HUS

Vastoin MOT-ohjelman näkemystä, HUSissa pidetään vastuullisena ja laillisena tehtyä korkean ja nopean kapasiteetin koronatestauksen suorahankintaa

Jaa

Suorahankinnat ovat hankintalain mukaisia, jos ne ovat välttämättömiä ja kiireellisiä. HUSissa koronavirusepidemian torjumiseksi tehdyt hankinnat ovat Suomen koronatestausstrategian mukaisia kiireellisiä toimenpiteitä yleisvaarallisen tartuntataudin torjumiseksi. Ihmettelemme YLEn asennetta kriittiseksi muuttuneessa epidemiatilanteessa.

Toimittajat Kirsi Skön ja Jaakko Mäntymaa esittävät 25.1. MOT-ohjelmassa väitteitä, että HUSin tekemät koronaviruksen torjuntaan liittyvät ja suorahankintana tehdyt materiaali- ja testauskapasiteettihankinnat olisivat lainvastaisia. Erityisesti toimittajat kyseenalaistavat HUSin tekemän, koronaviruksen testauskapasiteettia koskevan 100 miljoonan euron arvoisen suorahankinnan Synlabilta. Kyseinen HUS hallituksen hankintapäätös on Markkinaoikeuden arvioitavana.

Synlabin kanssa tehty sopimus perustui valtiovallan esittämään tarpeeseen riittävästä koronatestikapasiteetista erityisesti rajatarkastuksia varten. Samalla voitiin varmistaa lisää testauskapasiteettia koko Suomen käyttöön. Valtiovalta lupasi korvata tähän hankintaan liittyvät kulut täysimääräisinä. Näkemyksemme mukaan Synlab oli ainoa, joka kireässä aikataulussa kykeni varmistamaan näin suuren testauskapasiteetin vuokraamisen HUSin Koronakeskukselle. Koska koronaepidemian kehitystä oli mahdotonta ennustaa tarkasti, oli tilanteeseen varauduttava riittävillä resursseilla, ettei kävisi samalla tavalla kuin keväällä suojamaskien puutteessa tapahtui.

Teimme koronaepidemian vuoksi myös esivalmisteluja ylimääräisen telttasairaalan rakentamisesta omiin maanalaisiin pysäköintitiloihimme. Telttasairaalalle ei toivottavasti tule koskaan tarvetta, jolloin sitäkin voisi pitää hukkainvestointina. Olisi kuitenkin vastuutonta joutua tilanteeseen, jossa sairaansijat loppuisivat kesken vain sen vuoksi, että tällaista ennakkovalmistautumista ei olisi tehty.

Olemme iloisia, että Suomen koronatilanne on monia muita maita parempi, mutta varautumisessa tulee valmistautua merkittävästi huonompaankin tautitilanteeseen, kuten koronatestauksen osalta olemme toimineet.

MOTin esittämät väitteet Synlabin testauskapasiteetin suorahankinnan lainmukaisuudesta ovat tässä sekä virheellisiä että kohtuuttomia. HUSin tehtäviin kuuluu varautua äärimmäisiin terveydenhoidon hätätilanteisiin, jolloin suorahankinnat ovat täysin perusteltuja ja lainmukaisia.

Ohjelma kiinnitti huomiota myös HUSissa tehtyihin kilpailuttamattomiin hankintoihin. Näiltä osin viittaamme elo- ja marraskuussa 2020 julkaisemiimme tiedotteisiin:

https://www.hus.fi/ajankohtaista/hus-korjaa-hankinta-ja-kilpailutusmenettelyjaan

https://www.hus.fi/ajankohtaista/husin-hankinta-ja-kilpailutusmenettelyjen-korjaus-etenee

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme