Tampereen yliopisto

Väitös: Kauppayritykset tarvitsevat uusia liiketoimintamalleja markkinoiden muutoksessa

Jaa

Kriisit kuten COVID-19-pandemia ja Ukrainan sota ovat nostaneet kaupan alan yritykset uutisvirran keskiöön. Poikkeusolot siirtävät kauppayritysten huomiota pitkänjänteisestä kehittämisestä nopeaan reagointiin. Toimiala käy samalla läpi historiallista murrosta, transformaatiota, jossa muutoksen kohteina ovat kaupankäynnin muodot, tavat ja toimijoiden roolit. KTM Harri Hokkasen väitöstutkimus osoittaa kauppayritysten valintojen vaikuttavan merkittävästi siihen, millaisena kauppa tulevaisuudessa näyttäytyy ja miten se organisoituu.

Harri Hokkanen. (Kuva: PhotoStella).
Harri Hokkanen. (Kuva: PhotoStella).

Harri Hokkasen markkinoinnin alaan kuuluvassa väitöskirjassa tarkastellaan kaupan transformaatiota perinteisten kauppayritysten näkökulmasta. Tutkimuksen mukaan kaupan toimintamalli voi jäädä vajavaiseksi vastaamaan uusiin vaatimuksiin markkinoilla, joissa asiakkaiden mahdollisuudet kasvavat ja kansainväliset alustajätit määrittävät liiketoimintalogiikoita uudelleen.

Väitöstutkimus nostaa keskiöön liiketoimintamallit, joiden avulla yritykset asemoivat itseään markkinoilla, luovat arvoa asiakkailleen ja sidosryhmilleen sekä muuntavat sitä omaksi taloudelliseksi hyödykseen. Liiketoimintamalliteoria keskittyy ymmärtämään, miten liiketoimintaa tehdään, miten se toimii ja miten yritys voi kilpailla markkinoilla.

Hokkasen väitöstutkimus koostuu 90 kansainvälisestä yritystapausesimerkistä. Aineistossa käsitellään perinteisiä kaupan yrityksiä, digitaalisia transaktioalustoja, kuluttajien välistä kauppaa sekä käytetyn tavaran myyntiin keskittyneitä liiketoimintamuotoja. Väitöstutkimuksessa nämä yhdistetään samaan viitekehykseen tunnistaen kaupan transformaation ominaispiirteitä ja niiden vaikutuksia kaupan alan yrityksiin.

– Tulevaisuuden kaupassa myyjät ja ostajat ovat nykyistä vahvemmin kytkeytyneet yhteen. Kauppayritykset voivatkin kohdata haasteen pysyä kiinnostavina yhteistyökumppaneina markkinoilla, Hokkanen toteaa.

Tutkimuksen mukaan yrityksillä on taipumus uskoa nykyisen liiketoimintamallinsa toimivuuteen todellisuutta kauemmin. Tämä voi Hokkasen mukaan olla vaarallista toimialan transformaation kannalta.

– Kaupan markkinoilla uudet liiketoimintamallit eivät enää välttämättä sido pääomaa myymälöihin, tuotteisiin tai henkilöstöön. Tavaroiden ja palveluiden myynti ei enää ole ainoa keskeinen ansainnan lähde, Hokkanen kuvaa muutosta.

– Tämä asettaa perinteiset kaupan toimijat aivan uudenlaisten kysymysten eteen. Monissa maissa, esimerkiksi Yhdysvalloissa, kaupan markkinoiden uudelleenjärjestely on jo alkanut.

Neljään tieteelliseen osajulkaisuun perustuen Hokkanen ehdottaa väitöskirjassaan, että liiketoimintamallit voivat olla yksi keskeinen keino vastata markkinoiden muutokseen. Perinteisten kauppayritysten tulisikin hänestä harkita liiketoimintamallinsa laajentamista.

– Kaupan liiketoimintamallien harmonisointi perinteisen ja uusien liiketoimintalogiikoiden välillä on kriittinen menestystekijä kaupan alalla, Hokkanen korostaa.  

Tutkimus osoittaa, että muuttuvalla toimialalla kaupan yritysten on keskitettävä huomiota kykyyn ymmärtää markkinoiden muodostumista, oppia palvelemaan tuottajan- ja kuluttajan välistä suhdetta sekä löytää uusia ansainnan keinoja. Väitöskirja tarjoaa ajankohtaisia tietoa, mahdollisuuksia ja keinoja liikkeenjohdolle sekä markkinatoimijoille navigoida kaupan muutoksessa.

Harri Hokkanen on kotoisin Akaasta ja työskentelee tällä hetkellä Liikesivistysrahaston apurahatutkijana Tampereen yliopistossa.

Kauppatieteiden maisteri Harri Hokkasen markkinoinnin alaan kuuluva väitöskirja A Business Model Perspective to Retail Transformation tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa perjantaina 20.5.2022 klo 12 alkaen Paavo Koli -salissa (Pinni A, Kanslerinrinne 1, Tampere). Vastaväittäjänä on tohtori Lasse Mitronen Aalto-yliopistosta. Kustoksena toimii professori Hannu Saarijärvi johtamisen ja talouden tiedekunnasta.


Kuva: PhotoStella

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Harri Hokkanen
harri.hokkanen@tuni.fi

Kuvat

Harri Hokkanen. (Kuva: PhotoStella).
Harri Hokkanen. (Kuva: PhotoStella).
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Älykkäät pehmorobotit tarttuvat esineisiin paineilman avulla4.7.2022 10:36:48 EEST | Tiedote

Uusilla paineilmalla toimivilla antureilla pehmorobotit pystyvät aistimaan ilman ainuttakaan sähköistä komponenttia. Antureilla varustetut poimimisrobotit havaitsevat kohteensa muodon ja pystyvät tarttumaan poimittavaan kappaleeseen automaattisesti. Tulevaisuudessa tällaisia robotteja voidaan käyttää elektroniikalle haastavissa olosuhteissa, esimerkiksi voimakkaassa säteilyssä tai magneettikentässä.

Väitös: Yritysten tulee linjata arvonluontinsa taloudellisten, sosiaalisten ja ekologisten kestävyystavoitteiden kanssa23.6.2022 14:52:05 EEST | Tiedote

Vallitsevat liiketoiminta- ja arvonluontimallit korostavat edelleen liiketoiminnan ja asiakkaiden näkökulmia jättäen muut sidosryhmät vähemmälle huomiolle. KTM Riikka Tapaninahon väitöskirja tarjoaa vaihtoehtoisen mallin tyypillisille käsityksille liiketoiminnasta ja arvonluonnista. Erityisesti viimeaikaiset globaalit kriisit ovat osoittaneet, kuinka riippuvaisia olemme toisistamme ja luonnonympäristöstä niin paikallisesti kuin globaalisti. Näiden riippuvuuksien ja suhteiden ymmärtäminen tulisi olla tämän päivän johtajien ydinosaamista.

Väitös: Robotit ovat tulossa työelämään, mutta työkavereina ne koetaan uhaksi21.6.2022 15:05:10 EEST | Tiedote

YTM Nina Savelan sosiaalipsykologian väitöskirja tarkastelee robotteihin kohdistuvia ennakkoasenteita. Lisääntyvä vuorovaikutus robottien kanssa työpaikoilla herättää epämukavuutta sekä haastaa työhön ja työyhteisöön sitoutumista. Väitöstutkimus esittää, että robottien esitteleminen työntekijöinä korostaa niiden sosiaalista toimijuutta, mikä uhkaa ihmisten identiteettiä ja auktoriteettiasemaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme