Helsingin yliopisto

Väitös: Kokeilut auttavat uudistamaan sosiaalityötä

Jaa

Sosiaalityön ammattilaiset voivat toteuttaa kokeiluja osana kiireistä perustyötään. Myös sosiaalityön palvelunkäyttäjillä on mahdollisuus olla eri tavoin mukana kokeilutoiminnassa, jolloin heidän kokemustietonsa otetaan huomioon ja he voivat vaikuttaa palvelujen kehittämiseen.

Lisäksi kokeilut auttavat ymmärtämään, miten esimerkiksi tilat, tekniset ratkaisut tai käytössä olevat toimintatavat vaikuttavat käytännön työhön ja sen kehittämiseen. Tiedot ilmenevät Helsingin yliopistoon tehdystä väitöskirjasta, jonka aiheena on kokeiluiden käyttäminen sosiaalityön kehittämisessä.

Väitöstutkimuksessa tarkastellaan, millaisia mahdollisuuksia ja esteitä kokeilujen käyttöön liittyy ja minkälaista päättelyä kokeiluiden tekeminen edellyttää. Kokeiluiden käyttämisen hankaluutena on, että henkilökunnan vaihtuessa tiedonjatkumot voivat katketa eikä tarjolla ole aina riittävästi tukea.

- Lisäksi pienet kokeilut eivät välttämättä paljasta kaikkia käytännön seurauksia ja ongelman kokoluokan kasvaessa työntekijöiden mahdollisuudet suunnitella kokeiluja hankaloituu, sanoo väitöskirjatutkija Heidi Muurinen.  


Tietoisesti ihmettelemään, jotta sosiaalityö kehittyisi

Kokeilujen käyttäminen kehittämisen välineenä edellyttää strategisesti hyvää päättelyä. Yksi tapa tutkimuksen mukaan on etsiä selitystä yllättävälle havainnolle salapoliisin tavoin eli heittäytyä ammattiyllättyjän rooliin, jossa tietoisesti ihmetellään ja pohditaan omaa työtä eri näkökulmista ja yhdessä muiden kanssa.

Myös olemassa olevan tutkimustiedon hyödyntäminen voi auttaa tekemään yllättäviä tai ristiriitaisia havaintoja omasta työstä.

- Huolellinen päättely ja kokeiluiden taustalla olevan pragmatistisen filosofian lähtökohtien ymmärtäminen luo edellytyksiä paitsi kokeilemalla kehittämiselle myös kokeiluiden tutkimiselle, Muurinen kertoo.


Kokeileva lähestymistapa osaksi tutkimustoimintaa

Tutkimuksessa kuvattu kokeileva lähestymistapa pohjautuu pragmatismiin, jossa lähtökohtana on käytännön seurausten tarkastelu.

- Tämä tarjoaa kiinnostavan perustan sosiaalityön käytäntötutkijoille, jotka ovat valmiita nousemaan ylös tutkijan nojatuolista ja tekemään käytäntöä hyödyttävää tutkimusta sekä kokeiluja yhdessä käytännön toimijoiden kanssa. Kokeileva lähestymistapa voi muodostua pysyväksi osaksi sosiaalityön tutkimus- ja kehittämistoimintaa, Muurinen toteaa.

Kehittämistoiminnassa on viime vuosina peräänkuulutettu pieniä, ketteriä kokeiluja ja vahvaa kokeilukulttuuria. Myös sosiaalityössä kokeilut mahdollistavat käytännön kehittämisen ja tutkimisen. Kokeiluiden hyödyntäminen voi olla yksi tapa vahvistaa sosiaalityössä tehtävää tutkimus- ja kehittämistoimintaa, mikä on nykyisen hallitusohjelman yksi tavoite.

Väitöskirjan aineistona on muun muassa Soccan Hyvän olon tila -kehittämisohjelmassa vuosina 2012–2013 tehty kehittämistyö, jossa tavoitteena oli tuottaa tietoa palveluympäristöjen merkityksestä sosiaalityössä sekä oppia palvelun yhteissuunnittelemisesta ja kokeilemisesta. Lisätietoa http://www.socca.fi/files/3301/Sosiaalitoimisto_2.0_Kuinka_teemme_sosiaalitoimistosta_voimauttavan_paikan.pdf************************

VTM Heidi Muurinen väittelee 20.9.2019 kello 12 Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Pragmatismi ja kokeileva lähestymistapa sosiaalityön tiedonmuodostuksessa".

Vastaväittäjänä on professori emeritus Mikko Mäntysaari Jyväskylän yliopistosta ja kustoksena toimii Mirja Satka.

Väitöskirja julkaistaan Heikki Waris -instituutin tutkimuksia sarjassa. Väitöskirja löytyy myös E-thesis -palvelusta.

Väittelijän yhteystiedot:

Heidi Muurinen
040 5184819
heidi.muurinen@helsinki.fi@HeidiMuurinen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pasi Komulainen, viestinnän asiantuntija, Puh. 050-5398523, pasi.komulainen@helsinki.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Kortikosteroidihoitoa raskausaikana saaneiden äitien lapsilla muita enemmän kehityksen ja käyttäytymisen häiriöitä20.5.2020 08:00:00 EESTTiedote

Uhkaavan ennenaikaisen synnytyksen yhteydessä äidille annettava kortikosteroidihoito on tehokkaimpia keskosen ennustetta parantavia hoitoja. Hoidon saaneilla lapsilla todetaan kuitenkin enemmän psykologisen kehityksen, tunne-elämän ja käyttäytymisen häiriöitä kuin muilla lapsilla, kertoo Helsingin yliopiston, Oulun yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme