Oulun yliopisto

Väitös: Kiiltomatonaaraat loistavat säästääkseen energiaa

Jaa

Loistamalla mahdollisimman kirkkaasti kiiltomatonaaraat pääsevät nopeammin parittelemaan ja säästävät näin energiaa, todetaan väitöstutkimuksessa.

Kiiltomato
Kiiltomato

Kiiltomatonaaras loistaa kesäisin Suomen yössä vihreällä valolla, jonka tarkoitus on houkutella lentäviä koiraita naaran luokse. Naaraat ovat siivettömiä ja tuottavat koosta riippuen 20–200 munaa elämänsä aikana. Koiraat puolestaan muistuttavat normaaleja kovakuoriaisia ja lentävät etsien naaraita. Kumpikaan ei voi syödä aikuisena vaan joutuu tuottamaan munat tai lentämään toukkana keräämänsä ravinnon turvin.

Väitöstutkimuksessa osoitetaan, että vaikka naaraan loiste kuluttaa naaraan energiavarastoja, se on silti edullisempaa kuin olla loistamatta. Tämä johtuu siitä, että loistamalla naaras tekee itsensä huomattavasti helpommaksi löytää ja siten se pääsee parittelemaan aiemmin ja sen ei tarvitse säästää energiaa hengissä pysymiseen. Tulosten perusteella naaraille on huomattavasti kalliimpaa odottaa edes yksi päivä koirasta kuin loistaa täydellä teholla kokonainen yö.

Koska naarailla on kiire paritella, ne myös kilpailevat keskenään koiraista. Koiraat suosivat kirkkaimpia naaraita, sillä ne ovat suurimpia ja tuottavat eniten munia. Pienemmät naaraat voivat silti pärjätä kilpailussa siirtymällä suosiolla kauemmas kirkkaammista kilpailijoistaan, jolloin koiraat eivät voi tehdä tarkkaa vertailua naaraiden kirkkaudesta tai laadusta.

----

Filosofian maisteri Juhani Hopkins väittelee tohtoriksi Oulun yliopistossa perjantaina 9.11.2018. Biologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on The costs and consequences of female sexual signals (Naaraiden seksuaalisten signaalien kustannukset ja seuraukset). Vastaväittäjänä toimii professori Olof Leimar (Tukholman yliopisto) ja kustoksena professori Arja Kaitala (Oulun yliopisto). Väitöstilaisuus pidetään Linnanmaalla salissa TA105 klo 12 alkaen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

FM Juhani Hopkins, puh. 040 1282 398, sähköposti: Juhani.Hopkins@oulu.fi

ViestintäasiantuntijaTiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 0294 48 4091

Kuvat

Kiiltomato
Kiiltomato
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Ikiroudan sulaminen uhkaa arktisia kaupunkeja ja teollisuutta12.12.2018 07:15Tiedote

Ilmaston lämmetessä jopa 70 prosenttia pohjoisten ikirouta-alueiden infrastruktuurista sijaitsee riskialueilla, selviää suomalaisten maantieteilijöiden johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa. Ikiroudan sulaminen ja siitä johtuva maaperän vettyminen ja painuminen voivat tutkijoiden mukaan uhata arktisten alueiden kestävää kehitystä ja luonnonvarojen hyödyntämistä tulevina vuosikymmeninä. Riskialueilla asuu kolme neljäsosaa pohjoisen pallonpuoliskon ikirouta-alueiden väestöstä, noin neljä miljoonaa ihmistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme