Tampereen yliopisto

Väitös: Kuulumisen tunne ei asetu joko–tai-ajatteluun

Jaa
Kun yksilö muuttaa maasta toiseen, hän joutuu väistämättä tarkastelemaan suhdettaan menneisyyteen. Samaan aikaan uudet kokemukset saavat pohtimaan minäkuvaa. Vanhojen kokemusten ja uusien kokemusten välinen vuoropuhelu tuottaa Tiina Määtän mukaan tuoreita näkökulmia siihen, miten ihminen kokee itsensä ja paikkansa maailmassa.

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tiina Määttä tutkii kuulumista käsitteellistävässä väitöskirjassaan, millä tavoin Suomeen muuttaneet sovittavat menneisyyden kokemuksia uuden ympäristön tuomiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Määttä huomauttaa, että myös sosiaalityössä olisi hyvä muistaa, että tarve kuulua johonkin ohjaa jokaisen käyttäytymistä.

– Kuulumisen kokemukset syntyvät usein hyvin tavallisissa vuorovaikutustilanteissa, jotka voivat tapahtua myös toisilleen entuudestaan tuntemattomien ihmisten välillä. Kohtaamisia määrittää yleisinhimillinen tarve jakaa kokemus- ja ajatusmaailmoja, Määttä pohtii.

Tutkimuksen aineiston muodostavat maahanmuuttajataustaisten henkilöiden haastattelut. Määttä analysoi niitä tarkastellen arvoja, tunteita ja tekoja, joita haastateltavat yhdistivät identiteetin, paikan ja kuulumisen teemoihin.

– Tutkimus kyseenalaistaa sosiaalityön käytännöissä ja tutkimuksessa perinteisen joko–tai-ajattelun koskien kuulumisen dynamiikkaa. Tällainen ajattelu ei huomioi, että ihmisten vuorovaikutussuhteet ja kuulumista määrittävät tekijät ovat moninaisia. Määttä toivookin lisää sekä–että-puhetta sosiaalityöhön. Toisin sanoen, olisi tärkeää hyväksyä se, että on mahdollista kuulua useampaan paikkaan ja ryhmään yhtä aikaa.

– Ihmisiä yhdistää kyky luoda uusia merkityksiä ja juuri tämä edesauttaa oman paikan löytämistä. Sosiaalityön käytännössä tulisikin antaa tilaa yksilöllisille strategioille, jotka ovat yhteydessä henkilön ainutlaatuiseen tapaan katsoa maailmaa.

– On keskeistä ymmärtää, millä tavoin henkilön omien tavoitteiden huomioiminen voi edesauttaa kiinnittymistä yhteiskuntaan. Ei ole tarkoituksenmukaista tai todenmukaista olettaa taustan määrittelevän ihmistä. Oman paikan etsiminen on luova prosessi, joka voi parhaimmillaan rikastuttaa yksilön elämää ja sen lisäksi yhteiskuntaa, Määttä lopettaa.

Yhteiskuntatieteen maisteri Tiina Määtän sosiaalityön alaan kuuluva väitöskirja Migrant identity orientations and sense of place and belonging reimagined via transitions through liminal spaces tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteen tiedekunnassa lauantaina 13.08.2022 klo 12.00 Pinni B -rakennuksen salissa 1096 (Kanslerinrinne 1). Vastaväittäjänä toimii dosentti Satu Ranta-Tyrkkö Jyväskylän yliopistosta. Kustoksena toimii professori Kirsi Juhila yhteiskuntatieteen tiedekunnasta.

Väitöskirjaan voi tutustua osoitteessa https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-2453-7

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiina Määttä: tiina.maatta@tuni.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote

Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.

Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote

Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.

Doktorsavhandling: Skolans diskussionskultur och socialt kapital stärker svenskspråkiga ungdomars förtroende för sin politiska förmåga19.6.2025 10:20:10 EEST | Tiedote

Politices magister Venla Hannuksela undersöker i sin doktorsavhandling varför finländska ungdomar som tillhör den svenskspråkiga minoriteten har större tilltro till sin förmåga att förstå och påverka politik än finskspråkiga ungdomar. Forskningen identifierar två förklaringar: ett öppnare politiskt diskussionsklimat i svenskspråkiga skolor och starkare sociala gemenskaper bland svenskspråkiga. Även om minoritetsstatus delvis förklarar situationen för svenskspråkiga ungdomar, kan satsningar på politiska diskussioner i skolor och på att motverka ungas ensamhet stärka alla ungdomars möjligheter till politiskt deltagande.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye