Oulun yliopisto

Väitös: Mobiili- ja anturiteknologioista hyötyä iäkkäiden kaatumisriskin ennakoinnissa

Jaa

Ikääntyneiden kaatumisriskiä voidaan arvioida automaattisesti erilaisia teknologioita hyödyntäen. Väitöstutkimuksessa havaittiin, että ristiselkään kiinnitettyä kiihtyvyysanturia hyödyntävä mobiilisovellus pystyi luotettavasti tunnistamaan kävelystä kaatumista ennakoivia piirteitä. Myös lonkan etupuolelle kiinnitetty anturi pystyi havaitsemaan joitakin korkeaan riskiin viittaavia kävelyn piirteitä luotettavasti.

Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin muun muassa kiihtyvyysanturia hyödyntävän mobiilisovelluksen soveltuvuutta kaatumisriskin arviointiin. Kuva: VTT
Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin muun muassa kiihtyvyysanturia hyödyntävän mobiilisovelluksen soveltuvuutta kaatumisriskin arviointiin. Kuva: VTT

Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin erityisesti kiihtyvyysanturipohjaisia menetelmiä ja VTT:ssä kehitetyn kiihtyvyysanturia hyödyntävän mobiilisovelluksen soveltuvuutta riskin arviointiin. Lisäksi tutkimuksessa testattiin teknologian soveltuvuutta kotona tehtävään harjoitteluun kaatumisriskin pienentämiseksi.

Kaatumisiin liittyvät vammat aiheuttavat suuria terveydenhuollon kustannuksia ja voivat ikääntyneellä johtaa pysyvään laitoshoitoon. Vastaanotolla tapahtuva yksilöllinen kaatumisriskin seulonta ja ennaltaehkäisy ovat kalliita ja aikaa vieviä. Väestön ikääntyessä onkin tärkeää löytää tehokkaita menetelmiä kaatumisriskissä olevien henkilöiden seulontaan ja kaatumistapaturmien ennaltaehkäisyyn. Mobiili- ja anturiteknologia voi tarjota mahdollisuuden seuloa korkeassa kaatumisriskissä olevat henkilöt.

Kotona käytettävästä teknologiasta saatu ikääntyneiden ja ammattilaisten koekäyttäjien palaute oli pääasiassa positiivista.

Filosofian maisteri Milla Immonen väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 14.2.2020. Lääketieteellisen fysiikan ja tekniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko onRisk factors for falls and technologies for risk assessment in older adults (Iäkkäiden kaatumisten riskitekijät ja teknologiat riskin arvioinnissa). Vastaväittäjänä toimii kansanterveystieteen professori Sari Stenholm Turun yliopistosta ja kustoksena terveysliikunnan professori Raija Korpelainen. Väitöstilaisuus alkaa Kastellin tutkimuskeskuksen auditoriossa, Aapistie 1, klo 12.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väittelijän yhteystiedot:
FM Milla Immonen
milla.immonen@vtt.fi
p. 040 7663205

Kuvat

Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin muun muassa kiihtyvyysanturia hyödyntävän mobiilisovelluksen soveltuvuutta kaatumisriskin arviointiin. Kuva: VTT
Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin muun muassa kiihtyvyysanturia hyödyntävän mobiilisovelluksen soveltuvuutta kaatumisriskin arviointiin. Kuva: VTT
Lataa
FM Milla Immonen
FM Milla Immonen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tutkijat: Mikro- ja yksinyrittäjät tarvitsevat nopeasti suoraa tukea ja neuvontaa26.3.2020 15:07:33 EETTiedote

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne koskee taloudellisesti kriittisimmin mikroyrityksiä (alle 10 henkilöä), erityisesti yksinyrittäjiä. Kaikista Suomen yrittäjistä 69% on yksinyrittäjiä. Yksinyrittäjien yleisin yritysmuoto on toiminimi, joka jää mm. Business Finlandin tarjoaman kriisirahoituksen ulkopuolelle. Hallitus on myös reagoinut yksinyrittäjien ja toiminimien tilanteeseen edistämällä yrittäjien työttömyysturvaa. Sen toimeenpano täytyy tehdä mahdollisimman nopeasti ja lisäksi tarvitaan mikroyrityksille suunnattua suoraa tukea konkurssiaallon välttämiseksi, toteavat Oulun yliopiston Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTREn tutkijat.

Uusi professuuri vahvistaa Oulun yliopiston osaamista ajoneuvoalalla25.3.2020 13:00:00 EETTiedote

Oulun yliopiston kauppakorkeakouluun on perustettu autoalan liiketoiminnan professuuri, jonka tavoitteena on kehittää autoalan liiketoimintaa, vastata tulevaisuuden haasteisiin tutkimuksen avulla sekä edistää alan yliopistollista koulutusta. Uusi tehtävä täydentää hyvin Oulun yliopiston eri tiedekunnissa olevaa ajoneuvoalan laaja-alaista osaamista. Professuurin kautta tiivistetään myös vuoropuhelua ja yhteistyötä autoalan kansallisten ja kansainvälisten verkostojen kanssa.

Virtuaalisena järjestetty 6G Summit oli menestys23.3.2020 13:01:29 EETUutinen

Oulun yliopiston 6G Flagship -tutkimusohjelma järjesti viime viikolla ison 6G-konferenssin. Viime vuonna tapahtuma oli maailman ensimmäinen ja olosuhteiden vuoksi tänä vuonna maailman ensimmäinen virtuaalisesti pidetty. Tilanteet muuttuivat järjestelyiden osalta päivittäin viimeisen reilun viikon aikana. Kokonaan tapahtumaa ei kuitenkaan kuopattu vaan se päätettiin pika-aikataululla tehdä täysin verkossa tapahtuvaksi. Tämä sai kiitosta osallistuneilta yrityksiltä ja etenkin tutkijoilta. Yli 100 tutkijaa sai nyt esiteltyä ja julkaistua tutkimuspaperinsa konferenssissa. Perustutkimus ja yritysten valmistautuminen 2030-luvun teknologioiden kehittämiseen ei pysähtynyt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme