Rikosuhripäivystys

Verkossa tapahtuneiden rikosten yleistyminen näkyy Rikosuhripäivystyksessä

Jaa

Entistä useampi Rikosuhripäivystyksen asiakas on joutunut verkossa tapahtuneen rikoksen uhriksi.

Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kaikista RIKUn palveluissa olleista asiakkuuksista 7 prosentissa rikos oli tapahtunut verkossa. Vuonna 2020 vastaavalla jaksolla osuus oli 3 prosenttia. Tähän on laskettu voimassa olevat pitkäkestoisemmat asiakassuhteet ja yksittäiset yhteydenotot eri palveluihin.

Verkkorikosten määrä on kasvanut RIKUn palveluissa myös määrällisestiTammimaaliskuussa 2021 noin 360 asiakkuudessa oli kyse verkossa tapahtuneesta rikoksesta, kun vuonna 2020 vastaavalla jaksolla luku oli 100.

 On tärkeää, että myös verkossa tapahtuviin rikoksiin haetaan apua, eikä uhri jää yksin. Digitalisaation vuoksi verkossa tapahtuva rikollisuus lisääntyy, ja osa tapauksista on hyvin vakavia, sanoo Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg 

Eniten verkossa tapahtuneista rikoksista on otettu yhteyttä Rikosuhripäivystys 116 006 -puhelinpalveluun.

 Korona-aikana puhelinpalvelu on ollut tärkeä auttamisen väline. Sitä kautta asiakas saa apua ja tukea nopeasti ja puhelinpäivystys on arkisin auki iltaan klo 20 saakka. Haluamme käynnissä olevan digimarkkinointikampanjan kautta lisätä ihmisten tietoisuutta tästä palvelumuodosta ja sen hyvästä saavutettavuudesta, Åberg kertoo.

Verkossa tapahtuneiden rikosten kohdalla tänä keväänä yhteydenoton ensisijaisena syynä on ollut useimmiten petos tai kavallus (yli 30 %) ja identiteettivarkaus (yli 20 %).

Erilaisten nettipetosten määrän kasvu näkyy selkeästi myös poliisin tilastoissa.

Viime vuonna verkossa tapahtuneiden rikosten uhreiksi joutuneita asiakkuuksia tilastoitiin RIKUssa ennätysmäärä Vastaamon tietomurron vuoksi.

Rikosuhripäivystyksen palveluita: 

  • Rikosuhripäivystys 116 006 
  • Juristin puhelinneuvonta 0800 161 177
  • RIKUchat
  • Tukihenkilö palvelupisteestä
  • Erityistukipalvelu ihmiskaupan uhrille
  • Visitor-toiminta
  • Todistajan tuki

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Leena-Kaisa Åberg
Toiminnanjohtaja
leena-kaisa.aberg@riku.fi
050 3378 703

Jenni Kreivi
Verkkotyön koordinaattori
jenni.kreivi@riku.fi
040 632 4191

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Rikosuhripäivystys
Maistraatinportti 4 A 4. krs
00240 Helsinki

http://www.riku.fi

Rikosuhripäivystys parantaa rikoksen uhrin, hänen läheisensä ja rikosasian todistajan asemaa tuottamalla matalan kynnyksen tuki- ja neuvontapalveluita. RIKUn palvelut ovat käytettävissä 31 palvelupisteessä ympäri maata – kasvokkain, puhelimitse ja verkossa. Palvelut ovat maksuttomia ja RIKUun voi ottaa yhteyttä myös nimettömänä. Toimintaa rahoittaa oikeusministeriö. riku.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosuhripäivystys

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme