Tampereen yliopisto

Väitös: Yrittäjät kaipaavat uudenlaista taloustietoa johtamistyönsä tueksi

Jaa

Taloustiedon nykyistä tehokkaampi hyödyntäminen olisi keino auttaa pieniä yrityksiä menestymään. KTM Kati Kouhia-Kuusiston väitöskirja keskittyy taloustiedon hyödyntämiseen ja tarpeisiin erityisesti yrittäjän näkökulmasta. Tutkimus osoittaa, että vaikka yrittäjät arvostavat taloustietoa, suuri osa yrittäjistä hyödyntää taloustietoa johtamistyössään vain vähän. Yrittäjille tarjolla oleva taloustieto ei kohtaa yrittäjien tarpeita.

Kati Kouhia-Kuusisto (kuva: Saara Lehtonen/TAMK)
Kati Kouhia-Kuusisto (kuva: Saara Lehtonen/TAMK)

Pienillä yrityksillä on merkittävä kansantaloudellinen rooli sekä Suomessa että globaalisti. Uusista työpaikoista suurin osa syntyy pieniin yrityksiin ja myös talouselämän uudistajina nämä yritykset ovat keskeisessä asemassa.

– Taloustiedon hyödyntämisellä on tutkitusti positiivinen vaikutus yritysten menestymiseen. Siksi taloustiedon nykyistä tehokkaampi hyödyntäminen olisi varteenotettava keino tukea pienten yritysten menestymistä, sanoo Kouhia-Kuusisto.

Pienissä yrityksissä yrittäjä on usein yksin vastuussa johtamisesta. Sen vuoksi yrittäjän henkilökohtainen talousosaaminen ja asenteet vaikuttavat tapaan käyttää taloustietoa johtamisen tukena. Väitöskirja keskittyykin taloustiedon hyödyntämiseen ja tarpeisiin erityisesti yrittäjän näkökulmasta ja tuo uutta tietoa sekä nykyisistä että toivottavista tavoista hyödyntää taloustietoa yrityksissä. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan nykyisen ja yrittäjän näkökulmasta ideaalin taloustiedon välisiä haasteita ja tuodaan esiin kehittämiskohteita pienille yrityksille tarjottavista talouspalveluista.

Tutkimustulokset osoittavat, että taloustiedon vähäisestä käytöstä huolimatta yrittäjät arvostavat ja pitävät taloustietoa tärkeänä osana menestyksellistä johtamistyötä. Yrittäjien taloustiedon käyttöön ja tarpeisiin liittyvät narratiiviset vastaukset paljastivat eri tavalla taloustietoon suhtautuvia yrittäjäkategorioita. Näissä kategorioissa taloustiedosta toivotaan tukea yrityksen kehittämiseen, kannattavuuden analysointiin sekä kokonaisvaltaiseen johtamistyöhön. Talouspalvelujen hyödyntämisessä kohdattuja haasteita tarkastellaan tutkimuksessa yhdistämällä ne palvelujen laadun teoriaan. Tarkastelu tuo esiin talouspalvelujen laatuun liittyvän kuilun, jossa esiintyy palvelujen tuottamisen ja hyödyntämisen teknisiä ja toiminnallisia haasteita.

– Osa yritysten potentiaalista kasvaa ja menestyä todennäköisesti menetetään, kun yrittäjät eivät pysty hyödyntämään taloustietoa optimaalisesti yritystensä johtamisessa, Kouhia-Kuusisto toteaa.

Kati Kouhia-Kuusisto tarkastelee tutkimuksessaan yrittäjien taloustiedon tarpeita ja tarjontaa monimenetelmätutkimuksen keinoin. Kahden laajan kyselytutkimuksen vastauksia analysoimalla tuotetaan yleiskuva pienten yritysten taloustiedon hyödyntämisestä laajemmassa perspektiivissä. Näiden kartoittavien tutkimusten tuloksia syvennetään analysoimalla kolmea erilaista laadullista aineistoa: yrittäjien narratiiveja ja ryhmäkeskusteluaineistoa sekä pienille yrityksille talouspalveluita tuottavien kirjanpitäjien haastatteluja.

Väitöskirjan tulokset tuovat uutta tietoa erityisesti pienten, yrittäjävetoisten yritysten laskentatoimen tietotarpeista. Tutkimustulokset lisäävät ymmärrystä mahdollisuuksista tukea pienten yritysten kasvua ja kehitystä tarkoituksenmukaisella taloustiedolla. Tulokset ovat hyödyllisiä myös käytännössä, kun kehitetään talouspalveluita sekä tietojärjestelmiä erityisesti yrittäjien ja muiden pienten yritysten päätöksentekijöiden tarpeisiin.

Kati Kouhia-Kuusisto on valmistunut kauppatieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta ja työskennellyt tämän jälkeen pk-yrityksissä taloushallinnon tehtävissä. Pääosan työurastaan hän on tehnyt Tampereen ammattikorkeakoulussa liiketalouden lehtorina. Tällä hetkellä hän toimii toiminnanohjausjärjestelmiin liittyviä asiantuntijapalveluita tarjoavassa CDO Palvelut Oy:ssä tietojärjestelmäkonsulttina.

Kati Kouhia-Kuusiston tuotantotalouden alaan kuuluva väitöskirja Management Accounting in Small Enterprises: Identifying and Overcoming the Challenges of Using Management Accounting Information Among Entrepreneurs tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa perjantaina 2.12.2022 klo 12, Pieni Sali 1 (Festia-rakennus, Korkeakoulunkatu 8). Vastaväittäjänä toimii tutkijatohtori Tiina Henttu-Aho Oulun yliopistosta. Kustoksena toimii professori Teemu Laine johtamisen ja talouden tiedekunnan tuotantotalouden yksiköstä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kati Kouhia-Kuusisto
kati.kouhia-kuusisto@tuni.fi

Kuvat

Kati Kouhia-Kuusisto (kuva: Saara Lehtonen/TAMK)
Kati Kouhia-Kuusisto (kuva: Saara Lehtonen/TAMK)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

"Mielipidevaikuttamista on paljon enemmän kuin kuvittelemme" – Venäjän disinformaatio aiheena seminaarissa Nokia Areenan Paidiassa 31.1.202327.1.2023 12:24:21 EET | Tiedote

Disinformaatiolla vaikuttamiseen on useita syitä, joiden ytimessä ovat pyrkimykset vaikuttaa kohdemaan väestön polarisointiin ja sitä kautta poliittisiin päätöksiin. Näiden tarkoituksena on heikentää yhteiskuntaa. Tutkijatohtori Pekka Kallioniemi järjestää Rajapinta ry:n seminaarin tiistaina 31.1.2023 Paidiassa. Sen aiheena on Venäjän disinformaatio ja mielipidevaikuttaminen. Monipuoliset puhujat lähestyvät aihetta eri näkökulmista ja tarjoavat syväluotaavan katsauksen ajankohtaiseen ilmiöön ja ongelmaan.

Liettuaan on kehitteillä tekoälyn huippuosaamiskeskus - mukana suomalaisosaamista24.1.2023 11:00:00 EET | Tiedote

Tampereen yliopisto on mukana kehittämässä kestävään asumiseen ja työntekoon keskittyvää huippuosaamiskeskusta Liettuaan. Uudessa keskuksessa kehitetään ja sovelletaan tekoälyyn perustuvia tutkimus- ja innovaatioratkaisuja tuotannon, energian, terveyden ja liikenteen alojen tarpeisiin. EU:n Horisontti Eurooppa tukee Tampereen yliopiston osuutta hankkeesta 2,5 miljoonan euron rahoituksella.

Opettajien muovautuvuusajattelu vaikuttaa oppilaiden yhdenvertaisuuteen20.1.2023 11:48:49 EET | Tiedote

Syksyllä 2022 päättynyt CORE-hanke tutki suomalaisten opettajien ja opettajaksi opiskelevien kulttuurienvälisiä valmiuksia muovautuvuususkomusten näkökulmasta. Suomen Akatemian rahoittamassa hankkeessa selvitettiin, miten perustavanlaatuiset uskomukset, koskien ihmisiä ja kulttuureja, ohjaavat opettajien tapaa tehdä työtään. Havaintojen perusteella ihmisten ja kulttuurien muovautuvuuteen uskovat opettajat pitävät yhdenvertaisuuden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden tavoittelua tärkeämpänä kuin opettajat, jotka mieltävät inhimilliset ominaisuudet pysyviksi ja kulttuurit muuttumattomiksi. Myös eriarvoisuuden syyt ja omat vaikuttamismahdollisuudet siihen mielletään hyvin eri tavoin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme