Aluehallintovirasto

Valvontahavainto: Lounais-Suomessa palvelualojen työpaikat ovat ryhtyneet työsuojelutoimiin koronan vuoksi

Jaa

Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastajat ovat tehneet keväällä ja alkukesällä 2020 koronavirukseen liittyvää valvontaa Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Valvonnan kohteena ovat olleet kaupan, ravintola-alan sekä kiinteistö- ja siivousalan työpaikat. Tarkastuksia kampanjassa on tehty lähes sata. Työnantajat ovat ottaneet valvontakampanjan positiivisesti vastaan.

Työnantajan on tunnistettava työstä ja työolosuhteista aiheutuvat riskit työntekijän terveydelle ja turvallisuudelle. Tämä velvoite koskee myös koronaviruksesta aiheutuvaa terveysvaaraa. Tarkastaja Jori Sinisalmen mukaan valvonnan yhtenä tavoitteena on ollut lisätä työnantajien tietoisuutta koronaviruksen aiheuttamista velvollisuuksista. Valvonnalla pyritään aina myös kehittämään työnantajan omaa työsuojelutoimintaa.

"On ollut tarpeellista muistuttaa työnantajia, että myös koronaviruksesta aiheutuvat vaarat tulee selvittää ja arvioida sekä ryhtyä tarvittaessa toimenpiteisiin. Työnantajan tulee tunnistaa muun muassa riskiryhmiin kuuluvat työntekijät ja riskialttiit työtehtävät. Lisäksi pitää huolehtia, että työntekijät tietävät työhön liittyvät riskit. Heille pitää myös opastaa turvalliset työtavat, joilla välttää koronavirukselle altistuminen", sanoo Sinisalmi. 

"Suurin osa työnantajista on arvioinut koronaviruksesta aiheutuvat riskit ja ryhtynyt tarvittaviin toimenpiteisiin. Myös yhteistyö työterveyshuollon kanssa on nähty työnantajien keskuudessa tärkeäksi. Toteutetut käytännön toimet ovat työpaikoilla olleet moninaisia. Koronaan on varauduttu muun muassa työn järjestelyillä, hygienian korostamisella, asiakaskontakteissa ohjaamisessa sekä teknisillä ratkaisuilla, kuten kassaplekseillä ja suojaimilla."

Sinisalmen mukaan tarkastuksilla annettiin velvoitteita muun muassa biologisten vaarojen selvittämisen ja arvioimisen puutteista sekä työsuojeluyhteistoiminnan järjestämisestä. Tarkastuksilla kiinnitettiin huomiota myös siihen, että työpaikalle on järjestetty työterveyshuolto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: Tarkastaja Jori Sinisalmi, puh. 0295 018 186, jori.sinisalmi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto toimii turvallisen asioinnin varmistamiseksi myymälöissä (Pohjois-Suomi)18.9.2020 14:36:18 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto kokoontui 18.9.2020 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 7. kokoukseensa tänä vuonna. Kaupan ja logistiikan ala ja aluehallintoviranomaiset ovat yhtä mieltä, että kaupalla on oikeus ja velvollisuus huolehtia hygieniasta ja turvavälien säilymisestä myymälöissä. On erittäin tärkeää, että myös kaikki asiakkaat asioivat vastuullisesti ja estävät koronaviruksen leviämistä myymälöissä.

Rakennustyöntekijä putosi 2,5 metrin korkeudesta – sakkoja päätoteuttajalle ja työnantajalle16.9.2020 10:26:02 EESTTiedote

Pirkanmaan käräjäoikeus on 18.8.2020 antamallaan tuomiolla tuominnut työmaalla aliurakoitsijana toimineen, tapaturmassa loukkaantuneen työntekijän työnantajan 25 päiväsakon suuruiseen rangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi päätoteuttajana toimineen pirkanmaalaisen rakennusalan yrityksen työnjohtaja tuomittiin 15 päiväsakkoon ja päätoteuttaja 10 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Valmiustoimikunta: Pohjois-Suomessa hyvä valmius alueellisiin päätöksiin ja viruksen torjuntatoimiin (Pohjois-Suomi)15.9.2020 14:52:06 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 15. verkkokokoukseen ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 15.9.2020 ja päivitti tilannekuvan koronaviruksesta ja toimista alueellaan. Kokouksessa käytiin läpi valtioneuvoston hybridistrategian mukaiset alueellisen päätöksenteon muodot ja toimivalta viruksen torjuntatoimissa. Aluehallintoviraston roolina on valvoa ja ohjata kuntia, kuntayhtymiä ja sairaanhoitopiirejä COVID-19 pandemian hoidossa määrätyn työnjaon mukaisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme