Tampereen yliopisto

Väitös: Näkökulma turvallisuuteen ja turvallisuuspuheeseen: turvallisuus hallinnan työkaluna

Jaa

Turvallisuus on aikamme muoti- tai iskusana. Siihen kiteytyy mielissämme tyypillisesti jotain itsestään selvästi ja vastaansanomattomasti tärkeää. VTM Kari Bruun esittää väitöstutkimuksessaan, että turvallisuutta ja turvallisuuspuhetta on mahdollista käyttää hallinnallisten tavoitteiden perusteluna ja oikeuttajana.

Kari Bruun. Kuva: Pekka Bruun
Kari Bruun. Kuva: Pekka Bruun

Bruun kytkee tutkimuksessaan turvallisuuden ranskalaisen filosofin Michel Foucault’n lanseeraamaan biopolitiikkaan.

Biopolitiikalla, jonka voi suomentaa ”elämän politiikaksi”, tarkoitetaan käsitteen yleisimmän tulkinnan mukaan pyrkimystä muovata, voimistaa, hyödyntää ja ohjailla ihmisten kykyjä ja ominaisuuksia tavoitteena jotain, mikä katsotaan erilaisten toimijatahojen ja varsinkin auktoriteettien näkemyksissä kunakin ajankohtana parempana, edistyneempänä ja tavoittelemisen arvoisena. Biopolitiikka toimii Bruunin tutkimuksessa turvallisuuden ja turvallisuuspuheen tulkinnan välineenä, eli hän ottaa turvallisuuden tarkasteltavaksi elämän politiikan käsittein.

Käyttämällä hyväksi turvallisuuden varaan rakentuneita ja rakennettuja mielikuvia sen fundamentaalisen tärkeästä asemasta arvojen arvona, voidaan turvallisuuteen vetoamalla edistää monia biopoliittisia ja siihen kytkeytyviä hyvinvointiin, politiikkaan, valtasuhteisiin ja niiden pysyvyyteen liittyviä pyrkimyksiä. Turvallisuutta tarvitaan tämän toiminnan, hallinnan (government), onnistumiseksi. Hallinnalla on selvät päämäärät, jotka tosin saattavat muuttua, kun ympäröivä yhteiskunta muuttuu. Turvallisuus ja turvallisuuteen vetoaminen voi siten toimia hallinnan apuvälineenä, ”työkaluna”.

Tutkimuksessa analysoidaan turvallisuuspuhetta käyttäen aineistona pääosin virallisluonteista tekstimateriaalia, joka on koostunut lakiteksteistä, hallituksen esityksistä, valiokuntien lausunnoista sekä julkisen vallan toimesta laadituista turvallisuussuunnitelmista ja -ohjelmista. Teksteihin sovellettu kriittinen kielenkäytön (diskurssin) tutkimus auttaa huomaamaan, millainen mahti ja vaikuttavuus asioiden esittämistapaan liittyvillä elementeillä voi olla silloin, kun pyritään erilaisiin tavoitteisiin.

Mitä hyötyä tai merkitystä tämänkaltaisella turvallisuuteen kohdistuvalla tutkimuksella ja lähestymistavalla voisi olla?

— Kysymykseen on tuskin olemassa sellaista vastausta, jonka jokainen hyväksyisi, sillä käsitykset siitä, mikä on ”hyödyllistä” tutkimusta, saattavat mennä pahasti ristiin. Itse näkisin hyötynä sen, että tietoisuutemme sosiaalisesta ympäristöstämme ja siinä vallitsevista hegemonioista, valtasuhteista ja vaikuttamistavoista lisääntyy, Bruun sanoo.

— Esimerkiksi nykyään lukijalta peräänkuulutettua mediakriittisyyttä ajatellen tällainen tietoisuus on tarpeellista. Kun meitä ympäröivää maailmaa ja kielenkäyttöä sen rakentajana lähestytään kriittisen diskurssintutkimuksen keinoin, voidaan diskurssien sosiaalinen ulottuvuus, voima ja valta saada näkyväksi.

Turvallisuuspuheen suhteen tutkimuksen yhtenä tavoitteena on tehdä näkyväksi sellaista, mikä jäisi ehkä muuten huomaamatta. Biopolitiikan käsitteiden kautta tulkittu kielenkäytön analyysi antaa mahdollisuuden huomata näitä taustalla tai kätkettynä olevia puolia asioista.

— Tutkimuksen hyöty yksittäistä kansalaista ajatelleen on silloin se, että hän pystyy suhtautumaan esimerkiksi valtaapitävien informaatioon asiallisella kriittisyydellä, kuten kaltaisissamme liberaalidemokratioissa kansalaiselta voidaan odottaa, Bruun huomauttaa.

VTM Kari Bruunin sosiologian alaan kuuluva väitöskirja Turvallisuus, turvallisuuspuhe ja hallinta. Sosiologinen tutkimus turvallisuudesta hallinnan työkaluna tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa perjantaina 10.12.2021 klo 12 alkaen. Paikkana on Linna-rakennuksen auditorio K103, Kalevantie 5, Tampere. Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Janne Autto Lapin yliopistosta ja kustoksena apulaisprofessori Olli Pyyhtinen yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kari Bruun
kari.bruun@phnet.fi

Kuvat

Kari Bruun. Kuva: Pekka Bruun
Kari Bruun. Kuva: Pekka Bruun
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Koronaviruksen estäviä lääkeaineita tunnistettiin uuden tutkimusmenetelmän avulla25.1.2022 10:00:00 EET | Tiedote

Tampereen yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet ja kokeellisesti validoineet olemassa olevia lääkkeitä, jotka estävät SARS-CoV-2-viruksen tartunnan niin villin tyypin kuin Delta-muunnoksen osalta. Integroimalla useita bioinformatiikan ja keminformatiikan lähestymistapoja he pystyivät nopeasti seulomaan suuren määrän yhdisteitä ja priorisoimaan lupaavia lääkeaihioita COVID-19:n hoitoon.

Väitös: Analytiikalla voidaan tehostaa toimintaa ja kilpailukykyä sekä luoda digitaalista liiketoimintaa sosiaali- ja terveysalan yrityksissä19.1.2022 10:07:13 EET | Tiedote

Data ja liiketoiminta-analytiikka ovat avainasemassa digitalisaation hyödyntämisessä ja muodostavat kilpailuetua monissa yrityksissä eri toimialoilla, myös yksityisellä sosiaali- ja terveyssektorilla. Toiminnan tehostaminen, digitaalisten tuotteiden ja palvelujen kehitys sekä uudet liiketoiminta-avaukset luovat yrityksille arvoa. Kauppatieteiden maisteri Milla Ratia tutkii väitöskirjassaan analytiikan arvonluontia.

Väitös: Johtajien kognitiot määräävät tahdin yritysten kansainvälistymisprosesseissa18.1.2022 09:32:27 EET | Tiedote

Vaikka johtajien päätökset ovat merkittävässä roolissa yritysten kansainvälistymisessä, käännämme yllättävän harvoin huomiomme siihen, miten kansainvälistymistä ohjaavat päätökset muodostuvat. KTM Aleksi Niittymies pyrkii väitöskirjassaan avaamaan johtajien päätöksentekoprosessien roolia yrityksen kansainvälistymisessä ensiksi tutkimalla, kuinka johtajien kognitiot vaikuttavat yrityksen kansainvälistymiseen ja toiseksi esittämällä keinoja, joiden avulla yrityksen kansainvälistymisen kognitiivisia perusteita voidaan tutkia tulevaisuudessa entistä paremmin.

Väitös: Psykiatrian on palattava juurilleen – ihminen kiinnostuksen kohteeksi oireiden sijaan17.1.2022 10:34:21 EET | Tiedote

Psykiatriset erikoisalat eivät houkuttele tällä hetkellä nuoria lääkäreitä. Toisin oli muutama vuosikymmen sitten. Nykypsykiatria pyrkii arvostetuksi osaksi lääketiedettä korostamalla oirekeskeistä diagnostiikkaa ja näyttöön perustuvia vuokaavioita hoidon kulusta. On epäilty, että kärsivä ihminen yksilöllisine tarpeineen on unohtumassa ja jää näkemättä muuna kuin oirekimppuna. Psykiatria loittonee ihmistieteisiin nojaavasta perustastaan. LL Enikö Éva Savander tutki väitöstyössään, olisiko paluu potilaskeskeiseen ongelmien ja hoidon tarpeen arviointiin julkisen terveydenhuollon psykiatrisessa avohoidossa vielä mahdollista.

Väitös: Uudet anturit tekevät pehmoroboteista älykkäämpiä17.1.2022 10:01:28 EET | Tiedote

Diplomi-insinööri Anastasia Koivikko tutki väitöskirjassaan uusia pehmorobottien antureiden ja tarttujien valmistusmenetelmiä. Robotteja, jotka on valmistettu pehmeistä materiaaleista, kutsutaan pehmoroboteiksi. Niiden pehmeys tekee niiden käytöstä turvallisempaa ihmisten lähellä, sillä ne eivät vahingoita, vaikka törmäisivät ihmiseen. Näihin robotteihin tarvittavien osien, kuten antureiden, tulee olla myös pehmeitä, jotta robotin pehmeys ei kärsisi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme