Valtion vesistörakenteita kunnostetaan Kainuussa

Valtion vesitaloushankkeisiin liittyy suuri määrä vesistörakenteita: muun muassa säännöstelypatoja ja niiden automatiikkaa, pohjapatoja, tulvaluukkuja ja kanavia sekä pengerrysalueiden pumppaamoja ja huoltoteitä. ELY-keskukset huolehtivat valtion hallinnassa olevista vesistöhankkeista ja -rakenteista sekä niiden ylläpidosta ja kehittämisestä omalla alueellaan, ellei kunnossapitoa ole siirretty rakenteista hyötyä saavalle taholle, kuten voimayhtiölle tai kunnalle.
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus vastaa valtion vesirakenteista sekä niiden ylläpidon ohjelmoinnista, ja muiden ELY-keskusten avustuksella suunnitellaan, miten vesistörakenteiden rahoitus kohdennetaan. Vuonna 2022 maa- ja metsätalousministeriö (MMM) on myöntänyt valtion vesistörakenteiden käyttöön ja kunnossapitoon 3 000 000 euroa.
Kainuun rakenteiden kunnostus
Kainuun uittorakenteista ja niiden kunnosta on laadittu kartoitus vuonna 2019. Vanhoja uittorakenteita löytyy Kainuusta yli 20 kappaletta, ja Kainuun ELY-keskuksella on luvanhaltijana velvollisuus pitää rakenteet kunnossa. Rakenteita on tarkoitus kunnostaa vuosittain ja osa saatetaan myös purkaa. Uittopadoista on poistettu säätölaitteet, ja nykyään niitä käytetään esimerkiksi vesistöjen ylityksiin.
Vuonna 2021 valmistui Pungankosken tierumpuhanke. Lisäksi vuonna 2021 korjattiin Jonkerinjärven uittopatorakenteiden kaiteet ja rakennettiin Vuosanganjärven uittopadon ylitystasolle kaiteet. Vuonna 2022 Kainuun ELY-keskus on vastaanottanut määrärahan Askanjärven uittopadon purkamisen suunnitteluun. Kohteelle tehdyn tarkastelun perusteella uittopato todennäköisesti säilytetään ja sille laaditaan kunnostussuunnitelma.
Lisäksi Kainuun ELY-keskus kohdistaa myönnettyjä määrärahoja Lontanjoen kaiderakenteiden asennukseen, ja niiden asennus on alkanut 15. kesäkuuta. Työt kestänevät vielä noin kymmenen päivää ja vastaavina rakentajina toimivat Matti Karikko ja Hannu Piirainen.
”Työt ovat edenneet hyvin ja suunnitellusti. Päivät ovat olleet kuumia, minkä takia työt on aloitettu varhain aamulla”, Piirainen kertoo. Kaiteiden tarkoituksena on pitää vesistörakenne turvallisessa kunnossa, sillä Lontanjoen uittopato sijaitsee retkeilyreitin varrella ja sitä käytetään joen ylitykseen.
Tukinuitto ja sen vaikutukset Suomen vesistöille
Suomen jokia on laajalti käytetty puutavaran uittoon, ja 1900-luvulle saakka se oli käytännössä metsäteollisuuden raaka-aineen ainoa kuljetusmuoto. Puutavara uitettiin joko laskemalla tukit kiinteinä, melalla ohjattavina vesilauttoina tai uittamalla ne irtouittona käyttäen hyväksi veden virtaavaa voimaa. Yleensä kosket perattiin, ja peratun jokiosan yläpuolelle sopivien järvi- ja suoaltaiden alapuolelle rakennettiin uittopadot tarvittavan veden tilapäistä varastointia varten. Uittopadoilla tai muulla rakennelmalla muutettiin väliaikaisesti vedenjuoksua tai vedenkorkeutta uiton sujumiseksi ja tukkisumien syntymisen estämiseksi. Suomessa on ollut yhteensä noin 1 500–2000 uittopatoa. Uittotoiminnan hiipumisen myötä uittosääntöjen kumoamistyöt käynnistyivät Suomessa 1970-luvulla alkaen Savosta ja Kainuusta.
Uiton vaikutuksia vesistöihin ei ole kokonaisvaltaisesti arvioitu, mutta vesistöjen muutostöiden, säännöstelyn ja itse uittotöiden suurimmat haitalliset vaikutukset ovat kohdistuneet hydrologiaan. Varsinkin uittopatojen vuoksi patojen yläpuolisten järvien vedenpinnan vaihtelut olivat huomattavan suuria ja patojen alapuoliset järvet pysyivät alivesikorkeudessa normaalia pidempään. Laajin vaikutus on aiheutunut koskialueiden perkauksista, joiden seurauksena virtavesialueiden pinta-ala on pienentynyt ja monimuotoisuus vähentynyt.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kainuun ELY-keskus
vesitalousasiantuntija Timo Piirainen
p. 0295 023 877, timo.piirainen@ely-keskus.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus
Hukkajoen raakkuesiintymän yliajoon liittyvän luontovahinkoasian hallintomenettely etenee27.6.2025 14:53:38 EEST | Tiedote
Kainuun ELY-keskus on käynnistänyt luontovahingon korjaamiseen tähtäävän hallintomenettelyn, jossa tavoitteena on alueen palauttaminen vahinkoa edeltäneeseen tilaan.
Väyläviraston Kajaanin puuratapölkkyjen käsittelylaitokselle on annettu valvontaviranomaisen hallintopakkopäätös26.6.2025 12:45:49 EEST | Tiedote
Kainuun ELY-keskus on antanut Väyläviraston Kajaanin puuratapölkkyjen käsittelylaitokselle hallintopakkopäätöksen, joka velvoittaa laitoksen saattamaan toimintansa ympäristöluvan mukaiseksi.
Kesän peltoalavalvonnat alkamassa26.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Kainuun ELY-keskus aloittaa heinäkuun alusta lähtien jokakesäiset maatiloilla tehtävät peltotukien tilavalvonnat.
Työttömyyden kasvu Kainuussa maan pienintä25.6.2025 08:00:08 EEST | Tiedote
Kainuussa oli toukokuun lopussa reilut 2 900 työtöntä työnhakijaa. Alueen työttömyys on kehittynyt maaliskuusta lähtien parempaan suuntaan. Työttömyysaste 9,8 % oli maan neljänneksi matalin. Avoimia työpaikkoja edelleen selvästi vuoden takaista vähemmän.
Valtion aluehallinnon palvelut Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla jatkossa Pohjois-Suomen elinvoimakeskuksesta ja valtakunnallisesta Lupa- ja valvontavirastosta19.6.2025 08:38:35 EEST | Tiedote
Hallituksen esitys valtion aluehallintouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi on hyväksytty. Vuoden 2026 alusta Suomeen perustetaan kymmenen alueellista elinvoimakeskusta nykyisten ELY-keskusten pohjalta. Aluehallintovirastoista ja Valvirasta muodostetaan valtakunnallinen Lupa- ja valvontavirasto. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueelle perustetaan Pohjois-Suomen elinvoimakeskus, jonka toimialat ovat elinkeinot ja osaaminen, maaseutu ja ympäristö sekä liikenne. Pohjois-Suomen elinvoimakeskuksen päätoimipaikka tulee olemaan Oulussa, ja toinen toimipaikka on Kajaanissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme