VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Valtioneuvoston cleantech-strategian toimenpiteistä moni toteutui

Jaa

VTV selvitti valtioneuvoston cleantech-strategian toimeenpanoa. Työ- ja elinkeinoministeriön koordinoimassa stra-tegiassa määriteltiin 17 toimenpidettä eri ministeriöiden tehtäväksi. Strategian toimeenpanoa ei kaikilta osin suunniteltu tai koordinoitu johdonmukaisesti, mutta ministeriöt ovat silti pystyneet toteuttamaan valtaosan niille osoitetuista tehtävistä.

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) arvioi tuloksellisuustarkastuksessaan, onko vuonna 2014 julkaistun valtioneuvoston cleantech-strategian toimeenpano ollut johdonmukaista ja laadukasta ja onko toimeenpanossa pyritty kustannustehokkuuteen. Cleantech-strategia toteutettiin vuosina 2012–2015 työ- ja elinkeinoministeriön johtaman cleantechin strategisen ohjelman yhteydessä. Cleantech tarkoittaa puhdasta teknologiaa eli palveluita, tuotteita ja prosesseja, jotka lisäävät luonnonvarojen kestävää käyttöä ja vähentävät liiketoiminnan kielteisiä ympäristövaikutuksia.

Tarkastuksessa arvioitiin, miten cleantech-strategian toimeenpano noudatti hyviä käytäntöjä. Cleantech-strategian toimeenpanoa ei kaikilta osin suunniteltu, koordinoitu tai seurattu tarkastuksessa asetettujen kriteereiden mukaisesti, johdonmukaisesti eikä laadukkaasti. Toimeenpanon yhteydessä oli myös suunniteltu perustettavaksi korkean tason Cleantech Finland Board -johtoryhmä, jota ei kuitenkaan perustettu. Ryhmällä olisi ollut tärkeä rooli strategian toimeenpanon johtamisessa.

Vähäisestä koordinaatiosta ja puuttuvasta tuesta huolimatta ministeriöt ovat hoitaneet useimpien strategiassa niille osoitettujen toimenpiteiden toteutuksen onnistuneesti. Ministeriöt ovat esimerkiksi perustaneet cleantechin pilotointiympäristöjä ja hankkeita sekä edistäneet alaan liittyvää koulutusta. Cleantechin strategisen ohjelman organisaatio järjesti myös Cleantech Global Summitin, suuren kansainvälisen asiantuntijatapahtuman vuonna 2015.

Tiedote ja tarkastuskertomus VTV.fi-palvelussa

Lisätietoja

Katja Estlander, johtava tuloksellisuustarkastaja
Puh. 040 7358 918
katja.estlander@vtv.fi

Markku Turtiainen, tuloksellisuustarkastusneuvos
Puh. 040 7354 865
markku.turtiainen@vtv.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Makeran lisärahoitus yhdistetty maatalouden investointitukiin – lisärahoituksen vaikutuksia biotaloustrategian tavoitteisiin ei voida arvioida10.1.2019 06:45Tiedote

Maatilatalouden kehittämisrahastolle myönnetty 90 miljoonan euron lisärahoitus on sulautettu suoriin investointiavustuksiin, joiden tarkoitus on tukea maatalouden kannattavuutta ja kilpailukykyä. Ei kuitenkaan ole itsestään selvää, että suorat avustukset ovat edullisia valtiontaloudelle, vaan myös vaihtoehtoisia investointitukimuotoja tulisi arvioida.

Tilläggsfinansieringen till Makera har sammanslagits med investeringsstöden för jordbruk – dess inverkan på målen för den bioekonomiska strategin går inte att utvärdera10.1.2019 06:45Tiedote

Tilläggsfinansieringen på 90 miljoner euro till Gårdsbrukets utvecklingsfond har sammanslagits med direkta investeringsbidrag, som ska stödja lönsamheten och konkurrenskraften inom jordbruket. Det är dock inte självklart att direkta bidrag är förmånliga för statsekonomin, utan alternativa former av investeringsstöd också bör övervägas.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme