Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Vastuullisuus on osa valmentajien ja urheilujohtajien koulutusta

Jaa

Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta valmistuu vuosittain kymmeniä urheilun ammattilaisia, jotka toteuttavat psyykkisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti turvallista urheilua. He valmentavat, johtavat ja kehittävät urheilua eri positioissa. Heillä ammattilaisina ja meillä heidän kouluttajinaan on suuri vastuu turvallisen urheilun toimintaympäristön rakentamisesta.

Liikunnan ja vapaa-ajan koulutusta Vierumäen kampuksella.
Liikunnan ja vapaa-ajan koulutusta Vierumäen kampuksella.

Turvallisen toimintaympäristön rakentamiseen perehdytään jo ensimmäisillä opintojaksoilla. Samaan aikaan opiskelijat pohtivat omaa valmennuksen ja ohjauksen filosofiaansa, arvomaailmaansa sekä ihmis- ja oppimiskäsitystään.

Opintojen edetessä siirrytään pohtimaan urheilun ja urheiluorganisaatioiden arvoja ja vastuullisen toimintakulttuurin rakentamista.

Pyrimme varmistamaan sen, että periaatteet urheilun hyvästä hallinnosta, turvallisesta toimintaympäristöstä sekä yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta eivät ole vain sanoja paperilla. Ne ovat omaksuttuja toimintatapoja, joiden avulla luodaan kaikille turvallisia yhteisöjä. Jokaisen vastuulla on itsensä ja arvopohjansa tunteminen, oman toiminnan reflektointi, rakentava palaute, läpinäkyvyys sekä hyvään pyrkiminen osallistaen ja yhdessä kehittyen.

Vastuullisuus perustuu aitoon kohtaamiseen

Miten me haluamme, että opiskelijat toimivat urheilun ammattilaisina, siten heidät on kohdattava ja heitä on kohdeltava opintojen aikanakin. Vastuullisen toiminnan omaksuminen ei ole vain sisältöasia vaan ennen kaikkea se on osallistavaa ja läpinäkyvää toimintaa arjessa. Koulutuksessa annamme opiskelijoille mallin tulevasta työelämästä.

Vastuullisen toiminnan lähtökohta on opiskelijoiden yksilöllinen kohtaaminen: heistä tulee välittää aidosti ja heitä tulee tukea heidän henkilökohtaisten tavoitteidensa suunnassa. Koko opiskelun ajan opintojen ohjauksen ja ammatillisen kasvun tärkeimpinä teemoina kulkevat itsetuntemuksen kehittäminen ja itsereflektoinnin taidot.

Aito kohtaaminen syntyy luottamuksen ilmapiirissä

Luottamus on yksi tärkeimpiä asioita opiskelijoiden tulevaisuuden ammateissa urheiluvalmennuksen ja -johtamisen parissa. Luottamusta rakennetaan opinnoissamme ensi kohtaamisesta alkaen.

Psykologisesti turvallisessa ilmapiirissä luotetaan niin opettajaan, työelämäkumppaneihin kuin toisiin opiskelijoihinkin. Tällaisen ilmapiirin tunnistaa muun muassa siitä, että opiskelija uskaltaa olla epävarma ja kokeilla, vaikka tiedostaa voivansa epäonnistua.

Luottamuksen ilmapiirissä uskalletaan antaa avoimesti palautetta ja synnyttää monipuolista keskustelua sekä opettajien että opiskelukavereiden kesken. Lisäksi opitaan tarkastelemaan omaa tekemistä kriittisesti. Luottamus on vuorovaikutteista: se toteutuu vain, jos kumpikin osapuoli tuntee samoin.

Vaikka olemme jo tehneet paljon, tekemistä riittää edelleen. Omalla toiminnallamme näytämme mallia työyhteisössä toimimisesta, yhteistyöstä toistemme kanssa ja siitä, miten haastaviakin asioita ratkaistaan.

Haastavia asioita ovat esimerkiksi isot opiskelijaryhmät ja opintojen jaksottaisuus, jotka vaikeuttavat yksilöllistä kohtaamista. Näihin haasteisiin etsitään ratkaisuja yhteisesti keskustelemalla ja luomalla koko opintojen ajaksi yhteistä punaista lankaa ammatilliselle kehittymiselle. Lisäksi meidän opettajien on tietenkin huolehdittava, että oman toiminnan reflektoiva ote ja asenne itsensä kehittämiseen on kunnossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liikunnan ja vapaa-ajan koulutusta Vierumäen kampuksella.
Liikunnan ja vapaa-ajan koulutusta Vierumäen kampuksella.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Ratapihantie 13
00520 HELSINKI

09 229 611http://www.haaga-helia.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Jos ikäihminen ei pääse oopperaan, tuodaan ooppera heille kotiin – virtuaalinen HomeOpera esteettömien kulttuurielämysten edelläkävijänä13.5.2022 16:21:05 EEST | Tiedote

Foibekartanossa järjestetään keskiviikkona 18. toukokuuta ilahduttava oopperaelämys, kun Kansallisoopperan Koko Karita -esitys heijastetaan kartanon ikääntyneiden asukkaiden iloksi sen Päätalon salin valkokankaalle. Tapahtumatila koristellaan punaisella matolla, kukka-asetelmilla sekä antiikilla, jotta kokemus olisi mahdollisimman autenttinen. Tarjolla on myös juhlapukuja ja ehostusta niitä kaipaaville. Median edustajat ovat tervetulleita tilaisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme