Jyväskylän yliopisto

Väitös: Hybridihälytysmallilla voidaan tehostaa hybridiuhkiin varautumista

Jaa

Yhteiskunnan digitalisaatio ja maailmanpolitiikan ennustamattomuus kasvattavat tarvetta kriittisen infrastruktuurin ja ihmisten suojaamiseen kyber- ja hybridiuhkia vastaan. Jussi Simon väitöstutkimus esittelee päätöksentekijöille ja turvallisuusviranomaisille työkaluksi luodun hybridihälytysmallin, jonka tarkoituksena on pyrkiä tehostamaan tilannetietoisuuden ylläpitoa mahdollisessa häiriötilanteessa.

Jussi Simola.
Jussi Simola.

Kyberuhat ja fyysiset uhat eivät nykypäivänä enää ilmenny toisistaan erillisinä, vaan muodostavat entistä useammin kokonaisuuksien yhdistelmiä, niin sanottuja hybridiuhkia. Hybridiuhkien torjunnan kannalta on tärkeää, että turvallisuustoimijat saavat nopeasti päivittyvää yhtenäistä ja mahdollisimman oikeasisältöistä tilannekuvaa.

Tradenomi (YAMK) Jussi Simolan väitöstyössä esitelty hybridihälytysmalli antaa päätöksentekijöille ja turvallisuusviranomaisille työvälineen hybridiuhkia vastaan.

– Hybridihälytysmallin tehtävänä on luoda tilannekuvaa ja kerätä tietoa hybridiuhista sekä kotimaassa että ulkomailla, ja välittää nämä tiedot sitten mahdollisimman reaaliaikaisesti päättäjille ja turvallisuusviranomaisille, Simola kertoo.

Malli kerää dataa muun muassa avoimista lähteistä ja eri sensoreista tuottaen näistä ymmärrettäviä raportteja päättäjien ja viranomaisten tarpeisiin.

Luotettava ja reaaliaikainen tilannetieto auttaa kriisitilanteessa

Yhdeksi esimerkiksi hybridiuhasta Simola nostaa mediassakin paljon esillä olleen skenaarion siirtolaisvaikuttamisesta, jossa väärää tietoa ja eripuraa pyritään levittämään valtiollisella tasolla.

– Siirtolaisille saatetaan antaa katteettomia lupauksia erilaisista eduista samalla, kun heitä jopa kuljetetaan EU:n rajoille. Samanaikaisesti kohdemaassa jaetaan väärää tietoa ja saatetaan jopa pyrkiä häiritsemään ja estämään normaalia tiedonvälitystä, Simola kuvailee.

Pyrkimyksenä tällaisessa vaikuttamisessa on hajaannuttaa päättäjien kykyä tehdä päätöksiä vaikeassa tilanteessa ja luoda epäluottamusta valtion johtoa kohtaan.

Tällaisessa skenaariossa luotettava ja reaaliaikainen tiedonsaanti on tärkeää, jotta tilanteeseen voidaan reagoida oikea-aikaisesti. Parhaassa tapauksessa hybridihälytysmallin toiminta saattaa auttaa jopa ennaltaehkäisemään näitä uhkia.

– Toimiakseen hyvin malli tulisi kyetä liittämään yhteen hätäkeskus- ja tilannekeskustoimintojen sekä kyberturvallisuustoimintojen kanssa ja edelleen osaksi valtioneuvoston tilannekuvajärjestelmää, Simola summaa.

Tradenomi (YAMK) Jussi Simolan tietojärjestelmätieteen väitöskirjan "Effects and Factors of the Hybrid Emergency Response Model in Public Protection and Disaster Relief" tarkastustilaisuus pidetään 24.9.2022 klo 12 alkaen. Vastaväittäjänä professori emeritus Rauno Kuusisto (Puolustusvoimien tutkimuslaitos) ja kustoksena työelämäprofessori Martti Lehto (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Väitöskirja on julkaistu Jyväskylän yliopiston väitöstutkimusten JYU Dissertations-sarjassa, numero 562, Jyväskylä 2022. ISBN 978-951-39-9397-9 (PDF), URN:ISBN:978-951-39-9397-9, ISSN 2489-9003. Linkki verkkojulkaisuun: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9397-9

Yleisö voi seurata väitöstilaisuutta väitössalissa (Agora Auditorio 2) tai verkkovälitteisesti osoitteessa: https://r.jyu.fi/dissertation-simola-240922

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Jussi Simola.
Jussi Simola.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 12.12.2022: Tehokkaampia keinoja kemiallisten yhdisteiden termodynaamisten ominaisuuksia arviointiin (Vuori)5.12.2022 09:00:00 EET | Tiedote

Kemiallisissa reaktioissa aineet muuttuvat toisiksi aineiksi, jolloin energiaa joko vapautuu tai sitoutuu. Energianmuutoksien tutkimiseen tarvitaan tarkkaa tietoa aineiden termodynaamisista ominaisuuksista. FM Hannu Vuori laski väitöstutkimuksessaan näitä ominaisuuksia yli 300 fosforin, piin ja boorin yhdisteelle. Tuloksia voidaan hyödyntää monilla teknologian aloilla, kuten puolijohdeteollisuudessa, energian varastoinnissa ja vetyteknologiassa.

Väitös 9.12.2022: Simulaatioiden avulla kohti vihreämpää kemiaa (Korpelin)2.12.2022 09:30:00 EET | Tiedote

Jopa 90 % kemianteollisuuden prosesseista hyödyntää katalyyttejä, joiden avulla tarvittavat reaktiot saadaan tapahtumaan nopeammin, puhtaammin ja energiatehokkaammin. Tyypillinen teollinen katalyytti koostuu oksidipinnalle kiinnittyneistä metallihiukkasista. FM Ville Korpelin tutki väitöskirjassaan metalli-oksidikatalyyttien ominaisuuksia ja sovelluksia laskennallisesti kvanttikemian keinoin.

Kone opetettiin seulomaan röntgenkuvasta varhaista nivelrikkoa ennustava piirre – voi säästää tarpeettomilta tutkimuksilta ja hoidoilta2.12.2022 08:30:38 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen Sairaanhoitopiirin tutkijat kehittivät yhteistyössä tekoälypohjaisen neuroverkon tunnistamaan uusi varhaisen polvinivelrikon piirre röntgenkuvista. Tekoäly onnistui tekemään lääkärin kanssa yhteneväisen diagnoosin 87% tapauksissa. Tulos on tärkeä, koska röntgenkuva on varhaisen nivelrikon ensisijainen diagnostiikkamenetelmä polven nivelrikossa. Varhaisen vaiheen diagnoosi voi säästää potilaan tarpeettomilta tutkimuksilta, hoidoilta ja jopa tekonivelleikkaukselta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme