Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

Vanhemmat pelkäävät: Osataanko kouluissa hoitaa anafylaksiaa?

Jaa
Osa allergisten lasten vanhemmista kokee, että heidän lapsensa opettajalla ei ole riittävästi tietoa anafylaksiasta, selvisi Allergia-, iho- ja astmaliiton kyselystä. 112-päivänä (11.2.) liitto kannustaa opettajia opettelemaan anafylaktisen kohtauksen ennaltaehkäisyä ja ensiapua.

Allergia-, iho- ja astmaliiton joulukuussa 2022 toteuttamaan kyselyyn vastasi 50 vanhempaa, joiden lapsilla on riski saada anafylaktinen reaktio altistuessaan jollekin allergeenille. Anafylaksia on äkillinen ja henkeä uhkaava yliherkkyysreaktio. Riski saada anafylaksia on 0,4 prosentilla väestöstä.

Kyselyn perusteella osa vanhemmista pelkää, että lapsi saa koulussa anafylaktisen kohtauksen eikä koulussa osata hoitaa sitä oikein. Vastanneista 61,2 prosentilla oli pelkoja lapsen koulunkäynnistä ja 20,4 prosenttia koki pelkoja jonkin verran.

– Osataanko koulussa varmasti huomioida anafylaksia ja toimia oikein kohtauksen sattuessa? Adrenaali-injektorilla pistäminen on tärkeä taito ihan jokaiselle, kertoo kyselyyn vastannut vanhempi.

Vanhempien peloista huolimatta yhteistyö koulujen kanssa sujuu yleensä hyvin ja anafylaksiariski otetaan kouluissa tosissaan. Vastanneista 39,6 prosenttia kertoi yhteistyön anafylaksian suhteen sujuneen hyvin ja 33,3 prosenttia jokseenkin hyvin. Lapsen anafylaksiariski oli koulussa otettu 34 prosentin mielestä tosissaan, 36 prosentin mielestä jokseenkin tosissaan.

– Opettajat tekevät arvokasta työtä. Tiedän, että opettajilla on miljoona asiaa muistettavana ja huolehdittavana muutenkin, joten yritän vanhempana muistaa infota ajoissa tarvittavat käytännöt lapseni allergiasta, eräs vanhempi kertoi yhteistyöstä.

Anafylaksian ensiapu on adrenaliini

Lapsilla yleisin anafylaksian aiheuttaja on jokin ruoka-aine, kuten pähkinät, maito ja kananmunat. Anafylaksiassa oireet alkavat nopeasti ja se vaatii välitöntä hoitoa. Tyypillisiä oireita ovat iho-oireet kuten nokkosihottuma, ihon kutina tai turvotus, hengityselinten oireet kuten hengitysvaikeus, yskä ja limaisuus, verenkiertoelimistön oireet kuten sydämen tykyttely tai verenpaineen lasku sekä suoliston ja vatsan alueen oireet. Ilman ensiapua oireet etenevät ja pahenevat ja aiheuttavat henkilölle kuoleman vaaran.

Ensihoitona anafylaksiassa käytetään adrenaliinia, joka pitää antaa heti oireiden ilmaantuessa. Anafylaksiariskisellä on mukanaan lääkärin määräämät omat helppokäyttöiset adrenaliini-injektorit. Kun adrenaliinipistos on annettu, tulee sen jälkeen soittaa hätäkeskukseen, numeroon 112.

Allergia-, iho- ja astmaliitto järjestää opettajille koulutusta anafylaksiasta verkossa 8.2.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anafylaksialasten vanhempien haastattelupyynnöt: verkkoasiantuntija Anu Sauliala, Allergia-, iho- ja astmaliitto, puh. 044 514 7957, anu.sauliala@allergia.fi


Tietoa anafylaksiasta: asiantuntija, allergia, iho ja astma, Katariina Ijäs, Allergia-, iho- ja astmaliitto, puh. 040 188 1540, katariina.ijas@allergia.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry
Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry
Mannerheimintie 107
00280 HELSINKI

https://www.allergia.fi/

Allergia-, iho- ja astmaliitto parantaa allergiaa, ihosairauksia ja astmaa sairastavien sekä palovamman kokeneiden elämänlaatua.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme