Tampereen yliopisto

Väitös: Pakolaistaustaiset nuoret miehet ovat aktiivisia arjen politiikassa

Jaa
Maahanmuuttotaustaisten ihmisten äänestysaktiivisuutta ja siten yhteiskunnallista osallistumista pidetään Suomessa usein alhaisena. Valtiotieteiden maisteri Elina Niinivaara haastaa tämän käsityksen pakolaistaustaisista nuorukaisista ja osoittaa väitöstutkimuksessaan, että poliittisuus on vahvasti läsnä heidän jokapäiväisessä elämässään. He ovat aktiivisia toimijoita ja yhteisöllisyyden rakentajia.
Elina Niinivaara. (Kuva: Tommi Taipale).
Elina Niinivaara. (Kuva: Tommi Taipale).

Maahanmuuttotaustaisten ihmisten osallistumista ja aktiivisuutta tarkastellaan usein suomalaisten instituutioiden näkökulmasta, jolloin se vaikuttaa huolestuttavan vähäiseltä. Toisaalta erityisesti pakolaistaustaisten nuorten miesten pelkkää läsnäoloa julkisessa tilassa pidetään usein riskitekijänä joko heille itselleen tai muille kansalaisille. Monikulttuurisen erityisnuorisotyön tekeminen avasi Elina Niinivaaran silmät pakolaistaustaisten nuorten monipuoliselle toiminnalle, joka tahtoo jäädä yhteiskunnallisessa keskustelussa ja tutkimuksessa katveeseen tai väärin ymmärretyksi. Väitöstutkimuksessaan Niinivaara käänsi asetelman ympäri ja selvitti, miten pakolaistaustaiset nuoret miehet pyrkivät vaikuttamaan elämäänsä Suomessa. Lähtökohtana oli tutkia aihetta heidän omasta näkökulmastaan.

Niinivaara osoitti tutkimuksessaan, että nuoret reagoivat jatkuvasti heihin kohdistuviin oletuksiin ja heidän toimintaansa rajoittaviin rakenteisiin. He yrittävät laajentaa mahdollisuuksiaan hienovaraisin konstein: he saattavat vaikkapa kääntää jonkin itseensä kohdistuvan ennakkoluulon vitsiksi, ja tällä tavoin paljastaa rodullistavia stereotypioita sosiaalisesti taitavilla tavoilla.

Nuoret käyttävät jokapäiväisen elämän kohtaamisissa monenlaisia tämäntyyppisiä strategioita, jotta heidät nähtäisiin maahanmuuttajien sijaan omina itsenään tai jotta he voisivat toimia omien päämääriensä mukaisesti. Lisäksi nuoret edistävät tulevaisuuden unelmiaan pitkäjänteisesti.

– Jotkut nuoret tavoittelivat esimerkiksi korkeakoulutusta sellaisella päättäväisyydellä, että se veti hiljaiseksi. He työskentelivät vuosia ylittääkseen rakenteellisen rasismin tuottamia esteitä, vaikka samaan aikaan he kamppailivat esimerkiksi perheenyhdistämisen puolesta tai sen epäonnistuessa yksin Suomeen jäämiseen liittyvien vaikeuksien kanssa, Niinivaara kertoo.

Tutkimuksen tulokset yllättävät Niinivaaraa itseäänkin, joka ei ollut osannut odottaa nuorten arkipäivän olevan näin perusteellisesti poliittisen aktiivisuuden läpäisemää.

– Pakolaistaustaisille nuorille miehille tärkeillä asioilla ei ehkä yksinkertaisesti ole tilaa institutionaalisen politiikan kentillä, Niinivaara pohtii.

– Niinpä he toimivat siellä, missä se on mahdollista ja mielekästä. He pyrkivät vaikuttamaan omaan tilanteeseensa ja mahdollisuuksiinsa jokapäiväisessä elämässä hyvin sinnikkäästi.

Toinen vaikuttava tutkimustulos Niinivaaran mukaan on se, miten nuoret pyrkivät oman tilansa ja mahdollisuuksiensa laajentamisen lisäksi edistämään rauhallista ja kunnioittavaa yhteiseloa.

– Kaikki nuoret, joiden kanssa tein pitkäjänteisesti tutkimustyötä, osoittautuivat aktiivisiksi yhteisöjen rakentajiksi. Oli hienoa havaita, miten he oman elämänsä vaikeuksista huolimatta – tai ehkä juuri niistä opittuaan – haluavat ja pystyvät rakentamaan erilaisuutta kunnioittavaa, välittävää yhteisöllisyyttä, Niinivaara toteaa.

Antropologina Niinivaara toteutti tutkimuksen etnografisella menetelmällä eli osallistuvalla havainnoinnilla. Haastatteluaineiston käytön sijaan hän keräsi aineiston viettämällä aikaa nuorten kanssa heidän jokapäiväisen elämänsä ympäristöissä ja tarkkailemalla todellisia vuorovaikutustilanteita.

– Yhden kanssa kävin ammattiopistoa, toisen kanssa töissä ja kolmannen kanssa harrastuksissa. Vietin myös aikaa nuorisotiloilla ja kaupungilla sekä paljon kahden kesken joidenkin nuorten kanssa. Laskettiin vaikka matikkaa ja keskusteltiin sen ohella kaikista asioista maan ja taivaan välillä, Niinivaara kuvailee.

Niinivaara keräsi aineistoa suomalaisissa kaupungeissa vuosina 2014–2016, jolloin myös niin sanotun pakolaiskriisin vaikutukset asenneilmapiiriin tulivat esiin ja vaikuttivat nuorten elämään.

Valtiotieteiden maisteri Elina Niinivaaran sosiaaliantropologian alaan kuuluva väitöskirja Carving out Possibilities: Refugee Background Young Men and Mundane Political Agency tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston Yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa 18.3.2022 klo 12.00 alkaen, Linna-rakennuksen auditoriossa K 103, Kalevantie 5. Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Synnøve Bendixsen Bergenin yliopistosta. Kustoksena toimii professori Laura Huttunen Yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta.

Avainsanat

Kuvat

Elina Niinivaara. (Kuva: Tommi Taipale).
Elina Niinivaara. (Kuva: Tommi Taipale).
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote

Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.

Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote

Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.

Doktorsavhandling: Skolans diskussionskultur och socialt kapital stärker svenskspråkiga ungdomars förtroende för sin politiska förmåga19.6.2025 10:20:10 EEST | Tiedote

Politices magister Venla Hannuksela undersöker i sin doktorsavhandling varför finländska ungdomar som tillhör den svenskspråkiga minoriteten har större tilltro till sin förmåga att förstå och påverka politik än finskspråkiga ungdomar. Forskningen identifierar två förklaringar: ett öppnare politiskt diskussionsklimat i svenskspråkiga skolor och starkare sociala gemenskaper bland svenskspråkiga. Även om minoritetsstatus delvis förklarar situationen för svenskspråkiga ungdomar, kan satsningar på politiska diskussioner i skolor och på att motverka ungas ensamhet stärka alla ungdomars möjligheter till politiskt deltagande.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye