Oulun yliopisto

Väitös: Matkailuelinkeinon sopeutuminen ilmastonmuutokseen Botswanassa

Jaa

Ilmastonmuutos ja sen vaikutukset matkailutalouteen ovat kansainvälisesti kasvavan mielenkiinnon kohteena. Matkailu on monilla alueilla suuri ja kasvava taloudenala, ja matkailun kasvua ohjaavan hallinnon, päätöksenteon ja elinkeinon tulisi tietää, ymmärtää ja parhaimmillaan ennakoida ilmastonmuutokset vaikutukset ja miten niihin olisi mahdollista sopeutua nyt ja tulevaisuudessa.

Tässä suhteessa matkailuyritysten ja matkailun kehitystä ohjaavien tahojen tietotaso ja käsitykset ilmastonmuutoksen luonteesta, vaikutuksista ja mahdollisista sopeutumiskeinoista ovat avainasemassa.

Wame Hambiran väitöstutkimus on osa Oulun yliopistossa tehtävää matkailun ja ympäristön muutoksen suhdetta tarkastelevaa laajaa tutkimuskokonaisuutta. Väitöskirjassa tutkitaan matkailuyritysten käsityksiä ja tietoisuutta ilmastonmuutoksesta, sen vaikutuksista ja siihen sopeutumisesta Botswanassa.

Eteläisen Afrikan sisäosat ovat luonnostaan kuivuudesta kärsiviä alueita, ja tuleva muutos voi aiheuttaa merkittäviä haitallisia lisävaikutuksia alueen luonnolle, eläinlajistolle ja siten vahvasti luonnon vetovoimaisuuteen perustuvalle Botswanan matkailutaloudelle. Tutkimus tarkastelee matkailun ja ilmastonmuutokset suhdetta ja vaikutuksia kahdella erilaisella alueella Botswanassa: Okavangojoen Deltan alueella ja Kalaharin autiomaassa. Huolimatta kohdealueiden luonnonympäristön ja matkailutoimintojen eroista niitä yhdistää se, että matkailuyrittäjät ovat hyvin tietoisia muutoksista, mutta he toimivat korkeintaan reaktiivisesti suhteessa ympäristönmuutokseen. Ennakoivaa toimintaa ei esiinny yrityksissä, eivätkä matkailua ohjaavat virkamiehet ohjaa yritysten toimintaa ja investointeja siihen suuntaan.

Väitöstutkimus nostaakin esiin neljä keskeistä tekijää, jotka vaikuttavat siihen, millaisena matkailuyrittäjät ja virkamiehet näkevät ilmastonmuutoksen ja siihen sopeutumisen. Nämä ovat matkailun luonne yrityksissä ja alueella, tietotaso muutoksesta, muutoksen hypoteettisuus ja epävarmuustekijät sekä yritysten rajalliset resurssit sopeutua.

Ilmastonmuutos nähdään todellisena mutta pohjimmiltaan tulevaisuuden ongelmana, ja muutoksen vaikutusten epävarmuudesta johtuen yritykset ja virkamiehet pidättäytyvät toisteiseksi sopeutumiseen tai muutosten hillintään tähtäävistä toimista. Keskeisenä ratkaisuna ongelmaan nähdään paitsi yleisen tietotason parantaminen koskien ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia, myös lisäresurssien kohdistaminen sopeutumiseen tähtääviin toimenpiteisiin.

---

Master of Science Wame Lucretia Hambira väittelee Oulun yliopistossa tiistaina 5.9.2017. Maantieteen ja matkailututkimuksen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Perceptions and responses to climate change in Botswana’s tourism industry (Matkailuelinkeinon sopeutuminen ilmastonmuutokseen Botswanassa). Vastaväittäjinä toimivat professori Gustav Visser Stellenbosch Universitystä ja professori Gijsbert Hoogendoorn University of Johannesburgista ja kustoksena professori Jarkko Saarinen. Väitöstilaisuus alkaa Linnamaalla luentosalissa HU106 kello 12.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Wame Lucretia Hambira
+267 72842877
whambira@ub.ac.bw | wame.hambira@gmail.com

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme