Oulun yliopisto

Väitös: Rosa Liksom tarkastelee 1900-luvun aatteita kriittisesti

Jaa
Väitöstyössä on tutkittu, kuinka 1900-luvun edistysuskoa ja moderneja ideologioita tarkastellaan kirjailija Rosa Liksomin teoksissa ja taitelijakuvassa. Tutkimus osoittaa, että viime vuosisadan keskeisiin poliittisiin aatesuuntiin – fasismiin, kommunismiin ja kapitalismiin – suhtaudutaan Liksomin teoksissa kriittisesti.

Aatteet lupasivat kukin omanlaisensa ihanneyhteiskunnan mutta aiheuttivat paljon kärsimystä ja epäoikeudenmukaisuutta. Samalla teoksissa jäädään kuitenkin kaipaamaan valistusajasta periytyvää edistysuskoa eli luottamusta siihen, että pystymme järkemme ja valintojemme avulla kehittämään yhteiskuntaa yhä paremmaksi.

Tutkimuksessa tarkastellaan myös Liksomin julkisuuskuvaa ja sen muuttumista hänen romaaninsa Hytti nro 6:n Finlandia-ehdokkuuden myötä. Muutoksessa on havaittavissa ammatillista itsearviointia: julkisuuskuva kytkeytyy modernin edistysuskon tarkasteluun ilmentämällä eettisten ihanteiden ja taloudellisten reunaehtojen välistä ristiriitaa.

Liksomia on tutkittu varsinkin kansallisessa ja paikallisessa viitekehyksessä mutta hänen teostensa eurooppalaista ja läntistä kulttuuri- ja aatehistoriaa tarkasteleva juonne on jäänyt vähemmälle huomiolle. Tutkimus monipuolistaa kuvaa Liksomista ja hänen teoksistaan. Se tuo esille Liksomin poliittis-eettisen puolen, joka on erittäin ajankohtainen aikana, jona Euroopan tulevaisuus ja länsimaisen demokratian ihanteet ovat nousseet yhteiskunnallisen keskustelun keskiöön.

---

Filosofian maisteri Kasimir Sandbacka väittelee Oulun yliopistossa 18.8.2017. Kirjallisuuden alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Utopia derailed. Rosa Liksom's retrospection of the modern project (Raiteilta suistunut utopia. Modernin projekti Rosa Liksomin retrospektiossa). Vastaväittäjänä toimii professori Mika Hallila Varsovan yliopistosta Puolasta ja kustoksena professori Sanna Karkulehto Jyväskylän yliopistosta. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Keckmaninsalissa (HU106) kello 12.

---

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Kasimir Sandbacka

Syntymäaika ja -paikka:
1980 Oulu

Väittelijän yhteystiedot:
kasimir.sandbacka@oulu.fi
050 597 3756

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye