii professori Johanna Laukkarinen lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kyösti Tahkola
kyosti.tahkola@ksshp.fi

Kuvat

Kyösti Tahkola. Kuva: Leena Tahkola
Kyösti Tahkola. Kuva: Leena Tahkola
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Tietojärjestelmämuistutus ja tulospalkkakannuste parantavat lääkäreiden diagnoosien kirjaustasoa perusterveydenhuollossa1.12.2021 10:28:13 EET | Tiedote

Perusterveydenhuollon asiakas- ja potilastietojärjestelmissä diagnoosien kirjaustaso on ollut vuosikausia riittämättömällä tasolla, mikä on rajoittanut tietojärjestelmien hyödyntämistä palvelujen laadun ja vaikuttavuuden arvioinnissa. Lääketieteen lisensiaatti Tuomo Lehtovuori keskittyy väitöstutkimuksessaan arvioimaan tietojärjestelmämuistutuksen ja ryhmätulospalkkauksen vaikutusta diagnoosien kirjaustasoon. Tutkimus osoitti molemmat menetelmät toimiviksi.

Väitös: Retriittimäinen työskentely rauhoittaa tietotyön sykettä ja tukee reflektiivistä työotetta30.11.2021 09:46:15 EET | Tiedote

Tietotyön pirstaleisuus ja rajojen hämärtyminen aiheuttavat haasteita työn ja uran hallinnalle. VTM Hanne Vesala tutki väitöskirjassaan, miten väliaikainen työympäristön vaihdos luonnonläheiseen ja maaseutumaiseen saaristoympäristöön yksin tai yhdessä kollegojen kanssa vaikutti tietotyöläisten työskentelyyn ja koettuun hyvinvointiin. Tutkimuksessa havaittiin, että epätavallinen työympäristö voi synnyttää luovan liminaalitilan, jossa työn ja uran kehittäminen saavat sysäyksen eteenpäin yhteisöllisessä ilmapiirissä.

Tampereen yliopiston yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet ja muutoskeskustelut käynnistyvät29.11.2021 13:08:24 EET | Tiedote

Tampereen yliopiston keskitettyjä tukipalveluja koskevat yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 16.11. Työnantaja on 29.11. antanut työntekijöiden edustajille selvityksen päätöksistä ja jatkavasta organisaatiosta. Työsuhteen päättämistä, uusien tehtävien tarjoamista tai eläkkeelle siirtymistä koskevien muutoskeskustelujen kutsut lähetetään 29.-30.11. niille työntekijöille, joita muutos koskee.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme