Varma

Varman tutkimus: Työkykytiedon tuottaminen organisaatioissa hyvällä tasolla, kehitettävää etenkin tiedon vaikuttavassa hyödyntämisessä

Jaa

Selvitimme kyselytutkimuksella asiakasyritystemme työkyvyn tiedolla johtamisen nykytilaa ja kehittämistarpeita. Tulosten mukaan työkykyyn liittyvää tietoa osataan tuottaa, mutta sen hyödyntämisessä työkyvyttömyysriskien hallinnassa on kehitettävää.

Työkykytiedon tuottaminen on vastaajaorganisaatioissa varsin hyvällä tasolla. Kaikissa yrityksissä kerättiin säännöllisesti ainakin jotakin työkykyyn liittyvää tietoa. Useimmin tietoa kerättiin sairauspoissaoloista ja niiden syistä, työterveyshuollon kustannuksista sekä työtapaturmista.

Datan hyödyntämisessä ennakoivassa ja ohjailevassa analytiikassa oli kuitenkin kehittämisen paikkoja.

–Ainoastaan noin puolet vastaajista arvioi, että toiminnan vaikuttavuutta seurataan. Lisäksi esimerkiksi systemaattinen koneoppimisen hyödyntäminen ja tiedon louhinta työkyvyttömyysriskien ennustamisessa oli hyvin vähäistä, tutkimuspäällikkö Auli Airila kertoo.

Hyvin harva vastaaja oli täysin tyytyväinen yrityksensä käytössä oleviin työkyvyn tiedolla johtamisen mittareihin tai yrityksen työkyvyn tiedolla johtamisen tasoon kokonaisuudessaan. Isommissa organisaatioissa valmiudet työkyvyn tiedolla johtamiseen näyttäytyivät paremmilta kuin pienemmissä organisaatioissa.

Vaikuttava työkykyjohtaminen edellyttää tiedon ymmärtämistä, selkeitä tavoitteita ja niiden seurantaa

Parhaimmillaan työkyvyn tiedolla johtaminen on osa organisaation päivittäistä johtamista ja prosesseja. Tällöin se on myös vaikuttavampaa.

– Kyselyn tulokset kertovat, että yrityksissä ymmärretään varsin hyvin työkykyasioiden ja työkyvyn tiedolla johtamisen merkitys yhtenä menestystekijänä. 60 prosenttia vastaajista arvioi, että työkyvyn tiedolla johtaminen on osa yrityksen strategiaa, Auli Airila sanoo.

Työkyvyn tiedolla johtaminen edellyttää yrityksen johdon ymmärrystä tiedolla johtamisen tärkeydestä, ajantasaista ja luotettavaa dataa sekä ennakoivaa otetta.

–Tarvitaan ennen kaikkea tiedon ymmärtämistä. Vaikuttava työkyvyn tiedolla johtaminen edellyttää myös selkeitä tavoitteita ja niiden seurantaa. Olennaista on myös varmistaa riittävä osaaminen ja resurssit. Moni organisaatio voisi hyötyä myös työkyvyn tiedolla johtamisen benchmarking-tiedosta, jota voisi hyödyntää oman toiminnan kehittämisessä, Auli Airila kertoo.

– Dataa työkyvyn tiedolla johtamisen pohjaksi on saatavissa aikaisempaa kattavammin ja mahdollisuudet sen analysointiin ovat parantuneet. Varmalle eläkevakuuttajana syntyy perustoimintansa myötä oleellista dataa. Haluamme, että asiakkaamme voivat hyödyntää dataamme yhä paremmin, ja kehitämme tähän uusia palveluita. Osallistumme myös aktiivisesti yhteiskehittämiseen ja datan vaihdantaan tietosuojaa tarkasti noudattaen, työkykypalveluista vastaava johtaja Pauli Forma sanoo.

Työkyvyn tiedolla johtamisen sähköiseen kyselyyn vastasi 141 HR-alan ammattilaista ja johdon edustajaa Varman asiakasyrityksistä. Kysely toteutettiin syys-lokakuussa yhteistyössä Aula Researchin kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Varma
Varma
Salmisaarenranta 11
00180 Helsinki

010 2440http://www.varma.fi

Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on vastuullinen ja vakavarainen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla noin 900 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2019 Varman maksutulo oli 5,3 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 5,9 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli syyskuun 2020 lopussa 46,8 miljardia euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varma

Muistutuskutsu Varman tilinpäätösinfoon 19.2.202110.2.2021 12:42:46 EETKutsu

Hyvä taloustoimittaja, Varma julkistaa vuoden 2020 tilinpäätöksensä perjantaina 19.2.2021 klo 9.00 alkaen mediatilaisuudessa. Vielä ehdit ilmoittautua mukaan mediatilaisuuteen. Mediatilaisuuteen voi osallistua sekä etäyhteydellä että livenä Varman toimistolla. Varman toimiston osoite on Salmisaarenranta 11, Helsinki. Lähetämme linkin etäinfoon siihen ilmoittautuneille lähempänä tilaisuutta. Toimitusjohtaja Risto Murto esittelee Varman tuloksen ja kertoo talouden näkymistä sekä Varman liiketoiminnan kehittymisestä. Sijoituksista vastaava varatoimitusjohtaja Reima Rytsölä käy läpi Varman sijoitussalkun kehittymistä vuonna 2020 ja alkaneen vuoden markkinanäkymiä. Puheenvuorojen jälkeen on aikaa mediakohtaisten haastattelujen tekemiseen. Ilmoittauduthan tilaisuuteen 18.2. mennessä Voit ilmoittautua tilaisuuteen viimeistään 18.2. viestintäpäällikkö Suvi Vesteriselle, suvi.p.vesterinen@varma.fi, puh. 040 555 8029. Kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä, oletko osallistumassa tilaisuuteen etäy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme