Verenluovuttaja voi nyt liittyä biopankkiin veripalvelutoimistoissa

Jaa
Kaikissa Suomen veripalvelutoimistoissa on nyt mahdollista antaa biopankkinäyte Veripalvelun biopankkiin. Näytteen antaminen on vapaaehtoista ja siihen pyydetään kirjallinen suostumus verenluovutuksen yhteydessä. Biopankkinäytteiden avulla verenluovuttajien entistä monipuolisempi tutkiminen tulee mahdolliseksi. Samalla verenluovuttaja voi edistää lääketieteen kehitystä laajemminkin.

Biopankkinäyte kerätään verenluovutuksen yhteydessä muutenkin otettavasta ns. etupussiverestä. Se ei siis vaadi erillistä näytteenottoa ja kerätyn veren kokonaismäärä on sama. Myöskään verenluovutuksen kesto ei pitene.

Biopankkinäyte on mahdollista antaa kaikissa veripalvelutoimistoissa. Liikkuvan veripalvelun tilaisuuksissa se tulee mahdolliseksi myöhemmin, todennäköisesti vielä tämän vuoden aikana.

Biopankkiin kerättyjen näytteiden ja tietojen avulla saadaan mm. aiempaa tarkempaa tietoa säännöllisen verenluovutuksen terveysvaikutuksista, ja verensiirtolääketiedettä voidaan kehittää yhä paremmaksi. Terveiden verenluovuttajien näytteitä voidaan myös käyttää arvokkaana vertailuaineistona tutkimuksissa, joissa kehitetään entistä parempia hoitomuotoja erilaisiin sairauksiin ja edistetään kansalaisten terveyttä. Veripalvelun biopankki on mukana laajassa FinnGen-tutkimushankkeessa, johon pyritään saamaan puolen miljoonan suomalaisen biopankkinäytteet vuoteen 2023 mennessä.

Biopankkitoiminta on laissa tiukasti säädeltyä, ja sen valvonnasta vastaa Valvira. Kaikki biopankkeihin kerätty aineisto käsitellään ja säilytetään yksityisyyden suojaa tiukasti kunnioittaen. Biopankkiaineiston tutkijat eivät voi yhdistää tutkimustuloksiaan luovuttajan henkilötietoihin.

Veripalvelun biopankki perustettiin kesällä 2017, ja siihen pyritään saamaan näytteet ja tiedot yhteensä 50 000 verenluovuttajalta. Tähän mennessä näytteitä on kerätty lähes 9 000 verenluovuttajalta.

Pressmeddelanden på svenska: blodtjänst.fi


Veripalvelutoimistot: Espoo Kauppakeskus Iso Omena, Suomenlahdentie 1, p. 029 300 1040 • Helsinki Sanomatalo, Töölönlahdenkatu 2, p. 029 300 1030 • Helsinki Kivihaka, Kivihaantie 7, p. 029 300 1020 • Jyväskylä Kalevankatu 8, p. 029 300 1220 • Kuopio Sektori, Puijonkatu 23, p. 029 300 1170 • Lahti Trio, Kauppakatu 10, p. 029 300 1240 • Oulu Isokatu 32 C, p. 029 300 1110 • Seinäjoki Kauppakatu 26, p. 029 300 1190 • Tampere Rautatienkatu 21 B, p. 029 300 1130 • Turku Yliopistonkatu 16 C, p. 029 300 1140

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


Elina Palokangas, projektitutkija, Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu, p. 029 300 1994
Iira Hartikainen, tiedottaja, Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu, p. 029 300 1042


sähköposti: etunimi.sukunimi(at)veripalvelu.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SPR Veripalvelu
SPR Veripalvelu
Härkälenkki 13
01730 VANTAA

029 300 1010https://www.veripalvelu.fi
Veripalvelu on ollut tiukasti kiinni tiedemaailmassa jo yli 60 vuotta. Jatkuva tutkimustoimintamme mahdollistaa Veripalvelun kehittymisen nyt ja tulevaisuudessa ja tuottaa arvokasta tietoa terveydenhuoltoon. Tuemme tutkimuksellamme myös potilaiden hoitoa. Nykyisen tutkimusstrategiamme mukaiset painopisteet ovat verenluovutukseen liittyvä terveyden tutkimus hyödyntämällä genomitietoa ja biopankkitoimintaa, punasolujen ja verihiutaleiden ikääntymisen tutkimus, sekä veren-, solujen- ja kudostensiirron sopivuuden tutkimus. Olemme myös aktiivisesti mukana kehittämässä tulevaisuuden uusia soluterapioita. Painopistealueiden lisäksi aktiivisen tutkimuksen kohteita ovat mm. hemostaasitutkimus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu

5 kysymystä verenluovutuksesta ja terveydestä – lääkäri vastaa26.4.2024 11:24:19 EEST | Tiedote

Pressmeddelanden på svenska: www.blodtjanst.fi. Uusia verenluovuttajia tarvitaan lisää, jotta Suomessa pysyy nyt ja tulevaisuudessa riittävä luovuttajakunta turvaamaan potilaiden hoitoa. Moni verenluovutusta harkitseva kaipaa tietoa siitä, miten verenluovutus vaikuttaa terveyteen ja voiko itse luovuttaa. Veripalvelun lääkäri Janina Forstén vastaa yleisimpiin verenluovutusta koskeviin kysymyksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye