Oulun yliopisto

Väitös: Matkailuelinkeinon sopeutuminen ilmastonmuutokseen Botswanassa

Jaa

Ilmastonmuutos ja sen vaikutukset matkailutalouteen ovat kansainvälisesti kasvavan mielenkiinnon kohteena. Matkailu on monilla alueilla suuri ja kasvava taloudenala, ja matkailun kasvua ohjaavan hallinnon, päätöksenteon ja elinkeinon tulisi tietää, ymmärtää ja parhaimmillaan ennakoida ilmastonmuutokset vaikutukset ja miten niihin olisi mahdollista sopeutua nyt ja tulevaisuudessa.

Tässä suhteessa matkailuyritysten ja matkailun kehitystä ohjaavien tahojen tietotaso ja käsitykset ilmastonmuutoksen luonteesta, vaikutuksista ja mahdollisista sopeutumiskeinoista ovat avainasemassa.

Wame Hambiran väitöstutkimus on osa Oulun yliopistossa tehtävää matkailun ja ympäristön muutoksen suhdetta tarkastelevaa laajaa tutkimuskokonaisuutta. Väitöskirjassa tutkitaan matkailuyritysten käsityksiä ja tietoisuutta ilmastonmuutoksesta, sen vaikutuksista ja siihen sopeutumisesta Botswanassa.

Eteläisen Afrikan sisäosat ovat luonnostaan kuivuudesta kärsiviä alueita, ja tuleva muutos voi aiheuttaa merkittäviä haitallisia lisävaikutuksia alueen luonnolle, eläinlajistolle ja siten vahvasti luonnon vetovoimaisuuteen perustuvalle Botswanan matkailutaloudelle. Tutkimus tarkastelee matkailun ja ilmastonmuutokset suhdetta ja vaikutuksia kahdella erilaisella alueella Botswanassa: Okavangojoen Deltan alueella ja Kalaharin autiomaassa. Huolimatta kohdealueiden luonnonympäristön ja matkailutoimintojen eroista niitä yhdistää se, että matkailuyrittäjät ovat hyvin tietoisia muutoksista, mutta he toimivat korkeintaan reaktiivisesti suhteessa ympäristönmuutokseen. Ennakoivaa toimintaa ei esiinny yrityksissä, eivätkä matkailua ohjaavat virkamiehet ohjaa yritysten toimintaa ja investointeja siihen suuntaan.

Väitöstutkimus nostaakin esiin neljä keskeistä tekijää, jotka vaikuttavat siihen, millaisena matkailuyrittäjät ja virkamiehet näkevät ilmastonmuutoksen ja siihen sopeutumisen. Nämä ovat matkailun luonne yrityksissä ja alueella, tietotaso muutoksesta, muutoksen hypoteettisuus ja epävarmuustekijät sekä yritysten rajalliset resurssit sopeutua.

Ilmastonmuutos nähdään todellisena mutta pohjimmiltaan tulevaisuuden ongelmana, ja muutoksen vaikutusten epävarmuudesta johtuen yritykset ja virkamiehet pidättäytyvät toisteiseksi sopeutumiseen tai muutosten hillintään tähtäävistä toimista. Keskeisenä ratkaisuna ongelmaan nähdään paitsi yleisen tietotason parantaminen koskien ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia, myös lisäresurssien kohdistaminen sopeutumiseen tähtääviin toimenpiteisiin.

---

Master of Science Wame Lucretia Hambira väittelee Oulun yliopistossa tiistaina 5.9.2017. Maantieteen ja matkailututkimuksen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Perceptions and responses to climate change in Botswana’s tourism industry (Matkailuelinkeinon sopeutuminen ilmastonmuutokseen Botswanassa). Vastaväittäjinä toimivat professori Gustav Visser Stellenbosch Universitystä ja professori Gijsbert Hoogendoorn University of Johannesburgista ja kustoksena professori Jarkko Saarinen. Väitöstilaisuus alkaa Linnamaalla luentosalissa HU106 kello 12.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Wame Lucretia Hambira
+267 72842877
whambira@ub.ac.bw | wame.hambira@gmail.com

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Yrittäjyyskasvatuspäivillä Oulun yliopistossa kehitetään yrittävän kulttuurin työkaluja19.9.2017 08:00Tiedote

Valtakunnalliset Yrittäjyyskasvatuspäivät järjestetään Oulun yliopistossa 20.-21.9. Päivien aikana luodaan yhteistyön siltoja ja löydetään uusia yrittäjyyskasvatuksen työkaluja, joilla rakennetaan yrittävää kulttuuria ja tehdään rohkeita kokeiluja. Yrittäjyyskasvatuspäivillä esitellään yrittäjyyskasvatuksen kansallisia suuntaviivoja, tutkimuksen kärkiä sekä hyväksi havaittuja toimintatapoja ja -käytäntöjä.

Väitös: Piilotiedon tulkinta ihmisen kasvoista14.9.2017 00:20Tiedote

Kasvot ovat monipuolinen informaatiolähde ja keskeinen ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Pystymme päättelemään paljon yhdestäkin kasvokuvasta, mutta kasvoissa on paljon tietoa, jota ei pysty irrottamaan ilman erityiskeinoja. Tässä työssä analysoidaan konenäöllä ihmiselle vaikeasti havaittavaa tietoa: mikroilmeitä ja sydämen sykettä. Tahdosta riippumattomat mikroilmeet paljastavat tunteita, joita ihmiset pyrkivät piilottamaan. Mikroilmeiden havaitseminen on vaikeaa niiden nopeuden ja pienuuden vuoksi, joten automaattinen analyysi voi johtaa uusiin merkittäviin sovelluksiin.

Väitös: Heinien ja sienten väliset yhteydet ovat hyvin vaihtelevia14.9.2017 00:15Tiedote

Lähes kaikki kasvit elävät läheisessä vuorovaikutuksessa erilaisten symbionttisten sienten kanssa. Esimerkkejä kasvien kanssa elävistä sienistä ovat muun muassa sienijuuren muodostavat mykorritsat sekä erilaiset kasvien sisällä elävät endofyyttiset sienet. Perinteisesti monien näiden kasvi-sieni-vuorovaikutusten on oletettu olevan molempia osapuolia hyödyttäviä, mutta viimeaikaiset tutkimukset osoittavat symbionttisten suhteiden olevan vaihtelevia.

Väitös: Luonteenpiirteet vaikuttavat sijoittajien päätöksentekoon14.9.2017 00:11Tiedote

Tämä tutkimus auttaa ymmärtämään sijoituskäyttäytymistä selittämällä sijoittajien päätöksentekoa heidän luonteenpiirteillään. Tutkimustuloksilla on uutuusarvoa, sillä luonteenpiirteiden merkitystä ei ole juurikaan tutkittu rahoitustutkimuksessa. Tutkimusaineisto on sekin luonteeltaan tavanomaisesta poikkeava, sillä se koostuu yksityishenkilöiden luonteenpiirteitä ja sosioekonomista asemaa kuvaavista muuttujista sekä heidän osakeomistustaan koskevista virallisista rekisteritiedoista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme