Jyväskylän yliopisto

Väitös: Uusi ohjelmistokehitysmenetelmä auttaa alkuvaiheessa olevia startup-yrityksiä

Jaa

KTM, FM Kai-Kristian Kemell tutki tietojärjestelmätieteen väitöskirjassaan ohjelmistokehitystä alkuvaiheen startup-yrityksissä. Tutkimuksen pohjalta luotiin uudenlainen ohjelmistonkehitysmenetelmä, joka auttaa alkuvaiheessa olevia startup-yrityksiä muun muassa löytämään ohjelmistolle potentiaalisia käyttäjiä.

Startup-kortit. Kuva: Teemu Rahikka
Startup-kortit. Kuva: Teemu Rahikka

Startup-yritykset ovat maailmanlaajuisesti merkittävä taloudellinen ilmiö, joihin on pelkästään Euroopassa sijoitettu useita kymmeniä miljardeja euroja. Startup-yritykset myös nähdään innovaation edelläkävijöinä, jotka onnistuvat haastamaan markkinoita uusilla ideoilla.

Startup-yritykset eroavat muista yrityksistä eri tavoin. Näiden erojen takia tutkijat ovat yrittäneet ymmärtää, mitkä olemassa olevat tutkimustulokset pätevät myös startup-yrityksiin, ja mitkä olemassa olevat ohjelmistokehityksen menetelmät soveltuvat juuri startup-yritysten tarpeisiin.

Startup-kortit auttavat löytämään potentiaalisia asiakkaita

Väitöskirjassa tutkittiin ohjelmistoalan startup-yrityksiä juuri ohjelmistokehityksen näkökulmasta. Pääasialliseksi tutkimustulokseksi saatiin alkuvaiheessa oleville startup-yrityksille suunniteltu uudenlainen ohjelmistonkehitysmenetelmä.

– Menetelmä on 17 kortista koostuva korttipakka, joka sisältää hyväksi todettuja käytänteitä ja työtapoja. Korttipakka keskittyy vaatimusmäärittelyyn startup-yritysten ehdoilla, kertoo Kemell.

Normaalissa yrityksessä vaatimusmäärittely, eli ohjelmistoprojektin tavoitteet ja vaatimukset hoidetaan yhteistyössä yrityksen asiakkaan kanssa. Startup-yrityksellä on kuitenkin alkuvaiheessa harvoin selvää asiakasta tai ohjelmiston loppukäyttäjää tiedossa.

– Pahin mahdollinen tilannehan on se, että startup-firma kehittää keskenään jotain tuotetta, jonka haluavat itse tehdä, mutta eivät käytännössä tiedä, haluaako kukaan muu lopulta sellaista käyttää. Korttien idea on jo aikaisessa vaiheessa alkaa eri tavoin selvittää, että kannattaako koko hommaa edes tehdä, Kemell summaa tutkimuksen hyötyjä.

Käytännössä kortit muun muassa painottavat pienimpien julkaisukelpoisten tuotteiden (Minimum Viable Product) jatkuvaa käyttöä ja iterointia, mikä taas auttaa yritystä ymmärtämään potentiaalisten asiakkaiden tai käyttäjien haluja ja tarpeita.

Väitöskirja on julkaistu Jyväskylän yliopiston väitöstutkimusten JYU Dissertations-sarjassa, numero 514, Jyväskylä 2022. ISBN 978-951-39-9133-3 (PDF), URN:ISBN:978-951-39-9133-3, ISSN 2489-9003.

Linkki verkkojulkaisuun: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9133-3

Lisätietoja

Kai-Kristian Kemell, kai-kristian.o.kemell@jyu.fi, 050 365 4608

Kai-Kristian Kemell valmistui Karkkilan lukiosta ylioppilaaksi vuonna 2009. Jyväskylän yliopistosta hän valmistui kauppatieteiden maisteriksi (KTM) pääaineena  tietojärjestelmätiede ja filosofian maisteriksi (FM) pääaineena historia vuonna 2017.Yhteyshenkilöt

Kuvat

Startup-kortit. Kuva: Teemu Rahikka
Startup-kortit. Kuva: Teemu Rahikka
Lataa
Startup-kortit. Kuva: Teemu Rahikka
Startup-kortit. Kuva: Teemu Rahikka
Lataa
Kai-Kristian Kemell. Kuva: Kai-Kristian Kemell
Kai-Kristian Kemell. Kuva: Kai-Kristian Kemell
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Lonkkamurtumasta toipuvien iäkkäiden potilaiden toimintakyky paranee pitkäkestoisella liikuntaharjoittelulla20.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Vuoden ajan kaksi kertaa viikossa tehdyllä kotiharjoittelulla voidaan parantaa lonkkamurtuman saaneiden ikääntyneiden fyysistä toimintakykyä tavanomaista hoitoa paremmin. Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin tekemän tutkimuksen mukaan kotiharjoitteluun osallistuneilla selviytyminen päivittäisistä askareista oli parempaa kuin harjoitteluun osallistumattomalla ryhmällä.

Riittääkö ruokatuotannossa sitkeys ja tahto? – tutkimus selvitti itäsuomalaisten tilojen muutoskykyä20.5.2022 07:15:00 EEST | Tiedote

Suomalainen maatalous elää kriisien sävyttämää murrosvaihetta, jossa ruuantuottajien muutoshalukkuus punnitaan. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tehdyn tutkimuksen mukaan maatilojen resilienssi, eli halukkuus ja kyky sopeutua osana uudistuvaa järjestelmää, vaihtelee suuresti. Tutkimuksen mukaan jopa neljännes tiloista ei halua tai voi pysyä mukana vaaditussa kehityksessä, vaan saattaa lopettaa toimintansa tulevina vuosina.

SA:n luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta valitsi akatemiatutkijat ja tutkijatohtorit – Jyväskylän yliopistoon rahoitusta neljälle16.5.2022 12:03:00 EEST | Tiedote

Suomen Akatemia on myöntänyt akatemiatutkijan rahoituksen Kalle Auraselle ja Riccardo Marinille Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan. He saavat lähes 450 000 euron rahoituksen vuosille 2022–2027. Lisäksi toimikunta myönsi tiedekuntaan kaksi akatemian tutkijatohtorin rahoitusta Damian Dabrowskille ja Anton Nechaeville. Kolmivuotisen rahoituksen suuruus on noin 240 000–250 000 euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme