Oulun yliopisto

Väitös: Vuorovaikutustaidot ja sosiaalinen tuki yhteydessä työn imuun ja uupumusriskiin

Jaa
Kasvava työstressi ja -uupumus ja niistä aiheutuvat kustannukset ovat herättäneet yhteiskunnallisen kiinnostuksen mielenterveyden edistämiseen työssä ja opiskeluelämässä. Väitöstutkimuksen mukaan vuorovaikutustaitojen kehittämisestä ja panostamisesta sosiaaliseen tukeen voi olla hyötyä työpaikoilla ja koulutusorganisaatioissa.

Työelämän nopea muutosvauhti ja työn intensiteetin kasvu synnyttävät henkisiä vaatimuksia. Työ- ja koulutusorganisaatiot peräänkuuluttavat joustavia ja hyvin suoriutuvia työntekijöitä ja opiskelijoita saavuttaakseen optimaalisen suorituskyvyn. Odotettu suoriutuminen edellyttää panostamista psyykkiseen hyvinvointiin.Tällä haavaa etenkin koronan aiheuttamat muutokset työssä ja opiskeluelämässä aiheuttavat monelle stressiä ja uupumusta, mikä korostaa entisestään vuorovaikutuksen ja sosiaalisen tuen roolia.

Tutkimuksessa keskityttiin vuorovaikutustaitoihin ja sosiaaliseen tukeen, jotka ovat merkittäviä voimavaratekijöitä työssä ja opiskelussa. Sosiaalinen tuki nähdään yhtenä merkittävänä voimavaratekijänä työn imun kokemiselle. Työn imu liittyy myönteiseen tunne- ja motivaatiotilaan työ- ja opiskeluympäristössä, ja sitä kokeva on aidosti tyytyväinen ja innostunut työstään sekä sitoutunut organisaatioon.

Työn imun ja uupumuksen kokemista tarkasteltiin myös korkeakouluopiskelijoilla, sillä opiskelijoiden hyvinvointi ennustaa myöhempää työhyvinvointia.

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että hyvät vuorovaikutustaidot olivat yhteydessä korkeampaan sykevälivaihteluun ja opiskeluinnon kokemiseen sekä matalampaan uupumuksen kokemiseen. Korkea sykevälivaihtelu ilmenee muun muassa rentoutumisen tunteena. Työn ja yksityiselämän sosiaalinen tuki oli yhteydessä korkeampaan työn imun kokemiseen.

Ennen käytännön suositusten antamista tarvitaan kuitenkin lisätutkimusta, kuten pitkittäis- tai interventiotutkimusta tulosten vahvistamiseksi.

Tutkimuksen aineisto koostui kymmenestä asiakas–ohjaaja-parista sekä 351 korkeakouluopiskelijasta ja noin 5300 työikäisestä. Opiskelija-aineisto kerättiin Oulun yliopistosta ja työikäisten aineistona käytettiin Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1966 -aineistoa. Tutkimuksessa hyödynnettiin videopohjaista vuorovaikutustaitojen analysointia, laajoja kyselyaineistoja ja psykofysiologisia mittauksia.

Kasvatustieteen maisteri Heli Kiema-Junes väittelee Oulun yliopistossa keskiviikkona 2.12.2020. Kasvatuspsykologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Associations of social skills and social support with well-being related outcomes at work and in higher education. Heart rate variability, engagement, and burnout (Vuorovaikutustaitojen ja sosiaalisen tuen yhteydet hyvinvointiin liittyviin tekijöihin työ- ja opiskeluympäristöissä. Sykevälivaihtelu, työn imu ja uupumus). Vastaväittäjänä toimii professori Katariina Salmela-Aro Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Mirka Hintsanen. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla salissa IT115 klo 12, etäyhteys https://oulu.zoom.us/s/69836628496

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

KM Heli Kiema-Junes
p. 0294 483731
heli.kiema@oulu.fi

Anna-Maria HietapeltoViestintäasiantuntija

Tiedeviestintä: humanistiset tieteet, kasvatustieteet, kauppatieteet ja taloustiede sekä lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede.

Puh:040 765 0015anna-maria.hietapelto@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye