Tampereen yliopisto

Väitös: Kirjallinen huumori tarjoaa epätavallisia näkökulmia ja vaikuttaa asenteisiin

Jaa
Komediat houkuttelevat ihmisiä elokuvateattereihin ja kirjalliset humoristit ovat usein lukijoiden suosikkeja, mutta silti huumoria ja komediaa pidetään yleensä taiteellisesti vähäarvoisena viihteenä. Väitöskirjassaan Lauri Määttä kehittää käsitteellisiä työkaluja kirjallisen huumorin tutkimukseen ja pyrkii lisäämään huumorin arvostusta selvittämällä, millaisista komiikan keinoista englantilaisen Terry Pratchettin Discworld-romaanien huumori koostuu. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan, miten kirjailija voi huumorin avulla ohjailla lukijoidensa asenteita.
Lauri Määttä (Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto).
Lauri Määttä (Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto).

Terry Pratchettin (1948–2015) merkityksestä kirjailijana kertoo se, että hänelle myönnettiin aatelisarvo kirjallisista ansioista. Discworld-romaaniensa ansiosta Pratchett hallitsi 1980-luvun loppupuolella sekä valtaosan 1990-lukua myydyimpien kirjojen listoja Iso-Britanniassa, kunnes J. K. Rowlingin Harry Potter -romaanit syrjäyttivät Pratchettin tältä valtaistuimelta. Discworld-romaaneja on suomennettu Kiekkomaailma-nimellä.

Discworld-romaanien tyylilaji on humoristinen fantasia, ja Terry Pratchett on osaltaan ollut luomassa viime vuosikymmenien fantasia-buumia. Väitöskirjassaan filosofian lisensiaatti Lauri Määttä tarkastelee Pratchettia ensisijaisesti humoristina.

Määttä selittää Pratchettin huumoria ja sen hauskuutta toisaalta epätavallisten näkökulmien ja toisaalta huumorin hyperdeterminaation avulla. Määttä katsoo Terry Pratchettin huumorin kumpuavan paljolti siitä, että Pratchett siirtää todellisesta maailmastamme tuttuja kulttuuri-ilmiöitä Discworld-nimiseen fantasiamaailmaan, mikä mahdollistaa näiden ilmiöiden tarkastelemisen humoristisen epätavallisista näkökulmista käsin. Tällaisia fantasiamaailmaan siirrettyjä ilmiöitä ovat Discworld-romaaneissa mm. antiikin kulttuurit, Shakespearen näytelmät, rock-musiikki lieveilmiöineen sekä Holy Wood -nimiseen paikkaan syntyvä elokuvateollisuus.

Huumorin hyperdeterminaatio tarkoittaa erilaisten komiikan keinojen yhdistelemistä samassa kuvauksessa tai kohtauksessa. Määttä löytää Discworld-romaaneista lukuisia erilaisia komiikan keinoja ja esittää uuden komiikan keinojen taksonomian, jonka avulla huumorin hyperdeterminaatiota voidaan selittää paremmin.

Tämän huumorin poetiikan lisäksi Määttä tutkii väitöskirjassaan Discworld-romaanien huumorin retoriikkaa. Klassisessa retoriikan teoriassa retoriikalla tarkoitetaan puhujan pyrkimystä vaikuttaa yleisönsä asenteisiin.

— Kirjailijat pyrkivät samalla tavalla vaikuttamaan lukijoihinsa arvottamalla esitettyjä asioita joko myönteisesti tai kielteisesti. Pratchettille on ominaista kaksi retorisen vaikuttamisen tapaa. Kertojan epätavalliset näkökulmat esittävät arvottavia asenteita lukijalle tuttuihin kulttuuri-ilmiöihin, kun taas koomisten kielikuvien avulla kuvatut henkilöhahmojen tunnereaktiot esittävät arvottavia asenteita fantasiamaailman sisäisiin ilmiöihin, Määttä toteaa.

Lauri Määttä on kotoisin Kainuusta ja asuu Kajaanissa.

Väitöstilaisuus perjantaina 14. huhtikuuta

Filosofian lisensiaatti Lauri Määtän kirjallisuustieteen oppialaan kuuluva väitöskirja The Witcraft of Seeing Things Differently : Hyperdetermined Humor, Unusual Viewpoints, and Narrative Rhetoric in Terry Pratchett's Discworld Novels tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa perjantaina 14.4.2023 klo 12 auditoriossa Pinni B 1096, Kanslerinrinne 1, Tampere. Vastaväittäjänä toimii professori Joel Kuortti Turun yliopistosta. Kustoksena toimii professori Sari Kivistö yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lauri Määttä
lauri.t.maatta@gmail.com

Kuvat

Lauri Määttä (Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto).
Lauri Määttä (Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto).
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Uusi optiikkateknologia mahdollistaa entistä pienemmät kamerat laadusta tinkimättä6.6.2023 11:57:48 EEST | Tiedote

Teknologian nopean muutoksen myötä vanhoja laitteita, kuten kameroita, on kehitettävä uudelleen. Kameroiden on oltava pienempiä ja kevyempiä säilyttäen samalla korkea kuvanlaatunsa, jotta niitä voidaan integroida mobiilialustoihin kuten matkapuhelimiin, lennokkeihin ja lääkinnällisiin laitteisiin. Industry revolution 4.0 -tutkimus käsitteellistää teknologian, teollisuuden ja yhteiskunnallisten rakenteiden nopeaa muutosta, jolle on ominaista teknologioiden yhdistäminen pienoiskoossa rakentamisen ja sulautettujen järjestelmien avulla.

Väitös: Yhteiskuntaluokittain eriytyvät elämäntyylit myös periytyvät Suomessa5.6.2023 16:07:03 EEST | Tiedote

Väitöstutkimuksessaan Jarmo Kallunki osoittaa yhteiskuntaluokkien mukaisten elämäntyylien periytyvän Suomessa. Aiempi tutkimus on osoittanut, että suomalaisten elämäntyylit eriytyvät yhteiskunnallisen aseman perusteella, mutta Kallunkin mukaan nämä elämäntyylit myös siirtyvät vanhemmilta heidän lapsilleen. Väitöstutkimus laajentaa näkökulmaa yhteiskunnallisten jakojen ja eriarvoisuuksien ylisukupolvisen jatkuvuuden tutkimukseen Suomessa.

Innovatiivinen mobiilisovellus kehittää kaupunkiseutujen pyöräilyä5.6.2023 13:38:06 EEST | Tiedote

Barcelonan yliopiston ympäristötieteiden ja -teknologian instituutin (ICTA-UAB) johtama kansainvälinen tutkijaryhmä julkaisi hiljattain uraauurtavan BiciZen-mobiilisovelluksen sekä iOS- että Android-käyttöjärjestelmälle. Sovelluksen tarkoituksena on edistää kaupunkiseutujen pyöräiltävyyttä ihmisten pyöräilykokemusten kautta. Sovellus kehitettiin viiden yliopiston tutkimusyhteistyönä. Barcelonan ja Tampereen yliopistojen lisäksi projektiin osallistuivat yliopistot Twentestä, Aveirosta ja Dublinista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme