Tampereen yliopisto

Väitös: Taudinaiheuttajien hiilihappoanhydraasit uudenlaisina lääkekohteina

Jaa

Ihmisellä on vain alfa-muodon hiilihappoanhydraaseja, kun taas vain beta- ja/tai gamma-muotoa on löydetty useista kliinisesti merkittävistä taudinaiheuttajista. Näihin beta- ja/tai gamma-hiilihappoanhydraaseihin pohjautuvat lääkkeet hävittäisivät ideaalitapauksessa taudinaiheuttajan ihmiskehosta ilman sivuoireita. DI Linda Urbański tuotti ja karakterisoi väitöskirjassaan kahden mikro-organismin hiilihappoanhydraasit.

Linda Urbański. Kuva: Meri Haukkavaara-Gardiner
Linda Urbański. Kuva: Meri Haukkavaara-Gardiner

Antibiooteille vastustuskykyiset taudinaiheuttajat ovat yksi suurimmista uhista nykyisin. Tästä syystä uusia innovatiivisia lääkekohteita etsitään jatkuvasti.

Uusien lääkekohteiden joukossa on entsyymiperhe nimeltä hiilihappoanhydraasit. Ne nopeuttavat biokemiallista reaktiota, joka on kaikille eliöille elintärkeä. Reaktio on oleellinen osa muun muassa happo-emästasapainoa ja hiilidioksidin kuljetusta veressä. Hiilihappoanhydraasit esiintyvät luonnossa kahdeksana evolutionaarisesti itsenäisenä geeniperheenä.

— Oivallus, että ihmisillä on vain alfa-muodon hiilihappoanhydraaseja ja monilla taudinaiheuttajilla sen sijaan beta- ja/tai gamma-muotoa, on mahdollistanut beta- ja/tai gamma-hiilihappoanhydraasien ottamisen uudenlaisiksi lääkekohteiksi, Urbański kertoo.

Estämällä näiden elintärkeiden entsyymien toiminta isäntäeliössä niin kutsutuilla inhibiittoreilla voidaan tulevaisuudessa kehittää taudinaiheuttajakohtaisia täsmälääkkeitä, jotka eivät vaikuttaisi ihmisen elimistön tasapainoon samalla lailla kuin antibiootit nykyisin.

Urbańskin tutkimuksen tarkoitus oli tuottaa ja karakterisoida kahden mikro-organismin, trikomoniaasi-sukupuolitaudin aiheuttavan Trichomonas vaginaliksen ja probioottisen Lactobacillus rhamnosus GG:n, hiilihappoanhydraasit.

Karakterisoinnin myötä saatiin selville, että tuotettujen proteiinien entsymaattinen toiminta on mahdollista estää tietyillä sulfonamidi-yhdisteillä.

— Muun muassa selvitettyjen 3D-proteiinikuvien ja inhibiittoritulosten perusteella voidaan tulevaisuudessa kehittää entistä tarkempia ja nopeampia inhibiittorilääkeaineita, jotka vaikuttavat erilaisella mekanismilla kohdemolekyyleissä perinteisten antibioottien sijaan.

— Tältä pohjalta saadut tulokset ovat ensiaskel kohti uudenlaisia täsmälääkkeitä trikomoniaasi-sukupuolitautia vastaan, Urbański toteaa.

Diplomi-insinööri Linda Urbańskin biolääketieteen alaan kuuluva väitöskirja Production and characterization of α- and β-carbonic anhydrases from pathogenic parasite Trichomonas vaginalis and probiotic bacteria Lactobacillus rhamnosus GG tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 16.12.2022 klo 12.00 alkaen Arvo-rakennuksen auditoriossa F114, Arvo Ylpön katu 34, 33520 Tampere. Vastaväittäjänä toimii professori Klaus Elenius Turun yliopistosta. Kustoksena toimii professori Seppo Parkkila Tampereen yliopistosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linda Urbański
linda.urbanski@tuni.fi

Kuvat

Linda Urbański. Kuva: Meri Haukkavaara-Gardiner
Linda Urbański. Kuva: Meri Haukkavaara-Gardiner
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Tietyt verenpainelääkkeet saattavat parantaa syöpäpotilaiden ennustetta30.1.2023 09:21:15 EET | Tiedote

Verenpainetauti on suomalaisessa väestössä yleinen sairaus ja verenpainelääkkeet paljon käytettyjä lääkkeitä. Aiemmissa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että verenpainetta laskevan vaikutuksen lisäksi tietyillä verenpainelääkeryhmillä saattaa olla vaikutusta myös syöpien ennusteeseen. LL Eerik Santalan väitöskirja tarjoaa uutta tietoa verenpainelääkkeiden käytön ja syöpäkuolemien riskin välisestä yhteydestä.

"Mielipidevaikuttamista on paljon enemmän kuin kuvittelemme" – Venäjän disinformaatio aiheena seminaarissa Nokia Areenan Paidiassa 31.1.202327.1.2023 12:24:21 EET | Tiedote

Disinformaatiolla vaikuttamiseen on useita syitä, joiden ytimessä ovat pyrkimykset vaikuttaa kohdemaan väestön polarisointiin ja sitä kautta poliittisiin päätöksiin. Näiden tarkoituksena on heikentää yhteiskuntaa. Tutkijatohtori Pekka Kallioniemi järjestää Rajapinta ry:n seminaarin tiistaina 31.1.2023 Paidiassa. Sen aiheena on Venäjän disinformaatio ja mielipidevaikuttaminen. Monipuoliset puhujat lähestyvät aihetta eri näkökulmista ja tarjoavat syväluotaavan katsauksen ajankohtaiseen ilmiöön ja ongelmaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme