HUS

Värmebölja på kommande – du kan själv förhindra dess skadliga effekter

Dela
En värmebölja är på väg till Finland. Det lönar sig att förbereda sig på värmeböljan i tillräcklig utsträckning och i god tid. Vid heta temperaturer bör man undvika fysisk belastning och se till att man svalkar sig och dricker tillräckligt med vatten.

Värmen kan utgöra en hälsorisk för vem som helst om man inte skyddar sig från dess effekter tillräckligt. Skadliga sidoeffekter som orsakas av hög temperatur såsom värmesjukdomar, kan man själv förebygga.

“Under värmeböljan är det skäl att upprätthålla vätskebalansen regelbundet under hela dagen. Det lönar sig att välja ett alkoholfritt alternativ för att släcka törsten. Det är också viktigt att äta tillräckligt för att saltbalansen i kroppen ska hållas normal”, berättar direktören för resultatenheten Internmedicin och rehabilitering och ledande överläkare Jukka Louhija.  

Det lönar sig att hålla sig i svala inomhusutrymmen och undvika fysisk belastning.

Det är också viktigt att ta hand om sina närmaste i varmt väder. Äldre personer är särskilt sårbara för värmens sidoeffekter. Tillståndet hos en äldre person som lider av hetta kan sjunka snabbt och kräva sjukhusvård redan inom ett dygn.

“Det är skäl att se till att man dricker tillräckligt med vatten och att miljön är sval. Det är bra om de närmaste ringer åtminstone en gång om dagen och kontrollerar att den äldre mår bra”, berättar Louhija.

Känn igen tecken på värmeslag

Den varma temperaturen kan orsaka värmesjukdomar av olika grader och leda till värmeutmattning och till och med värmeslag. Värmeslag ska alltid misstänkas när fysisk belastning förenas med varm hud, medvetandestörningar, lågt blodtryck, hyperventilation, illamående eller diarré.

Om du har symtom på värmesjukdomar:

  • Se till att kroppen svalnar och att vätskeförlusten korrigeras.
  • Sök dig genast i skugga och ta av dig extra kläder.
  • Kyl ned kroppen med kylförpackningar eller genom att ösa eller skvätta kallt vatten på huden och huvudet.
  • Fläktar och att manuellt fläkta luft kan hjälpa.

Om du misstänker att det behövs jourmässig vård - ring Jourhjälpen på numret 116 117

Om du får symtom på värmeslag - ring det allmänna nödnumret 112

För mera information

Kontaktuppgifter till HUS medietjänst: https://www.hus.fi/sv/aktuellt/media

Nyckelord

Kontakter

Överläkare, linjedirektör Jukka Louhija
HUS Internmedicin och rehabilitering
050 449 7524
jukka.louhija@hus.fi

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye