Väitös: Valkoinen laser ja mikrofoni mittaavat ilman koostumuksen tarkasti

Ilma on monen kaasun eli molekyylityypin seos, jonka koostumus sekä vaikuttaa että antaa tietoa ilmastosta, ihmisten terveydestä ja teollisuuden prosesseista. Kasvihuonekaasut esimerkiksi lämmittävät ilmakehää, hiilimonoksidi on ihmiselle hengenvaarallista korkeissa pitoisuuksissa, ja polttolaitosten päästöt kertovat palamisprosessin tehokkuudesta.
Valo on erinomainen työkalu kaasuseosten koostumuksen reaaliaikaiseen ja luotettavaan mittaukseen. Yksinkertaisimmillaan optinen mittaus perustuu laservalon heikentymiseen tutkittavassa kaasuseoksessa, mutta laserin yksivärisyys rajoittaa mittauksen vain yhteen molekyylityyppiin. Tommi Mikkonen kehitti väitöstyössään menetelmän, jossa on kaksi merkittävää eroa tähän yksinkertaiseen lähestymistapaan nähden.
Tavallisen laserin sijaan Mikkonen käyttää työssään useita värejä sisältävää valonlähdettä, ”valkoista laseria”, jolloin monen molekyylityypin samanaikainen havaitseminen on mahdollista. Lisäksi valon heikentymisen sijaan hän keskittyy menetelmässä valon aiheuttamiin muutoksiin kaasuseoksessa, mikä mahdollistaa erittäin pienten kaasupitoisuuksien mittaamisen pienestä määrästä näytekaasuseosta. Mittausmenetelmä perustuu kaasuseoksen jaksottaiseen säteilytykseen, joka aiheuttaa kaasuseoksen lämpötilan ja paineen jaksottaisen vaihtelun eli ääniaallon.
– Kehittämäni mittalaite saa kaasuseoksen tietyt molekyylityypit tuottamaan niille ominaista ääntä, jota voi kuunnella tarkoitukseen kehitetyllä mikrofonilla, kertoo Tommi Mikkonen.
Tekniikka helpottaa kemiallisten aseiden havaitsemista
Yksi mittaustekniikan lupaavimmista sovelluskohteista on kemiallisten taistelukaasujen havaitseminen, jota Mikkonen havainnollisti kokeellisesti yhdessä Helsingin yliopiston kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutin kanssa.
– Kemiallisten aseiden havaitsemisessa keskeistä on saatavuudeltaan rajoitettujen kenttänäytteiden luotettava, herkkä ja nopea analysointi, johon kehittämäni tekniikka soveltuu erinomaisesti, sanoo Tommi Mikkonen.
Ainutlaatuisen mittausmenetelmän kehittäminen ja sovelluskohteiden kartoitus jatkuu parhaillaan lukuisissa tutkimusryhmissä ympäri maailmaa.
Tommi Mikkonen on kotoisin Tampereelta ja työskentelee tällä hetkellä tutkijana Helsingin yliopistossa.
Väitöstilaisuus perjantaina 28. huhtikuuta
Diplomi-insinööri Tommi Mikkosen fysiikan alaan kuuluva väitöskirja Fourier Transform Photoacoustic Spectroscopy with Broadband Lasers tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunnassa perjantaina 28.4.2023 kello 12 Hervannan kampuksella Tietotalon auditoriossa TB109 (Korkeakoulunkatu 1, Tampere). Vastaväittäjänä toimii professori Vincenzo Spagnolo, Politecnico di Bari, Italia. Kustoksena toimii professori Juha Toivonen Tampereen yliopiston tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunnasta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tommi Mikkonen
tommi.g.mikkonen@helsinki.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Taipumus todellisuuspakoisuuteen ennustaa addiktioiden kehittymistä9.5.2025 09:01:00 EEST | Tiedote
Yksilön kokema todellisuuspakoisuus on yhteydessä päihteiden käyttöön sekä liialliseen rahapelaamiseen, digipelaamiseen ja internetin käyttöön, selviää YTM, KTM Hannu Jouhkin tuoreesta sosiaalipsykologian alan väitöskirjasta.
Ympäristön mikrobiomin köyhtyminen voi altistaa immuunivälitteisille sairauksille – Vain pieni tippa verta saattaa paljastaa sairastumisen riskin8.5.2025 09:50:00 EEST | Tiedote
Ympäristöllä on merkittävä vaikutus terveyteemme – sanotaan, että jopa suurempi kuin perimällä. Mutta mitkä tekijät tarkalleen ottaen vaikuttavat sairastumisen riskiin? Entä voidaanko yhdestä pienestä veripisarasta selvittää, mille kaikille olemme elämämme aikana altistuneet? Näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia uraauurtavassa HEDIMED-projektissa.
Väitös: Lapsettomuushoidoilla alkaneisiin raskauksiin liittyy enemmän komplikaatioita, mutta riskejä voidaan pienentää hoitoa räätälöimällä6.5.2025 08:20:00 EEST | Tiedote
Lääketieteen lisensiaatti Eeva-Maria Pohjonen selvitti väitöstutkimuksessaan lapsettomuushoitoihin liittyviä raskauskomplikaatioita. Lapsettomuushoidot ovat yleistyneet ja niiden turvallisuutta voidaan lisätä räätälöimällä hoitoja yksilöllisesti.
Väitös: Jos työtulojen progressiivisen verotuksen halutaan toteutuvan kunnolla, on lainsäädäntöä korjattava5.5.2025 10:14:24 EEST | Tiedote
Suomen tuloverojärjestelmässä tulon verokohteluun vaikuttaa olennaisesti se, kuka on tulon saaja. Kauppatieteiden maisteri Anette Ala-Lahti tutki väitöskirjassaan tulon kohdistamisperiaatteita, jotka ratkaisevat esimerkiksi, verotetaanko tulosta osakeyhtiötä vai luonnollista henkilöä. Tutkimuksessa havaitaan muun muassa, ettei työtulon kohdistamisperiaatteiden ja työtulon verokohtelun yhteyttä ole riittävästi huomioitu nykyisessä lainsäädännössä.
Väitös: Potilaan puhe on haastavaa lääkärille, joka käyttää suomea toisena kielenä5.5.2025 08:48:57 EEST | Tiedote
Suomessa työskentelee kasvava joukko lääkäreitä, joille suomi ei ole äidinkieli. Millaisia kielellisiä haasteita he kohtaavat työssään? Muun muassa tähän kysymykseen paneutuu FM Taina Pitkänen väitöstutkimuksessaan, joka kartoittaa lääkärin ja potilaan välisiä ymmärtämisongelmia ja tekee niiden perusteella päätelmiä potilastyöhön riittävästä kielitaidosta. Tutkimus nostaa esiin puheen ymmärtämisen yhteyden yhtäältä potilasturvallisuuteen ja toisaalta lääkärin ammatti-identiteettiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme