Vankiloissa aloitetaan tekoälyn kehittäminen

Mukana kokeilussa on neljä vankilaa eli Helsingin, Hämeenlinnan, Sukevan ja Turun vankila, joissa työhön on tässä vaiheessa varattu yhteensä 12 työasemaa. Uudenlainen työtoiminnan muoto modernisoi vankiloiden työtoiminnan tarjontaa ja opettaa vangeille digitaitoja, joita tarvitaan opiskelu- ja työelämässä sekä yhteiskuntaan integroitumiseksi. Osallisuus yhteiskunnassa edellyttää nykyisin yhä enemmän digitaitoja, kun palvelut siirtyvät sähköisiksi / verkkoon. Metroc ostaa tekoälyn kehitystyötä Rikosseuraamuslaitokselta ostopalveluna, ja vangit saavat tekoälyn kehittämiseen liittyvistä työtehtävistä samanlaisen korvauksen kuin muustakin työtoiminnasta.
- Tekoälyn kouluttaminen on työnä sellaista, että sitä on mahdollista tehdä suljetuissa olosuhteissa, eikä se edellytä suuria tiloja tai investointeja. Se on mahdollista opettaa vangille lyhyessä ajassa, mikä mahdollistaa myös lyhyttä rangaistusta suorittavien vankien osallistumisen. Vankeja voi motivoida mahdollisuus osallistua modernimpaan työtoimintaan kuin perinteisesti on voitu vankiloissa tarjota, kertoo erityisasiantuntija Satu Rahkila.
Rikosseuraamuslaitos haluaa kehittää vankien työtoimintaa ja mahdollistaa vangeille nykyaikaisia työtehtäviä. Vankiloissa on jo aiemmin kokeiltu tekoälyn koulutusta yhdessä aiemmassa projektissa. Kokemukset olivat myönteisiä ja vahvistivat vastaavan tyyppisen työn soveltuvuutta vankiloihin.
Vangit oppivat ymmärtämään rakennusalaa Suomessa
Digitaitojen lisäksi Metroc opettaa vangeille rakennusalan perusteita muun muassa millaisia rakennushankkeita on Suomessa, millaisia toimijoita on tyypillisessä rakennushankkeessa ja millaisia vaiheita on eri rakennushankkeissa. Perehdytyksen jälkeen vankien tehtävä on kouluttaa tekoälyä ja löytämään oikeita tietoja rakennushankkeisiin liittyvistä teksteistä.Työtehtävät sisältävät tekstisisällön tulkitsemista ja vastaamista rakennusalaa koskeviin kysymyksiin, kuten “Onko tässä dokumentissa hyväksytty rakennuslupa” tai “Onko tässä dokumentissa hankkeen urakoitsija valittu”. Tekoälyn kouluttaminen tapahtuu toistoilla ja kysymyksiin vastaamisella.
- Tekoälyn kehittämiseksi ihmisten täytyy opettaa tietokoneelle malleja, miten tietokoneohjelma voi tulkita rakentamiseen liittyvää dokumentaatiota. Tämä onnistuu antamalla tietokoneelle opetusaineistoa ja oikeita vastauksia., kertoo Metrocin toimitusjohtaja Jussi Virnala.
Vankiloissa on useita tekoälyyn liittyviä projekteja
Vankityöllä on tärkeä merkitys vangin tukemisessa kohti rikoksetonta elämää ja yhteiskuntaan integroitumista. Kaikki vankiloissa järjestettävä palvelu, toiminta ja kuntoutus toimii polkuna rikoksettomaan elämään. Koronapandemian aikana ja Älykäs vankila -hankkeessa tapahtuneen kehittämisen myötä myös digipalvelut ja vankien digitaitojen lisääminen ovat tulleet edesauttamaan vankeja moderniin yhteiskuntaan integroitumisessa.
- Älykäs vankila -hankkeessa on toteutettu Suomen ensimmäinen älyvankila eli Hämeenlinnan uusi naisvankila, jossa digipalveluiden käyttö tapahtuu suoraan sellistä sellipäätteillä. Tekoälytyö tuodaan tässä pilotissa kokeiluun myös Hämeenlinnan älyvankilaan”, toteaa Älykäs vankila -hankkeen projektipäällikkö Pia Puolakka.
Digiprojektien lisäksi vankiloissa on aiemminkin ollut tekoälyyn liittyviä hankkeita ja vangeilla on mahdollisuus opiskella Helsingin yliopiston nettikursseja tekoälystä.
Metroc on kansainvälistyvä teknologiayhtiö, joka kehittää tietopalveluita rakennusalan yrityksille. Rikosseuraamuslaitos ja Metroc Oy:n ovat sopineet yhden vuoden pilottiprojektista.
Lisätiedot:
Projektipäällikkö Pia Puolakka, puh. 050 528 9042
Erityisasiantuntija Satu Rahkila, puh. 050 327 6821
Metroc Oy:n toimitusjohtaja Jussi Virnala, jussi.virnala@metroc.ai, puh. 040 549 3107
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI
029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi
Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Läroavtalsmodell förenar två examina för väktare vid Brottspåföljdsmyndigheten som saknar utbildning – sommaranställda har möjlighet att börja studera redan på hösten9.3.2023 08:42:35 EET | Tiedote
Brottspåföljdsmyndigheten har i samarbete med Ylä-Savon ammattiopisto och Hyria sammanställt en läroavtalsutbildning som förbereder för grundexamen inom säkerhetsbranschen och fokuserar på arbete i fängelserna. Syftet är att bereda dem som arbetar som väktare i fängelser men har varken examen på andra stadiet eller examen inom brottspåföljdssektorn en flexiblare möjlighet att söka sig till utbildning inom brottspåföljdsbranschen och kvalificera sig för yrket.
Rikosseuraamuslaitoksen kouluttamattomille vartijoille kaksi tutkintoa yhdistävä oppisopimusmalli – kesätyöntekijöillä mahdollisuus opiskeluun jo syksyllä9.3.2023 08:41:06 EET | Tiedote
Rikosseuraamuslaitos on valmistellut yhteistyössä Ylä-Savon ammattiopiston ja Hyrian kanssa turvallisuusalan perustutkintoon valmistavan ja vankilatyöhön painottuvan oppisopimuskoulutuksen. Tavoitteena on tarjota vankiloissa ilman toisen asteen tutkintoa tai rikosseuraamusalan tutkintoa vartijana työskenteleville mahdollisuus hakeutua joustavammin ammattiin pätevöittävään rikosseuraamusalan koulutukseen.
Brottspåföljdsmyndigheten hemställer om en ökning med 400 årsverken och nya fängelser i Rovaniemi och Åbo8.3.2023 09:17:25 EET | Tiedote
Brottspåföljdsmyndigheten föreslår att ett nytt häkte ska byggas i Rovaniemi, ett öppet fängelse uppföras i Åbo och ett fängelsesjukhus i Vanda. Personalstyrkan bör utökas med 400 årsverken fram till 2027. Brottspåföljdsmyndighetens förslag till fängelsenätverket gäller regeringsperioden 2023–2027.
Rikosseuraamuslaitos esittää 400 henkilötyövuoden lisäystä sekä uusia vankiloita Rovaniemelle ja Turkuun8.3.2023 09:17:03 EET | Tiedote
Rikosseuraamuslaitos esittää uutta tutkintavankilaa Rovaniemelle, avovankilaa Turkuun ja vankisairaalaa Vantaalle. Henkilöstön määrää tulisi lisätä 400 henkilötyövuodella vuoteen 2027 mennessä. Rikosseuraamuslaitoksen vankilaverkostoesitys koskee hallituskautta 2023–2027.
Minderåriga, unga och kvinnliga intagna i fokus när verksamheten utvecklades under 20222.3.2023 11:11:56 EET | Tiedote
Brottspåföljdsmyndighetens operativa resultat 2022 påverkades av att antalet anställda var för ringa i förhållande till verksamhetens målsättning och omfattning. Sjukfrånvaron var hög och det nya klientinformationssystemet Roti infördes. Säkerheten i fängelserna förbättrades genom att nya avdelningar med effektiviserad övervakning inrättades. I utvecklingen av verksamheten beaktades särskilt unga och minderåriga samt kvinnliga intagna.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme