HUS

Verksamheten vid polikliniken för långtidssjuka efter covid-19 har inletts smidigt

Dela

Vid polikliniken för långtidssjuka efter covid-19, som inledde sin verksamhet vid HUS i början av juni, vårdas patienter som lider av långtidssymtom efter en coronavirusinfektion. Vid polikliniken utförs medicinsk forskning som en del av det internationella nätverket av universitetssjukhus.

Verksamheten vid polikliniken för långtidssjuka efter covid-19 har inletts smidigt under sommaren.

"Det har inte förekommit någon väldig rusning. Vi har kunnat ta emot de remitterade patienterna väl", berättar överläkare Helena Liira.

Till polikliniken för långtidssjuka efter covid-19 kan man bli remitterad av läkare, om patienten har diagnosticerats med covid-19 och haft långtidssymtom i minst tre månaders tid.

"De patienter som lider av långvariga coronavirussymtom har liknande symtomspektrum som i andra delar av världen", berättar Liira.

Medicinskt forskningsarbete

Det finns ännu inte mycket forskningsdata om långtidssymtom vid covid-19. På polikliniken för långtidssjuka efter covid-19 utförs medicinskt forskningsarbete som en aktiv del av det internationella nätverket av universitetssjukhus samt tillsammans med forskare vid Helsingfors universitet. Polikliniken kallar patienterna till en kohortundersökning, vars syfte är att utreda symtombilden och prognosen för långtidssymtomen vid covid-19.

På polikliniken planeras dessutom undersökningar som utreder mekanismen för långtidssymtom vid covid-19. Man vet att viruset kan orsaka många olika organ- och vävnadsskador, eventuellt även autoimmunreaktioner och störningar i det autonoma nervsystemet.

"Vi följer också noga med internationella undersökningar. Enligt en nyligen färdigställd brittisk undersökningsrapport får 1–5 procent av dem som insjuknat i coronavirus sena symtom som försvårar de dagliga sysslorna, men som oftast försvinner med tiden. Långtidssymtom efter en coronavirusinfektion är ett verkligt hälsoproblem och vi rekommenderar att vaccin tas också ur denna synvinkel", berättar Liira.

Intervjuförfrågningar

HUS medietjänst

Nyckelord

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum