Oulun yliopisto

Väitös: Menetelmiä energiatietoiseen ja tehokkaaseen verkkoresurssien hallintaan tietoliikennejärjestelmissä

Jaa

Väitöstyössä on kehitetty menetelmiä supertietokonedatakeskuksiin vähentämään energiankulutusta, parantamaan yksittäisen käyttäjän palvelukokemusta ja esimerkiksi jakamaan videopalvelua hallitusti ja resurssitehokkaasti.

Langattoman tietoliikenteen nopean kasvun ennustetaan jatkuvan edelleen lähivuosinakin ja alan teollisuuden arvioiden mukaan matkapuhelinliikenteen määrä ylittäisi globaalisti 30,6 eksatavua vuoteen 2020 mennessä. Perinteinen strategia ongelmien ratkaisemiseksi on lisätä resurssien määrää tai tarjota tehokkaampaa laitteistoa. Resurssien liiallinen lisääminen kasvattaa kuitenkin sekä käyttö- että pääomakustannuksia ilman takuuta siitä, että keskimääräinen myyntitulo per käyttäjä kasvaisi. Tämän vuoksi tarvitaan älykkäitä ja kestäviä metodeja, jotka pystyvät käyttämään olemassa olevia resursseja tehokkaasti tekemällä autonomisia päätöksiä ilman ylläpitäjän väliintuloa.

Väitöskirjatyön tavoitteena on ollut toteuttaa, kehittää, mallintaa, ja testata menetelmiä, jotka mahdollistavat tehokkaan ja energiatietoisen verkkoresurssien hallinnan autonomisissa tietoliikennejärjestelmissä. Tutkimus esittää aluksi supertietokonedatakeskuksiin energiatietoisen menetelmän, jonka avulla voidaan vähentää energiankulutusta yhden datakeskuksen sisällä sekä usean eri datakeskuksen välillä.

Verkkoyhteyden valintaan heterogeenisissä langattomissa verkoissa esitetään kaksi menetelmää. Ensimmäinen on käyttäjäkohtainen algoritmi, joka pyrkii parantamaan yksittäisen käyttäjän palvelukokemusta. Toinen on verkkopuolen menetelmä, joka keskittyy parantamaan verkon kokonaisresurssien käyttöä. Lopuksi esitetään videopalvelulle menetelmä, joka parantaa videopalvelun jakoa hallitusti ja resurssitehokkaasti ilman, että matkapuhelinverkon perusrakenteelle tarvitaan muutoksia.

---

Diplomi-insinööri Olli Mämmelä väittelee tohtoriksi Oulun yliopistossa perjantaina 24.11.2017. Tietoliikennetekniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Algorithms for efficient and energy-aware network resource management in autonomous communications systems (Algoritmit tehokkaaseen ja energiatietoiseen verkkoresurssien hallintaan autonomisissa tietoliikennejärjestelmissä). Vastaväittäjänä toimii dosentti Pasi Lassila Aalto-yliopistosta ja kustoksena professori Marcos Katz. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Kuusamonsalissa (YB210) kello 12.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Diplomi-insinööri Olli Mämmelä: olli.mammela(a)vtt.fi
Viestinnän asiantuntija Kaisu Innanen, Oulun yliopisto: p. 050 4344 261, kaisu.innen(a)oulu.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

SECREDAS-hanke kehittää varmoja ja turvallisia automaattisia järjestelmiä25.6.2018 09:37Tiedote

Uudessa laajassa eurooppalaisessa SECREDAS-hankkeessa rakennetaan referenssiarkkitehtuuria varmoille ja turvallisille automaattisille järjestelmille. Hankkeessa keskitytään autoteollisuuteen, raideliikenteeseen ja yksilölliseen terveydenhoitoon. Niissä kaikissa edellytetään korkeaa toimintavarmuutta ja turvallisuutta, ja niihin kuuluvia teknologioita ovat muun muassa tutkajärjestelmät sekä ajoneuvon ja infrastruktuurin väliset ja ajoneuvojen sisäiset verkot.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme