Tampereen yliopisto

Väitös: Kuntien rakennusten kosteus- ja mikrobivaurioiden havaitsemista voidaan tehostaa

Jaa

Kosteus- ja mikrobivauriot esiintyvät rakennuksissa usein samoissa paikoissa. Näiden paikkojen tunteminen antaa mahdollisuuden tehostaa sisäilmaongelmien ennaltaehkäisyä. Merkittävä osa ongelmista voitaisiin myös havaita rakennusten katsastuksissa ja näin saada keino puuttua ongelmiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Suomalaisen rakennuskannan kosteus- ja mikrobivauriot sekä muut sisäilmaongelmat ovat säännöllinen puheenaihe julkisessa keskustelussa. Asiaan liittyvät haasteet on tunnistettu myös asiantuntijoiden keskuudessa ja asioiden ratkaisemiseksi on viime vuosina tehty paljon työtä. Petri Annila perehtyi väitöstutkimuksessaan suomalaisten julkisten rakennusten, kuten koulujen ja päiväkotien ongelmiin. Tarkoituksena oli selvittää, mitä yhteistä eri rakennusten vaurioitumisessa on ja onko aiemmin kertynyttä tietoa mahdollista käyttää hyödyksi ongelmien ehkäisyssä tulevaisuudessa.

– Samat tai samankaltaiset vauriot toistuvat rakennuksissa yleisesti, vaikka rakennuksen iässä ja yleispiirteissä olisi eroja. Suomalaisen rakennuskannan tavallisimpien vaurioiden ja riskien tunteminen helpottaa tunnistamaan ongelmat mahdollisimman nopeasti niiden syntymisen jälkeen, Petri Annila kertoo.

Suomen rakennuskannasta löytyy Annilan tutkimuksen mukaan myös sellaisia rakennusosia, joissa vauriot ovat usein piileviä. Tämä tarkoittaa, että niiden ongelmia harvoin voidaan havaita vain pintapuolisessa tarkastelussa.

– Myös tämä tieto on arvokasta, koska se auttaa ymmärtämään haasteet joidenkin ongelmien löytämisessä ja toisaalta alleviivaa rakennusten riittävän perusteellisten kuntotutkimusten tarpeellisuutta, Annila toteaa.

Tieteellisen tutkimuksen ohella Annila on tehnyt Tampereelta käsin toimivan yrityksensä Terveet talot Oy:n kautta runsaasti käytännön kenttätyötä yksittäisten rakennusten ongelmien löytämiseksi ja ratkaisemiseksi.

– Vaikka osaaminen aihepiirin ympärillä lisääntyy, ei tarve tutkia rakennuksia ole poistumassa, Annila päättää.

Diplomi-insinööri Petri Annilan rakennustekniikan alaan kuuluva väitöskirja Detecting Moisture and Mould Damage in Finnish Public Buildings tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston rakennetun ympäristön tiedekunnassa perjantaina 3.6.2022 kello 12 Rakennustalon auditoriossa RG202 Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella (Korkeakoulunkatu 5, Tampere). Vastaväittäjänä toimii tekniikan tohtori Miimu Airaksinen SRV Oyj:stä. Kustoksena toimii tekniikan tohtori Jukka Lahdensivu rakennetun ympäristön tiedekunnasta.

Väitöskirjaan voi tutustua osoitteessa https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-2428-5

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Petri Annila,puh. 0400 934 893, petri.annila@terveettalot.fi

Kuvat

Väittelijä Petri Annila. Kuva: Suvi Roiko
Väittelijä Petri Annila. Kuva: Suvi Roiko
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Älykkäät pehmorobotit tarttuvat esineisiin paineilman avulla4.7.2022 10:36:48 EEST | Tiedote

Uusilla paineilmalla toimivilla antureilla pehmorobotit pystyvät aistimaan ilman ainuttakaan sähköistä komponenttia. Antureilla varustetut poimimisrobotit havaitsevat kohteensa muodon ja pystyvät tarttumaan poimittavaan kappaleeseen automaattisesti. Tulevaisuudessa tällaisia robotteja voidaan käyttää elektroniikalle haastavissa olosuhteissa, esimerkiksi voimakkaassa säteilyssä tai magneettikentässä.

Väitös: Yritysten tulee linjata arvonluontinsa taloudellisten, sosiaalisten ja ekologisten kestävyystavoitteiden kanssa23.6.2022 14:52:05 EEST | Tiedote

Vallitsevat liiketoiminta- ja arvonluontimallit korostavat edelleen liiketoiminnan ja asiakkaiden näkökulmia jättäen muut sidosryhmät vähemmälle huomiolle. KTM Riikka Tapaninahon väitöskirja tarjoaa vaihtoehtoisen mallin tyypillisille käsityksille liiketoiminnasta ja arvonluonnista. Erityisesti viimeaikaiset globaalit kriisit ovat osoittaneet, kuinka riippuvaisia olemme toisistamme ja luonnonympäristöstä niin paikallisesti kuin globaalisti. Näiden riippuvuuksien ja suhteiden ymmärtäminen tulisi olla tämän päivän johtajien ydinosaamista.

Väitös: Robotit ovat tulossa työelämään, mutta työkavereina ne koetaan uhaksi21.6.2022 15:05:10 EEST | Tiedote

YTM Nina Savelan sosiaalipsykologian väitöskirja tarkastelee robotteihin kohdistuvia ennakkoasenteita. Lisääntyvä vuorovaikutus robottien kanssa työpaikoilla herättää epämukavuutta sekä haastaa työhön ja työyhteisöön sitoutumista. Väitöstutkimus esittää, että robottien esitteleminen työntekijöinä korostaa niiden sosiaalista toimijuutta, mikä uhkaa ihmisten identiteettiä ja auktoriteettiasemaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme