Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Vankipaikkauudistuksella vaikutuksia laajasti kaikkiin vankiloihin – erityisryhmille perustetaan uusia osastoja

Jaa

Rikosseuraamuslaitos perustaa vankiloihin uusia osastoja, joiden tarkoituksena on pitää tutkintavangit ja vankeusvangit erillään tutkintavankeuslain mukaisesti. Periaate tutkintavankien- ja vankeusvankien omille osastoille sijoittamisesta vuoden 2022 aikana koskee kaikkia vankiloita.

Rikosseuraamuslaitos varautuu myös tutkintavankeuslain seuraavaan muutokseen, jonka myötä tutkintavangit siirrettäisiin vankilaan välittömästi vangitsemisen jälkeen. Muutos lisäisi tutkintavankien päiväkohtaista määrää vankiloissa noin 30 vangilla.

Erityisryhmille suunnatut uudet osastot valmistuvat vuosien 2022–2025 aikana

Rikosseuraamuslaitoksen tulostavoitteissa on sovittu vuosille 2022–2025 uusien osastojen perustamisesta alaikäisille ja nuorille vangeille, naisvangeille sekä vankilaturvallisuutta vaarantaville vangeille. Uudet osastot mahdollistavat erityisryhmien nykyistä paremman huomioimisen ja ne myös suunnitellaan ryhmien tarpeet huomioiden. Osastojen lisäksi erityisryhmien tarpeet huomioidaan myös rangaistusajan suunnitelmassa ja kuntouttavassa toiminnassa.

Vuonna 2022 alaikäisille ja nuorille perustetaan yhdet uudet osastot Vantaan ja Helsingin vankiloihin. Tutkintavankeutta ja vankeusrangaistusta suorittavat alaikäiset tytöt keskitetään Hämeenlinnan vankilan nuorten osastolle.Lisäksi nuorille naisille on Hämeenlinnan vankilasta varattu paikkoja sekä tutkintavangeille että vankeusvangeille.

Vankilaturvallisuutta vaarantavien aikuisvankien sijoittamiseksi perustetaan vuonna 2022 kolmetoista osastoa, jotka jakautuvat Riihimäen, Turun, Sukevan ja Mikkelin vankiloihin. Vakavasti vankilaturvallisuutta vaarantaville naisvangeille tullaan varaamaan paikkoja Turun ja Hämeenlinnan vankiloista.

Helsingin vankilaan perustetaan vuonna 2023 alaikäisten poikien tutkintavankiosasto ja nuorten miesten tutkintavankiosasto. Jyväskylän vankilaan perustetaan nuorten miesten osasto ja Keravan vankilaan nuorten osasto.

Vuonna 2023 Turun vankilan nuorten osaston paikkaluku vähenee yhdeksästä kuuteen ja osastolle sijoitettavien ikäraja laskee 18–20 vuoteen. Lisäksi alaikäiselle vankeusrangaistusta suorittavalle varataan yksi paikka. Turun vankilaan varataan vankipaikkoja alaikäiselle vankeusrangaistusta suorittavalle, nuorille tutkintavangeille ja alaikäisille tutkintavangeille. Vantaan vankilaan perustetaan tutkintavankiosasto alaikäisille pojille ja osasto nuorille miehille.

Vuonna 2023 naisvangeille perustettavat uudet osastot jakautuvat Kuopion ja Vaasan vankiloihin. Uudet vankipaikat ovat tarkoitettu sekä tutkintavangeille että vankeusvangeille. Oulun uuteen laitokseen perustetaan naisille tarkoitetut tutkintavankeus- ja vankeusvankiosastot. Pyhäselän vankilasta poistuvat sekä tutkinta- että vankeusvangeille tarkoitetut naispaikat vuoden 2023 alussa. Vantaan vankilaan sijoitetaan naistutkintavankeja uuden 160 paikkaisen lisärakennuksen valmistuttua vuonna 2025.

Vankiloiden tutkintavankipaikkojen määrää kasvaa

Rikosseuraamuslaitos on laatinut valtakunnallisen vankipaikkapäätöksen. Tutkintavankeuspaikkojen määrää lisätään sekä mies- että naisvankien osalta. Alioikeuden päätöksen saaneille miesvangeille perustetaan tutkintavankeusosasto Vaalan vankilaan sen valmistuttua vuonna 2024. Kylmäkosken vankilan tutkintavankipaikkoja lisätään kahdessa osassa, vuosina 2022 ja 2024.

Uusia osastoja naistutkintavangeille perustetaan Kuopion, Vaasan ja Vantaan vankilaan vuosina 2023–2025. Pyhäselän miestutkintavankipaikkoja lisätään, Vaasan vankilaa kehitetään tutkintavankilapainotteiseksi. Mikkelin vankilaan ohjataan vankeusvankeja ja Jokelan vankilaan ei sijoiteta vuodesta 2025 alkaen tutkintavankeja.

Tulevina vuosikymmeninä myös Tampereelle ja Rovaniemelle ehdotetaan osoitettavan tutkintavankipaikkoja, joka tarkoittaa sitä, että tutkintavankipaikat siirtyvät pois Pyhäselän ja Riihimäen vankiloista.

Muutosten toteutuminen vaatii lisäresursseja ja jatkotyöstämistä

Erityisryhmien kanssa tehtävässä työssä toteutuvat muutokset vaativat lisäresursseja ja runsaasti jatkotyöstämistä Rikosseuraamuslaitoksen osastojen rakenteissa sekä henkilöstön osaamisessa ja määrissä. Muutosten suunnittelu käynnistetään heti. Lisäresurssien tarve on esitetty oikeusministeriölle tulevassa määrärahakehysehdotuksessa vuosille 2023–2026.

Lisätiedot:
Riitta Kari, Kehitysjohtaja, riitta.kari(at)om.fi, p. 029 568 8401
Raitio Virva Raitio, projektipäällikkö (naisvankiprojekti), virva.raitio(at)om.fi, p. 050 572 2949

Lue lisää Rikosseuraamuslaitoksen vankipaikkapäätöksestä liitetiedostosta.

Selvitykset tutkintavangeista, alaikäisistä ja nuorista vangeista, naisvangeista sekä vankilaturvallisuutta vaarantavista vangeista löytyvät Rikosseuraamuslaitoksen verkkosivuilta: Monisteet ja raportit - Rikosseuraamuslaitos

Avainsanat

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Coronaviruspandemin drog ner antalet intagna liksom året innan – Statistisk årsbok 2021 är ute16.6.2022 10:11:42 EEST | Tiedote

Brottspåföljdsmyndigheten ger årligen ut en statistisk årsbok med uppdaterade uppgifter om påföljder och deras längd och de mest vanliga brottstyperna och trender som påverkar antalet myndighetens klienter. Coronaviruspandemin drog ner antalet intagna och även antalet utländska intagna i likhet med året innan. Andelen förstagångsintagna och unga växer bland dem som döms för brott.

Korona laski edellisvuoden tapaan vankimäärää – Tilastollinen vuosikirja 2021 julkaistu16.6.2022 10:11:04 EEST | Tiedote

Rikosseuraamuslaitos julkaisee vuosittain tilastollista vuosikirjaa, josta ilmenevät muun muassa vankien ja yhdyskuntaseuraamusta suorittavien rangaistusten pituudet, yleisimmät rikostyypit sekä asiakasmääriin vaikuttavat trendit. Korona laski edellisvuoden tapaan vankilukua ja myös ulkomaalaisten rikoksista tuomittujen määrää. Ensikertalaisten ja nuorten osuus rikoksista tuomituista on kasvussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme