VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Valtiovarainministeriön talousennusteet vertailun luotettavimpia

Jaa

Valtion budjetin pohjana käytetyt VM:n suhdanne-ennusteet osoittautuivat VTV:n tuoreessa vertailussa luotettavimmiksi yhdessä Etlan ennusteiden kanssa. Vertailu toteutettiin VTV:n uusimmassa finanssipolitiikan valvonnan arviossa, joka käsitteli VM:n talousennusteita.

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) arvioi valtiovarainministeriön (VM) talousennusteita osana lakisääteisiä finanssipolitiikan valvonnan tehtäviään. Tarkasteluun valittiin VM:n syksyisin tekemät suhdanne-ennusteet, joita käytetään valtion tulevan vuoden budjetin suunnittelussa. VTV tarkasteli Suomen bruttokansantuotteen kasvun, työttömyysasteen ja inflaation ennusteita vuosille 1976–2016. Vertailukohtana käytettiin Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla), Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön (OECD), Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) ja Pellervon taloustutkimuksen (PTT) ennusteita.

”VM ja Etla läpäisivät eniten luotettavuustestejä, kun budjettivuoden BKT:n kasvu-, työttömyysaste- ja inflaatioennusteita tarkasteltiin – molemmat läpäisivät 13 testiä 15:stä. Testien mukaan VM:n ennustevirheet eivät systemaattisesti toistuneet ja ennusteet olivat harhattomia. Ministeriön ja Etlan tulevan budjettivuoden ja kuluvan vuoden ennusteet läpäisivät useimmin myös ennusteen informaation kattavuutta mittaavat testit. Tosin muutkin ennustajat, PTT, PT ja OECD, olivat tuloksissa lähellä eivätkä pärjänneet lainkaan hullummin. Niiden ennusteet osoittautuivat harhattomiksi, ja yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta ennustevirheet eivät toistuneet systemaattisesti”, VTV:n vanhempi ekonomisti Arto Kokkinen kertoo.

VM:n ennusteet ovat osumatarkkuudeltaan tilastollisesti luotettavia ja edustavat vertailuryhmän parhaimmistoa. Kuluvan vuoden työttömyysasteen ennusteissa Etla kuitenkin onnistui hieman ministeriötä paremmin.

Kaikki ennustajat ovat onnistuneet välillä paremmin ja välillä huonommin. Esimerkiksi vuosina 2013–2015 kaikki yliarvioivat Suomen talouskasvua. Vuoden 2016 jälkeen puolestaan on todettu, että kaikki aliarvioivat talouskasvua vuoden 2017 osalta. VM on ollut tyypillisesti yli- ja aliarvioissaan tarkastelujoukon keskivaiheilla. Ennustaminen on osoittautunut hankalaksi erityisesti talouskehityksen käännepisteissä sekä tilanteissa, joissa Suomen viennin kehitys ei ole seurannut maailmankaupan kehitystä.

”VTV:n uudessa arviossa suhdanne-ennusteiden luotettavuutta tarkastellaan aiempaa monipuolisemmin. Raportissa on nyt testattu osumatarkkuuden ja harhattomuuden lisäksi ennustevirheiden satunnaisuutta ja toistuvuutta sekä ennusteiden informaation kattavuutta. Tarkasteluun otettiin myös aiempaa pidempi jakso, joka kattoi vuodet 1976–2016”, Kokkinen sanoo.

Edellisessä vastaavassa arviossaan vuonna 2016 VTV tarkasti VM:n ennusteiden luotettavuutta sekä ennusteiden riippumattomuutta. Valtiovarainministeriö laatii Suomessa talouspolitiikan pohjana käytettävät ennusteet, eikä mikään riippumaton ulkopuolinen taho vahvista niitä. Vaikka järjestely virallisten ennusteiden tuottamisessa on Euroopan komission mukaan EU:ssa poikkeuksellinen, se on silti EU:n direktiivin ja asetusten mukainen. Muissa euroalueen maissa ennusteiden laadinta on joko eriytetty riippumattomaan instituutioon tai vaihtoehtoisesti valtiovarainministeriön ennusteet vahvistaa riippumaton taho.

Tiedote ja tarkastuskertomus VTV.fi-palvelussa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Yksittäisillä kehittämishankkeilla ei juuri vaikutusta ammatillisten tutkintojen suorittamiseen – toimenpiteiden yhtenäistäminen parantaisi tuloksia14.6.2018 06:45Tiedote

Ammatillisten tutkintojen suorittaminen on lisääntynyt ja keskeytykset vähentyneet, mutta muun muassa talouden yleinen kehitys ja työttömyysturvan muutokset ovat vaikuttaneet kehitykseen enemmän kuin yksittäiset kehittämishankkeet. Suurin osa ammatillisen koulutuksen kehittämishankkeista on pieniä ja niiden tuloksia on vaikeaa arvioida.

Enskilda utvecklingsprojekt har knappt någon effekt på slutförandet av yrkesinriktade studier – enhetligare åtgärder skulle ge bättre resultat14.6.2018 06:45Tiedote

Fler avlägger examen och färre hoppar av yrkesinriktade utbildningar, men detta är inte så mycket en effekt av enskilda utvecklingsprojekt utan beror mer på bl.a. den allmänna ekonomiska utvecklingen och förändringar i utkomstskyddet för arbetslösa. De flesta av utvecklingsprojekten är små och deras resultat är svårbedömda.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme