Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Valkoposkihanhet pääosin vielä lähtökuopissa, ensi viikolla odotettavissa enemmänkin tulijoita

Jaa

Suurin osa valkoposkihanhista on yhä talvehtimisalueilla Luoteis-Euroopassa. Loppuviikon suotuisat tuulet ja ensi viikon lämpimät säät todennäköisesti houkuttelevat suuriakin hanhimääriä lähtemään muuttomatkalle.

Valkoposkihanhia. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Valkoposkihanhia. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Valkoposkihanhien liikehdintä on ollut monen muun lintulajin tavoin hyvin vähäistä – pääosa linnuista on edelleen talvehtimisalueilla. Kylmä säätyyppi on vaikuttanut edelleen sekä Suomessa että valkoposkihanhien talvehtimisalueella Vattimeren rannikon tuntumassa Hollannista Tanskaan.

Hollantilaisten ja saksalaisten satelliittilähettimin valjastamista noin 40 hanhesta valtaosa on edelleen Hollannissa, Saksassa ja Tanskassa. Suomessa on havaittu yksi lähettimellä valjastettu hanhi ja Länsi-Virossa sekä Etelä-Ruotsissa molemmissa kaksi.

Suomessa on edellisen viikon aikana havaittu melko vähäistä valkoposkihanhien muuttoa. Suurin muuttajamäärä on Espoosta, josta laskettiin tiistaina 6000 muuttavaa. Yli tuhannen valkoposkihanhen paikalliskerääntymiä on havaittu Päijät-Hämeen – Itä-Uudenmaan ja Kymenlaakson peltoalueilla sekä Parikkalassa. Kevään suurin kerääntymä on 28.4. Kouvolan Teutjärveltä yöpymälennolta lasketut 13 700 hanhea.

Pohjois-Karjalaan on ehtinyt vasta pari reilun sadan yksilön valkoposkihanhiparvea. Vuosi sitten tähän aikaan valkoposkihanhia oli Pohjois-Karjalassa parissa paikassa yli tuhannen yksilön kerääntymät ja Suomen suurin määrä oli 18 000.

Suomessa on edelleen selvästi enemmän metsä- ja tundrahanhia kuin valkoposkihanhia. Metsä- ja tundrahanhet ovat pysyneet valtaosin samoilla alueilla eteläisessä Suomessa kuin viikko sitten. Vastatuulet eivät ole innostaneet niitä jatkamaan muuttoaan.

Mutta mitä tuo seuraava viikko tullessaan, joko laahaava kevät edistyisi hiukan nopeampaan tahtiin? Ilmatieteen laitoksen tutkijan Jarmo Koistisen ennuste:

”Valkoposkihanhien muuttosää Hollannin seudulta kohti Itämerta ja Baltiaa ei ole aluksi hyvä (myrskyä, sadetta tai luoteistuulta), mutta sen jälkeen paranee selvästi. Lounainen, sopiva myötätuulivirtaus kestää Pohjanmeren rannoilla torstain sekä lauantaiaamusta sunnuntai-iltaan, minä aikana linnut ehtisivät Itämerelle. Siellä ja Baltiassa lämmin myötätuulivirtaus jatkuu ennusteissa etelän ja lounaan väliltä ensi viikon tiistaihin, jopa keskiviikkoon asti, minkä mukana suuria hanhimääriä voisi helposti päästä Viroon ja Suomeen asti. Viimeaikaisten kylmien säiden vuoksi oraan kehitys Baltiassa voi kuitenkin olla niin huono, että linnut pysähtyvät jo alueen eteläosiin odottelemaan.”

On muistettava kasvava epävarmuus pitkissä ennusteissa ja toisaalta keväällä linnuille voi riittää surkean muuttosään pienikin parantuminen aloittamaan liikehdinnän. Valkoposkihanhia on pian odotettavissa Kaakkois- ja Itä-Suomen pelloille isoja määriä.

Hanhitilanneraportti on koottu BirdLifen ja Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen yhteistyönä, ja se julkaistaan verkossa osoitteessa https://www.birdlife.fi/hanhitilanne/

Lisätietoja:

Lähteet: BirdLife Suomen Tiira-lintutietopalvelu, Netherlands Institute of Ekology ja www.Blessgans.de

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mika Pirinen
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
mika.pirinen(at)ely-keskus.fi
p. 0295 026 214

Jari Kontiokorpi
suunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
jari.kontiokorpi(at)ely-keskus.fi
p. 050 312 8596

Kuvat

Valkoposkihanhia. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Valkoposkihanhia. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Torikatu 36 A, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme