Oulun yliopisto

Väitös:Terveysalan moniammatillinen koulutus edistää työelämässä tarvittavia tiimityötaitoja

Jaa

Tutkimuksessa selvitettiin, miten yhdessä oppiminen sekä harjoittelu hyvinvointikeskuksessa edisti lääketieteen ja hoitotyön opiskelijoiden moniammatillisia tiimityötaitoja, sekä millaisia kokemuksia potilailla ja perheillä oli moniammatillisesti toteutetuista opiskelijavastaanotoista.

Moniammatillisen koulutuksen kehittäminen on laaja globaali ilmiö. Ihmisten terveys- ja hyvinvointitarpeet ovat mutkistuneet, eivätkä eri ammattiryhmät enää yksin pysty niihin vastaamaan.

Oulun yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteistyönä kehitettiin lääketieteen ja terveydenhuollon eri perustutkinto-ohjelmille moniammatillinen opetussuunnitelma. Harjoittelujaksoilla sekä diabetesvastaanotolla että äitiys- ja lastenneuvolassa opiskelijat oppivat moniammatillisia taitoja, kuten potilaskeskeisyyttä, kommunikointia ja tiimityöskentelyä. He saivat kokonaiskuvan terveyskeskustyöstä ja ennaltaehkäisevistä palveluista sekä omista ammatillisista rooleistaan niissä.

Opintojen alkuvaiheen moniammatillisella kurssilla oppiminen korreloi suoraan opiskelijoiden aktiivisuuteen ja kommunikointiin verkkoalustan tehtävissä. Opiskelijoiden asenteet yhdessä oppimiseen olivat positiivisia. Samanaikaisesti opiskelijoiden ammattialakohtaiset sekä moniammatilliset taidot kehittyivät ja luottamus yhdessä työskentelyyn lisääntyi.

Potilaat ja perheet olivat erittäin tyytyväisiä saamaansa palveluun opiskelijavastaanotoilla. ”Palaute oli erittäin myönteistä. Juuri se osoittaa päättäjille ja palvelujärjestelmälle moniammatillisen koulutuksen ja työkäytäntöjen kehittämisen tärkeyden” kertoo TtM, KM Tiina Tervaskanto-Mäentausta.

Moniammatilliset tiimityötaidot hyödyttävät sekä nykyisiä että tulevia terveysalan ammattilaisia toteuttamaan ja kehittämään asiakaslähtöistä työtä yhteistyössä korkeakoulujen ja työelämän palveluorganisaatioiden kanssa.

---

Terveydenhuollon maisteri, kasvatustieteen maisteri Tiina Tervaskanto-Mäentausta väittelee Oulun yliopistosta perjantaina 20.4.2018. Terveydenhuollon koulutuksen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on: Interprofessional education during undergraduate medical and health care studies (Moniammatillinen koulutus lääketieteen ja terveydenhuollon tutkintoon johtavissa koulutusohjelmissa). Vastaväittäjänä toimii professori Pekka Kääpä Turun yliopistosta ja kustoksena professori Anja Taanila. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla (Aapistie 5A) Leena Palotie -salissa (101A) klo 12.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väittelijän yhteystiedot: tiina.tervaskanto-maentausta@oamk.fi
puh: 050 3596192 tai 0400 802765

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Veden kiertokulussa arktisilla alueilla havaittu jo monia muutoksia – Tutkijat esittävät seurannan tehostamista vaikutusten ymmärtämiseksi ja lieventämiseksi20.5.2019 10:00:00 EESTTiedote

Makean veden kiertokulussa arktisilla alueilla on ilmastonmuutoksen seurauksena tapahtunut jo huomattavia muutoksia. Kokonaissadannan määrä monilla seuduilla on lisääntynyt johtuen muun muassa Jäämeren aikaisempaa pidemmästä avovesikaudesta. Lumen osuus sadannasta vähenee vaikuttaen voimakkaasti pohjoisten alueiden vedenkiertoon ja ekosysteemeihin.

Esidiabetes ei lisää sepelvaltimotautipotilaan sydänriskiä20.5.2019 05:00:00 EESTTiedote

Tyypin 2 diabeteksen esiaste eli niin sanottu esidiabetes ei lisää sepelvaltimotautia sairastavan sydänriskiä. Diabeteksen esiasteen vaikutuksia sepelvaltimotautipotilaiden sydänriskiin selvitettiin Oulun yliopiston johtamassa laajassa tutkimuksessa, jossa seurattiin noin 2000 sepelvaltimotautipotilaan terveyttä kuuden vuoden ajan. Kyseessä on ensimmäinen laajamittainen seurantatutkimus aiheesta.

Oulun yliopisto sai 6,6 miljoonaa euroa tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseen17.5.2019 10:30:27 EESTTiedote

Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi. Oulun yliopisto sai yhteensä 6,6 miljoonaa euroa digitaalisen terveyden, epäorgaanisten sivuvirtojen kiertotalouden sekä suurten data-aineistojen matemaattisen analyysin ja tekoälyn tutkimuksen vahvistamiseen. Nelivuotisella rahoituksella tuetaan yliopistojen strategioidensa pohjalta valitsemien tutkimusalojen kehittämistä ja korkeatasoisen tutkimuksen edellytysten vahvistamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme