Oulun yliopisto

Väitös: Tarkkanäköinen kieli voi selittää Päätalon Iijoki-sarjan suursuosiota

Jaa

Kirjailija Kalle Päätalo kuvaa Iijoki-sarjassaan kieltä moniulotteisesti ja taitavasti, mikä voi selittää sarjan suurta suosiota, osoittaa Iijoki-sarjan kielestä tehty ensimmäinen väitöstutkimus.

FM Sari Keskimaa
FM Sari Keskimaa

Iijoki-sarja on 26-osainen omaelämäkerrallinen romaanisarja, jossa kirjailija Kalle Päätalo kertoo omat vaiheensa lapsuudesta kirjailijaksi ryhtymiseen saakka. Päätalo on tallentanut kirjoihinsa kotiseutunsa kieltä ja kuvannut monia muita suomen murteita. Lisäksi Iijoki-sarjassa kuvataan murrekäsityksiä ja -asenteita sekä erilaisia kieli-ideologisia asetelmia. Iijoki-sarjaa voi lukea päähenkilön kielielämäkertana.

Iijoki-sarjalla on Suomessa massiivinen lukijakunta, mutta suosion syitä ei ole vielä täysin pystytty selvittämään. Väitöstutkimuksen mukaan yhtenä selittäjänä voidaan pitää kielen ja kielenkäytön tapojen tarkkanäköistä kuvailua. Kieleen liittyvät kysymykset herättävät assosiaatioita ja tunteita riippumatta siitä, mikä on lukijan murre- tai sosiaalinen tausta.

Teoksissa juonen rinnalla kulkee kielielämäkerta, jossa päähenkilön kieleen liittyvät tiedot, taidot, asenteet ja suhtautuminen ovat jatkuvassa dynaamisessa liikkeessä. Kielielämäkerran käännekohtia yhdistää juonen kannalta keskeinen temaattinen säie. Ne kuljettavat lukijaa kieleen liittyvien vaikeuksien, ristiriitojen, oivallusten ja sopeutumisten kautta kohti romaanisarjan huipennusta, jossa päähenkilöllä on kirjailijan työtä ajatellen riittävät kielelliset resurssit käytettävissään.

Kielielämäkerran tutkimuksessa risteävät sosiolingvistiikan eri suuntaukset: variaationtutkimus, kansanlingvistinen tutkimus sekä monikielisyyden tutkimus. Tutkimuksen keskiössä on metakieli, joka on kaksitasoista. Ensimmäinen taso kuvaa kieltä ja sen ilmiöitä, kuten kielimuotoja, kielenpiirteitä ja puhetapaa, toinen taso sisältää kieleen liittyvän arvomaailman ja kielenkäyttöä ohjailevat asenteet.

Tutkimuksessa on hyödynnetty myös kirjallisuudentutkimuksen käsitteitä ja näkökulmia. Poikkitieteellinen lähestymistapa näkyy erityisesti tulkintojen tasolla.

Kirjailijan syntymästä tulee ensi vuonna kuluneeksi 100 vuotta.

 ---

Filosofian maisteri Sari Keskimaa väittelee Oulun yliopistossa lauantaina 13.10.2018. Suomen kielen oppiaineeseen kuuluvan väitöskirjan otsikko on Kalle Päätalo’s Iijoki-series as a language biography (Kalle Päätalon Iijoki-sarja kielielämäkertana). Vastaväittäjänä toimii dosentti Hanna Lappalainen Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Harri Mantila. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla OP-salissa (L10) klo 12.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

FM Sari Keskimaa
sari.keskimaa@oulu.fi
p. 040 9615201

Kuvat

FM Sari Keskimaa
FM Sari Keskimaa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tekoälystä uusia mahdollisuuksia lääketieteen kuvantamiseen16.10.2018 15:58Tiedote

Tekoälyn mahdollisuuksista lääketieteellisessä kuvantamisessa saadaan pian uutta tietoa, kun lääkäreistä, fyysikoista ja matemaatikoista koostuva monialainen tutkimusryhmä pureutuu aiheeseen Oulun yliopiston professori Miika Niemisen johdolla. Tavoitteena on luoda tekoälyyn perustuvaa diagnostiikkaa, joka on nykyiseen verrattuna nopeampaa, tarkempaa ja kustannustehokkaampaa. Hankkeelle on myönnetty yli puolen miljoonan euron rahoitus Tulevaisuuden tekijät -ohjelmasta.

Uutta tietoa luonnonmateriaalien hyödyntämisestä jätevesien puhdistamisessa26.9.2018 06:00Tiedote

Pajukosteikolla voidaan lisätä ravinteidenpoistoa jätevesistä myös pohjoisissa olosuhteissa. Lisäravinteiden saanti jätevesistä lisää myös pajujen biomassan tuotantoa. Pajulajikkeiden välillä oli kuitenkin selvästi eroa biomassan tuotannossa. Muun muassa nämä asiat selviävät Oulun yliopiston tutkijoiden toteuttaman ja Euroopan aluekehitysrahaston osarahoittaman hankkeen ”Metallipitoisten hulevesien ja käsiteltyjen jätevesien puhdistustehokkuuden parantaminen luonnonmateriaaleilla” -loppuraportista.

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen päästölähteitä arktisilla alueilla4.9.2018 13:05Tiedote

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen, erityisesti hiilidioksidin luontaisia päästölähteitä arktisilla alueilla. Kansainvälisessä tutkimushankkeessa on todettu, että joista ilmakehään vapautuvan hiilen määrä on aiemmin arvioitua suurempi maailman laajimmalla turvealueella Länsi-Siperiassa. Ilmaston lämmetessä sulava ikirouta paljastaa alueella valtavat turvealueet, joihin sitoutunut orgaaninen hiili voi vapautua ilmakehään ja kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme