Vesistökunnostuksia vahvistetaan Kainuussa pilottinäytöksillä - haku uusiin hankkeisiin avautuu
Kainuun ja Pohjois-Karjalan vesistökunnostusten asiantuntija- ja toimijaverkoston vahvistamishankkeen eli KAIPO-verkon tavoitteena on tehostaa vesien kunnostustoimintaa ja osaajien verkostoitumista sekä järjestää neuvontaa ja koulutuksia vesienhoidon toimenpiteisiin ja rahoituksiin yhteistyössä Kainuun ja Pohjois-Karjalan ELY-keskusten kanssa. KAIPO-verkko-hanke on käynnistynyt vuonna 2020, jolloin hankkeen toteuttajaksi valikoitui Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset/Pro Agria Itä-Suomi ry. KAIPO-verkkoa hallinnoi Kainuun ELY-keskus
KAIPO-verkkoa rahoitetaan ympäristöministeriön käynnistämän vesiensuojelun tehostamisohjelman kautta. Ohjelmasta rahoitettavilla hankkeilla halutaan parantaa vesien tilaa ja vesiympäristöä, lisätä luonnon monimuotoisuutta sekä vahvistaa vesistökunnostajien ja valuma-alueiden eri maanomistajien yhteistyötä. Hallitus on linjannut (2018) vesiensuojelun tehostamisohjelman rahoitukseksi 69 miljoonaa euroa vuosille 2019–2023.
Pilottinäytöksillä esitellään erilaisia kunnostusmenetelmiä
KAIPO-verkon toimintaan kuuluu myös kunnostuskohteiden kartoitus Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa. Kunnostuskohteissa järjestetään myös näytöksiä, joissa esitellään erilaisia kunnostusmenetelmiä, kertoo Kainuun ELY-keskuksen ympäristöasiantuntija Katja Vainionpää.
Vuonna 2020 KAIPO-verkon verkkosivuilla haettiin vesistökunnostuskohteita Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa. Näistä ilmoitetuista vesistökunnostuskohteista on valittu vuosittain toteutettavaksi maakunnittain kaksi pienimuotoista kohdetta. Vuonna 2021 KAIPO-verkon pilottikohteiksi valikoituivat Ukkohallan Syväjärvi Hyrynsalmella ja Melalahden Varissalmi Paltamossa.
"Näissä kohteissa vesikasvillisuuden niitosta ja raivausnuottauksesta järjestettiin yleisölle avoin näytös.Kunnostuskohteiden edellytyksenä on, että ne ovat yhteisön hakemia ja näytös suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä, esimerkiksi talkootyöllä", Vainionpää kertoo.
Kainuussa valittujen kohteiden vesikasvillisuuden niitto- ja nuottausnäytökset järjestettiin syyskuussa. Syväjärvellä niittonäytös oli kaksipäiväinen 14.–15.9. Näytös järjestettiin yhteistyössä Hyrynsalmen kunnan ja paikallisten matkailuyrittäjien kanssa. Melalahdella niittonäytös järjestettiin 16.9. yhteistyössä Melalahden kyläyhdistyksen ja Melalahden kunnostusselvityshankkeen kanssa. Molemmissa kohteissa työn toteuttivat ProAgria Oulu ry ja Net-Veke.
"Niittonäytöksissä iso kiitos kuuluu myös korvaamattomille talkoolaisille", Katja Vainionpää kiittää.
Syväjärvellä ja Melalahdella vesikasvillisuuden poiston tavoitteena on parantaa vesistöjen tilaa vähentämällä umpeenkasvua, lisäämällä veden vaihtuvuutta ja poistamalla ravinteita. Samalla parannetaan järvien virkistys- ja maisema-arvoja. Näytöksissä vesikasvillisuus ensin niitettiin veneen keulaan viritetyllä niittokoneella, jonka jälkeen seurasi niitettyjen kasvien nuottaaminen rantaan. Kasvimassa kerättiin kuorma-auton ja traktorin sekä kahmarin avustuksella pois ja kuljetettiin lähellä olevilla läjityspaikoille.
"Kasvillisuuden pois kerääminen on tärkeää, ettei se jää rehevöittämään järveä", Vainionpää korostaa.
Tärkeintä KAIPO-verkon järjestämissä pilottinäytöksissä on Katja Vainionpään mukaan erilaisten vesistökunnostustapojen esittely ja tietoisuuden lisääminen ympäri maakuntaa. "Yleisimpiä kunnostustarvetta aiheuttavia ongelmia järvissä ovat rehevöityminen, mataloituminen ja umpeenkasvu. Virtavesissä kunnostustarve johtuu usein ravinne- ja kiintoainekuormituksesta tai patojen ja perkauksen haitoista. Pilottinäytöksissä hyödynnetty vesikasvien vähentäminen on yksi käytetyimpiä vesistöjen kunnostustapoja."
Vesikasvien poisto vaatii kuitenkin toistoa useamman vuoden ajan. Lisäksi vesien tilan parantaminen vaatii toimenpiteitä valuma-alueilla, kuten ravinnekuormituksen vähentämistä.
Vesistökunnostuksen sekä maa- ja metsätalouden vesienhallinnan rahoitushaku aukeaa 18.10.
Vesistöjen tila vaikuttaa merkittävästi niin luonnon kuin ihmisten hyvinvointiin. Kunnostustoimilla varmistetaan, että tulevatkin sukupolvet pääsevät nauttimaan viihtyisästä asuinympäristöstä sekä vesien virkistyskäytöstä uimarannoilla ja kala-apajilla. "Pienilläkin paikallisella hankkeella voi olla suuret ja kauaskantoiset vaikutukset", Katja Vainionpää sanoo.
Vesistökunnostushankkeisiin voi hakea vuosittain valtionavustusta ELY-keskuksista ja haku on avoinna 18.10.-30.11.2021. Hankkeeseen voi ryhtyä esimerkiksi vesiensuojelu- tai vesienhoitoyhdistys, säätiö, kyläyhdistys, ympäristöjärjestö, neuvontajärjestö, vapaa-ajan kalastukseen liittyvä yhdistys, kunta tai kaupunki.
Lisätietoa vesistökunnostuksen sekä maa- ja metsätalouden vesienhallinnan rahoitushauista löytyy ym.fi/virtaavesienhoitoon -sivustolta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kainuun ELY-keskus:
ympäristöasiantuntija
Katja Vainionpää
+358 295 027 240
vesitalousasiantuntija
Timo Piirainen
+358 295 023 877
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus
Hukkajoen raakkuesiintymän yliajoon liittyvän luontovahinkoasian hallintomenettely etenee27.6.2025 14:53:38 EEST | Tiedote
Kainuun ELY-keskus on käynnistänyt luontovahingon korjaamiseen tähtäävän hallintomenettelyn, jossa tavoitteena on alueen palauttaminen vahinkoa edeltäneeseen tilaan.
Väyläviraston Kajaanin puuratapölkkyjen käsittelylaitokselle on annettu valvontaviranomaisen hallintopakkopäätös26.6.2025 12:45:49 EEST | Tiedote
Kainuun ELY-keskus on antanut Väyläviraston Kajaanin puuratapölkkyjen käsittelylaitokselle hallintopakkopäätöksen, joka velvoittaa laitoksen saattamaan toimintansa ympäristöluvan mukaiseksi.
Kesän peltoalavalvonnat alkamassa26.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Kainuun ELY-keskus aloittaa heinäkuun alusta lähtien jokakesäiset maatiloilla tehtävät peltotukien tilavalvonnat.
Työttömyyden kasvu Kainuussa maan pienintä25.6.2025 08:00:08 EEST | Tiedote
Kainuussa oli toukokuun lopussa reilut 2 900 työtöntä työnhakijaa. Alueen työttömyys on kehittynyt maaliskuusta lähtien parempaan suuntaan. Työttömyysaste 9,8 % oli maan neljänneksi matalin. Avoimia työpaikkoja edelleen selvästi vuoden takaista vähemmän.
Valtion aluehallinnon palvelut Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla jatkossa Pohjois-Suomen elinvoimakeskuksesta ja valtakunnallisesta Lupa- ja valvontavirastosta19.6.2025 08:38:35 EEST | Tiedote
Hallituksen esitys valtion aluehallintouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi on hyväksytty. Vuoden 2026 alusta Suomeen perustetaan kymmenen alueellista elinvoimakeskusta nykyisten ELY-keskusten pohjalta. Aluehallintovirastoista ja Valvirasta muodostetaan valtakunnallinen Lupa- ja valvontavirasto. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueelle perustetaan Pohjois-Suomen elinvoimakeskus, jonka toimialat ovat elinkeinot ja osaaminen, maaseutu ja ympäristö sekä liikenne. Pohjois-Suomen elinvoimakeskuksen päätoimipaikka tulee olemaan Oulussa, ja toinen toimipaikka on Kajaanissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme