Helsingin yliopisto

Välillä meri -näyttelyssä valokuvia ja karttoja Välimeren rannoilta

Jaa

Kulttuurikeskus Stoa täyttyy Välimeren aluetta tarkastelevilla valokuvilla ja kartoilla tammi-maaliskuussa valokuvaaja Lena Malmin ja kartografi Philippe Rekacewiczin yhteisnäyttelyssä. Kuvat ja kartat tarjoavat erilaisia näkökulmia teemoihin ja paikkoihin, joita antropologisen Crosslocations-hankkeen tutkijat omassa työssään käsittelevät.

Lena Malmin kuva Kairosta
Lena Malmin kuva Kairosta

Mikä yhdistää öisin kadulla jalkapalloa pelaavia nuorukaisia Egyptissä, puolalaisia moottoripyörällä matkustavia pyhiinvaeltajia Kreikassa, muuttuneessa maailmassa perinteitä ylläpitäviä mattokauppiaita Istanbulin Grand Bazaarissa? Julkista rantaa Beirutissa, kamelien liikehdintää Israelin ja Palestiinan kiistellyllä maaperällä ja EU:n rajana toimivaa merenrantaa Melillassa, Afrikan mantereella mutta Espanjan maalla?

Vastaus on Välimeri, valokuvaaja Lena Malm, kartografi Philippe Rekacewicz sekä EU-rahoitteinen tutkimushanke Crosslocations.

Valokuvaajan kuvat ja tutkijoiden sanat kertovat eri asioita

Välillä meri -näyttelyn töissä Lena Malm kuvaa erilaisten vaikutuspiirien risteyskohtia: sitä, mitä ne paljastavat ja sitä, mikä jää niiltä näkymättömiin. Välimeri ei ole kuvien kohde, sillä katse ei suuntaudu merelle, vaan maihin, joita se yhdistää.

Malmin työ tutkimushankkeen parissa on ainutlaatuinen kokeilu ammattivalokuvaamisen yhdistämisestä etnografisen tutkimusryhmän viisivuotiseen työhön. Kun valokuvaajan katse kohtaa yhteiskuntatieteilijöiden katseen, niiden yhteensulautumisesta seuraa jotakin tuoretta. Tämä valokuvanäyttely esittelee näitä hedelmiä.

Malm kulki tutkimusryhmän antropologien mukana ympäri Välimerta. Kuvissa ei kuitenkaan ole kyse dokumentaatiosta, vaan ammattivalokuvaajan näkemyksestä samoihin hetkiin, tilanteisiin ja maisemiin, joissa osallistuvaa etnografista havainnointia tekevät antropologit ovat hankkeen aikana työskennelleet. Sanat ja kuvat kertovat eri asioita.

Todellisuus avautuu karttojen avulla

Philippe Rekacewicz on työskennellyt tutkimushankkeen kartografina tutkien mikä Välimeren alue todella on ja mitä siellä tapahtuu. Kartoillaan hän pyrkii luomaan esityksen ihmisten ja heidän toimiensa suhteista visuaalisin keinoin.

Rekacewicz on liikkunut tutkijoiden mukana Melillassa, Istanbulissa, Kairossa, Beirutissa ja Jerusalemissa. Karttojen synty on myös vaatinut tutkimustyötä uudenlaisen kartografisen lähestymistavan luomiseksi. Näyttelyn kartat ovat ensimmäinen kurkistus sellaisiin representaation haasteisiin kuten lukuisten yhtäaikaisten, toisiinsa liittyvien tapahtumien esittämiseen yhtäaikaisesti. Karttojen kautta eri järjestelmien todellisuudet aukenevat katsojalle ja valaisevat niitä tutkimuksellisia narratiiveja, joiden mukana kartat kulkevat.

Karttaprojektin tarkoitus on esittää yksinkertaisella, selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla monimutkaisia yhteenliittymiä.

Crosslocations tutkii ihmisten ja paikkojen muuttuvia suhteita Välimeren alueella. Se on viisivuotinen (2016-2021) hanke, jota johtaa Helsingin yliopistolla ERC Advanced Grantin (No. 694482) tuella professori Sarah Green

Tekijät

Philippe Rekacewicz on ranskalainen geografi ja kartografi. Hän opiskeli Sorbonnen yliopistossa Pariisissa, ja teki 25 vuoden menestyksekkään uran nimekkäässä Le Monde Diplomatique -lehdessä. Hän on työskennellyt useissa maissa ympäri maailmaa. Vuodesta 2013 Rekacewicz on työskennellyt informaatiosuunnittelijana ja kartografina, kehittäen ja luoden kartoitusprojekteja geopoliittisille instituuteille, kansainvälisille järjestöille, taidemuseoille ja tutkimuskeskuksille.

Lena Malm kouluttautui New Yorkin International Center of Photographyssa ja aloitti ammattikuvaamisen. Graafikoksi hän oppi työssään Ny Tid -lehdessä. Viime vuosina Malm on valokuvannut akateemisia projekteja varten. Ensimmäinen näistä hankkeista oli EastBordNet, joka tutki Euroopan itärajoja.

Välillä meri - Sea Between
Stoan galleria 15.1.-19.2.2021

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Valokuvaaja Lena Malm, 044 5552663, mejl@lenamalm.fi
Projektikoodinaattori Ninnu Koskenalho, 044 300 4176, ninnu.koskenalho@helsinki.fi

Kuvat

Lena Malmin kuva Kairosta
Lena Malmin kuva Kairosta
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Tutkijat selvittivät, kuinka rintasyöpä leviää – syöpägeeni käyttää apunaan proteiinia, joka toimii kuin sorkkarauta19.1.2021 09:30:00 EETTiedote

Helsingin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, kuinka syöpägeenit tuhoavat tyvikalvokapselin, joka estää kasvainsolujen tunkeutumisen terveisiin kudoksiin. Tutkimus osoitti, että syövissä yleinen soluviestintäreitti hyödyntää hepsiini-nimistä entsyymiä hajottaessaan tyvikalvon. Tyvikalvon hajoaminen voidaan kuitenkin pysäyttää hepsiinin toimintaa estävillä vasta-aineilla.

Yli 10 miljoonan euron EU-hanke valjastaa tekoälyn ja genomitiedon sairauksien ennaltaehkäisyyn18.1.2021 13:07:35 EETTiedote

Helsingin yliopiston koordinoimassa viisivuotisessa EU-hankkeessa pyritään kehittämään ja hyödyntämään uudenlaisia genomitietoon perustuvia sairastumisriskin arviointiin soveltuvia työkaluja. INTERVENE-hankkeen tavoitteena on osoittaa tekoälyn hyödyntämisen edut genomitietoon perustuvia sairastumisriskiarvioita laadittaessa sekä testata riskitiedon hyödyntämistä käytännön potilastyössä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme