Väitös: Yrittäjähenkisyyttä voidaan vahvistaa taideyliopistoissa nivomalla yrittäjyyskasvatus ydinopintoihin

Poliittiset päättäjät ja yhteiskunta ovat jo kauan odottaneet taideyliopistoilta yrittäjyysopintojen ja yrittäjyysajattelun lisäämistä. Niitä pidetään hyödyllisenä työkaluna taiteen opiskelijoille luoda yhteyksiä markkinoille, talouteen ja työelämään. Ne ovat perinteisesti myös tarjonneet sillan koulutuksen ja työelämän välille.
Kristina Kuznetsova-Bogdanovitsh tutki, kuinka yrittäjyyskasvatus ja yrittäjähenkinen ajattelutapa voivat helpottaa tietojohtamista ja kehittää tiedonhallintamenetelmiä taideyliopistoissa. Hän toteutti Viron Musiikki- ja Teatteriakatemiassa sekä Taideyliopistossa tutkimuksen, jonka aineisto sisälsi 16 yksilöhaastattelua, 166 kyselyhaastattelua sekä 5 kohderyhmähaastattelua.
Hän hyödynsi tutkimuksessaan SECI-mallia, joka keskittyy tiedon jakamisen ja muuttumisen prosesseihin organisaatioissa ja tarkasteli, miten yrittäjyysopinnot ja yrittäjähenkinen ajattelutapa vaikuttavat näihin prosesseihin. Hän havaitsi, että yliopistoyhteisössä on runsaasti mahdollisuuksia osallistua tiedon jakamiseen, mutta kokemus näistä mahdollisuuksista ja niiden laadusta sekä vaikutuksesta yksilöihin ja koko organisaatioon vaihtelee suuresti.
”Opiskelijat eivät samaistu taideyliopistoon organisaationa, vaan pikemminkin lähiyhteisöihinsä, ikätovereihinsa ja arvostamiinsa mentoreihin ja opettajiin. Siten tiedon ja ammatillisten kokemusten jakaminen ja kriittinen reflektointi organisaatiotasolla voi olla niissä ongelmallista”, Kuznetsova-Bogdanovitsh kertoo.
Porkkana toimii keppiä paremmin yrittäjyyshenkisen ajattelun jalkauttamisessa taideyliopistoihin
Yrittäjähenkisyys helpottaa opiskelijoiden ja akateemisen henkilöstön osallistumista tiedon jakamiseen esimerkiksi kursseilla, projekteissa ja tapahtumissa. Tutkimus osoitti kuitenkin, että taideyliopistoissa tieto voi jäädä pieniin käytännön tasoilla toimiviin ryhmiin. Kuznetsova-Bogdanovitsh toteaa, että käytäntöjä voidaan muuttaa olemassa olevien oppimiskäytäntöjen ja koulutusohjelmien pohjalta.
”Taideyliopistoissa yrittäjyysopinnot tulisi nivoa ydinopintoihin sekä sitouttaa myös taiteellinen opetushenkilöstö niihin. Yrittäjyyskasvatuksen tulisi kattaa koko opintoaika siten, että se kytkeytyy opiskelijoiden taiteelliseen identiteettiin. On tärkeää tukea vapaata valintaa ja vaihtoehtoja sen sijaan, että painostettaisiin opiskelijoita tai tutkijoita yrittäjyyteen. Tiedonhallinnan ja yliopiston johdon kannalta tämä vaatii tasapainoilua.”
Kristina Kuznetsova-Bogdanovitshin väitöskirja Co-Constructing Knowledge Management Practices in Arts Universities: the Role of the Entrepreneurial Mindset and Education tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 26.11.2022 klo 12. Tilaisuus on englanninkielinen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kristina Kuznetsova-Bogdanovitsh
kristina.kuznetsova-bogdanovitsh@eamt.ee
(yhteydenotot englanniksi)
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Helmi Vesa -pianokilpailussa jaettiin palkinnot26.3.2023 19:18:27 EEST | Tiedote
Sibelius-Akatemian pianonsoiton opiskelijoille tarkoitettu kilpailu käytiin 24.–26.3.2023 ja siinä palkittiin 14 opiskelijaa.
Helmi Vesa -pianokilpailu tuo kuultavaksi ranskalaista ohjelmistoa Debussyn ja Ravelin varjoista6.3.2023 14:00:00 EET | Tiedote
Sibelius-Akatemian Konserttisalissa (Pohjoinen Rautatiekatu 9, Helsinki) 24.-26.3.2023 käytävään kilpailuun osallistuu 43 eri-ikäistä pianotaituria. Heistä 38 opiskelee Sibelius-Akatemian klassisen musiikin osastolla ja 5 nuorisokoulutuksessa. Kilpailu järjestetään nyt 14. kertaa.
Kuva/Tilan This Coming Together -näyttely pohtii vertaistukea ja yhdessä työskentelyä23.2.2023 09:00:00 EET | Tiedote
Helmi-maaliskuussa Kuva/Tilassa pohditaan vertaistuen ja yhdessä oppimisen merkitystä kahdeksan omaäänisen taiteilijan This Coming Together -näyttelyssä. Kuva/Tilan pienessä näyttelytilassa Meri Hallenberg ja Laura Lowe paneutuvat ihmisen luontosuhteen muutokseen japanilaisen taiteen ja maiseman kautta.
Sirkku Rintamäen tohtorintutkinnossa luovasta virrestä on versonut rikkaasti uutta16.2.2023 12:00:00 EET | Tiedote
Rintamäki haluaa uudistaa virttä siten, että se lähtisi lentoon ja tempaisisi mukaansa. Virrellä saa myös leikkiä.
Debi Wong haastaa tohtorintutkinnossaan täydellisyyteen pyrkimisen kulttuurin klassisessa laulussa13.2.2023 14:00:00 EET | Tiedote
Wong esittelee uudenlaisia laulajan työkaluja, joissa hyödynnetään improvisaatiota, työskentelyn fyysisyyttä ja työryhmän jäsenten henkilökohtaisia kokemuksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme