Väitös: Yhteistyökokeiluista Kelan ja kuntien välillä saatiin onnistumisia
Helsingin yliopiston väitöstutkimuksessa tarkastellaan Kelan ja kunnan välistä yhteistyötä ja asiakasohjausta sosiaalityön kehittämishankkeessa. Yhteistyön ja asiakasohjauksen haasteet liittyivät muun muassa tiedonkulkuun, tietosuojaan, kiireeseen sekä Kelan ja kunnan väliseen työnjakoon. Lisäksi on tärkeää, että Kelassa osataan tunnistaa, jos asiakkaat tarvitsevat sosiaalipalveluita.
Tunnistettujen haasteiden pohjalta kehitettiin erilaisia kokeiluja, jotka Kelan ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten työntekijät suunnittelivat yhdessä.
- Vaikka kaikki kokeilut eivät jääneet pysyviksi käytännöiksi, kaikki hankkeessa toteutetut kokeilut tiivistivät yhteistyötä ja auttoivat ymmärtämään toisten työtä. Ennakkoluulot vähenivät, sanoo väitöskirjatutkija Heidi Turkia Helsingin yliopistosta.
Lisäksi kokeiltiin sitä, että Kelan ja aikuissosiaalityön asiantuntijat työskentelivät säännöllisesti samassa tilassa.
- Samassa tilassa työskennellessä voitiin yhdessä katsoa asiakkaan kokonaistilannetta, ja käydä keskusteluja siitä, milloin asiakas tarvitsee muuta kuin taloudellista tukea.
Oma asiakkuusvastaava koettiin toimivaksi
Asiakasohjaukseen liittyvistä kokeiluista toimivia olivat asiakkuusvastaavapalvelu ja Kela-infojen järjestäminen maahanmuuttajille.
Asiakkuusvastaavapalvelu toimi siten, että asiakkaalle nimettiin Kelaan oma palveluasiantuntija määräajaksi, jonka kanssa asiakas hoiti asiaansa. Asiakkaan kanssa sovittiin tietty aika, jonka aikana asiakas sai ottaa yhteyttä suoraan asiakkuusvastaavaan. Asiakkuusvastaava neuvoi asiakasta ja selvitti asiakkaan tilannetta mahdollisimman kokonaisvaltaisesti.
Kokeilu koettiin toimivaksi. Eksoten työntekijöillä oli selkeä yhteistyökumppani, lisäksi asiakkuusvastaavat oppivat nopeasti tuntemaan Eksoten yhteyshenkilöt.
- Ennen asiakkuusvastaavapalvelua kokeiltiin Kelan ja Eksoten yhteistä palvelutarvearviota. Kokeilussa oli paljon hyviä puolia, mutta esiin nousseiden haasteiden vuoksi koettiin, että asiakkuusvastaavapalvelulla saatiin yhteisen palvelutarvearvion hyödyt vähemmin järjestelyin, Turkia kertoo.
Asiakkuusvastaava sai hyvän kuvan asiakkaan kokonaistilanteesta ja pystyi seuraamaan asiakkaan asioiden etenemistä Kelassa.
Yhteistyöllä voidaan tukea tiettyjä asiakkaita enemmän
Suurin haaste asiakkuusvastaavakokeilussa oli resursointi sekä Kelan ja kunnan välisten yhteydenottokanavien puutteellisuus. Toisena haasteena oli tunnistaa, millaisissa tilanteissa asiakas hyötyy palvelusta, ja milloin asiakas pystyy siirtymään takaisin ns. normaaleihin asiointikanaviin. Haastavimmiksi koettiin asiakasryhmät, joiden elämä kriisiytyi kerta toisensa jälkeen, sekä asiakasryhmät, jotka eivät neuvonnasta huolimatta oppineet ymmärtämään Kelan prosesseja.
- Kelan ja kuntien välisellä yhteistyöllä voidaan tukea etenkin niitä asiakkaita, jotka tarvitsevat enemmän tukea asiointiinsa, ja jotka tarvitsevat useita etuuksia ja palveluita. Tutkimus toi esiin myös, että Kelan ja kuntien yhteistyön lisäksi Kelan sisäistä yhteistyötä tulee kehittää, Turkia toteaa.
Tutkimus toteutettiin Etelä-Karjalassa. Siihen osallistui asiantuntijoita Kelasta ja Eksotesta. Tutkimuksessa tarkasteltiin, millaisena Kelan ja Eksoten työntekijät kokivat yhteistyön ja asiakasohjauksen toimivuuden ja millaisilla yhteistyömalleilla niitä voidaan tukea.
**********************
Sosionomi (yamk) Heidi Turkia väittelee 21.5.2021 kello 12 Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Monialaisen yhteistyön ja asiakasohjauksen kehittäminen Kelan ja kuntien välillä - Toimintatutkimus perustoimeentulotuen siirrosta Kelaan". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Live stream https://helsinki.zoom.us/j/67040174119
Vastaväittäjänä on dosentti Susan Kuivalainen, Eläketurvakeskus, ja kustoksena on professori Heikki Hiilamo.
Väitöskirja julkaistaan sarjassa Sosiaali- ja terveysturvan tutkimuksia 158 | 2021.
Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa Heldassa.
Väittelijän yhteystiedot:
Heidi Turkia
Puh. 050 3027744
heidi.turkia@helsinki.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme