Oulun yliopisto

Väitös: Tietojärjestelmän käytöllä ei välttämättä saavuteta tarkoitettuja hyötyjä sairaaloissa

Jaa

Perjantaina tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan Mervi Alasaarela osoittaa, että tietojärjestelmän käytön vaikutukset sairaalaorganisaation laatuun ja tuottavuuteen voivat olla huomattavia, eikä tarkoitettuja hyötyjä välttämättä aina saavuteta. Tämä liittyy sairaalaorganisaation erilaisiin toimintamalleihin sekä potilaisiin. Tietojärjestelmistä johtuvat ongelmat vaikeuttavat myös päivittäistä työtä ja muuttavat palvelumalleja.

Tulokset osoittavat, että tietojärjestelmän käytön vaikutukset henkilöstön työnkulkuihin olivat merkittäviä ja ne nähtiin ristiriitaisina. Järjestelmän käyttö koettiin hyödylliseksi, mikäli se toimi moitteetta ja palveluprosessi sujui. Tutkimuksessa havaittiin tietojärjestelmän käytön kuormittavan henkilöstöä ja lisäävän potilaan opastamiseen ja ohjaukseen kuluvaa aikaa. Lisäksi järjestelmän ennakoimattomat ongelmat muuttivat sairaalan toiminnan päiväjärjestyksen, jolloin palveluprosessia täytyi muuttaa.

Tietojärjestelmätieteiden aiemmissa tutkimuksissa pääpaino on usein ollut eri tietojärjestelmien teknisissä ominaisuuksissa. Terveydenhuollossa tietojärjestelmähankkeiden ongelmallisuudet liittyvät monimutkaisiin toimintamalleihin, eikä järjestelmien vaikutuksia sairaalan eri tavalla toimivien yksiköiden toimintaan välttämättä tunnisteta riittävästi. Sairaaloiden käyttöympäristöjen erityisyydet tulisi huomioida suunnitellessa uusia palvelumalleja. Välttämättä sama tietojärjestelmä ei toimi sairaalan muissa yksiköissä. Uusien palvelumallien ja tietojärjestelmien yhteensopivuuden tunnistaminen onkin tärkeä jatkotutkimusaihe.

Tutkimuksen tulokset perustuvat sairaalan palveluhenkilökunnan haastatteluihin, joihin osallistui yhteensä 21 henkilöä. Tutkimuksen avulla haluttiin saada tietoa siitä, miten haastateltavat kokivat tietojärjestelmän käytön vaikuttaneen heidän työhönsä ja mitä vaikutuksia tietojärjestelmän käytöllä oli sairaalan laatuun ja tuottavuuteen. Tutkimuksen kohteena oli tietojärjestelmä, jota käyttivät henkilöstö ja potilaat.

Filosofian maisteri Mervi Alasaarela työskentelee erityisasiantuntijana Sosiaali- ja terveysministeriössä. Hän on Oulun yliopiston alumni ja kotoisin Iistä.Tietojenkäsittelytieteiden alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on The impact of using an information system on the quality and productivity in a hospital from the viewpoint of service personnel (Tietojärjestelmän käytön vaikutus laatuun ja tuottavuuteen sairaalaorganisaatiossa palveluhenkilöstön kokemana). Vastaväittäjänä toimii professori Tero Vartiainen Vaasan yliopistosta ja kustoksena dosentti Raija Halonen Oulun yliopistosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uusi ultranopea NMR-menetelmä molekyylien vaihdon tutkimiseen18.9.2020 10:15:00 EESTTiedote

Molekyylien vaihto erilaisten fysikaalisten tai kemiallisten ympäristöjen välillä on erittäin merkittävässä roolissa monissa tärkeissä prosesseissa, kuten hengityksessä, proteiinien laskostumisessa, kemiallisissa reaktioissa ja katalyysissä. Oulun yliopiston NMR-spektroskopian tutkimusyksikkö on kehittänyt ultranopean NMR-menetelmän, jolla molekyylien vaihdon havaitsemista voidaan nopeuttaa jopa 10 000-kertaisesti. Menetelmää hyödynnetään ilmastonmuutoksen tutkimuksessa ilmakehän aerosolien koostumuksen ymmärtämiseen yhteistyössä Oulun yliopiston Nano- ja molekyylisysteemien tutkimusyksikön kanssa.

Oulun yliopisto avaa viisi uutta kansainvälistä koulutusta: epidemiologiaa, kestävää kemiaa, monialaista business-analytiikkaa ja osaajia ICT-alalle17.9.2020 06:00:00 EESTTiedote

Kansainvälisen koulutustarjonnan kasvattamisen taustalla on erityisosaamisen kysyntä, ja tutkinto-ohjelmia on suunniteltu sidosryhmiä kuunnellen. Uusien koulutusohjelmien tavoitteena on vahvistaa Oulun yliopiston tarjoaman koulutuksen vetovoimaa. Kansainvälisissä tutkinnoissa opetus tapahtuu kokonaan englanniksi.

Metsäsertifiointia tiukennettava pienvesien suojelun tehostamiseksi11.9.2020 12:50:00 EESTTiedote

Tuoreen tutkimuksen mukaan valtaosaan Suomen talousmetsistä sovellettu PEFC-sertifikaatti on suojavyöhykkeen leveyden suhteen riittämätön eikä tarjoa suojaa metsäpuroille avohakkuiden vaikutuksilta. PEFC-sertifikaatin mukaisesti suojelluissa puroissa ympäristöolot poikkesivat metsätalouden toimenpiteiden ulkopuolelle jääneistä vertailupuroista ja johtivat puroeliöstön monimuotoisuuden köyhtymiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme